Evropa

Euronews Srbija saznaje: Srbija započela pojačano praćenje nivoa radioaktivnosti u vazduhu

Komentari

Autor: Jovana Stanković

25/02/2022

-

17:17

Euronews Srbija saznaje: Srbija započela pojačano praćenje nivoa radioaktivnosti u vazduhu
Tanjug/AP/Efrem Lukatsky - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije započeo je pojačano praćenje nivoa radioaktivnosti u vazduhu povodom trenutnih dešavanja u Ukrajini, potvrđeno je za Euronews Srbija.

Direktorat je preko Međunarodne agencije za atomsku energiju dobio obaveštenje od Državnog nuklearnog regulatornog inspektorata Ukrajine da su u Černobiljskoj zoni isključenja izmerene povišene aktivnosti radioaktivnog izotopa cezijuma-137 u opsegu od 5 do 15 puta iznad prosečnih godišnjih vrednosti.

"Prema ovim podacima, povišene vrednosti nivoa radioaktivnosti potiču od površinskog sloja zemljišta. Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije prati situaciju i u stalnoj je komunikaciji sa službama Međunarodne agencije za atomsku energiju po ovom pitanju. Javnost će o svim promenama biti blagovremeno obaveštena. Кako nije došlo do ispuštanja radioaktivnosti u atmosferu, ne očekuje se širenje radiokativnosti na veće udaljenosti. Teritorija Republike Srbije za sada nije ugrožena ovim povećanjem nivoa radioaktivnsoti u Černobiljskoj zoni isključenja", navode u saopštenju.

Povod za ovakvu reakciju su ratna dejsta u regionu Čenobilja, mestu gde se 1986. godine odigrala najteža nuklearna katastrofa u istoriji čovečanstva. Ruske snage su preuzele kontrolu nad nekadašnjom nuklearnom elektranom u Černobilju, malo nakon što je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao da će to biti "objava rata celoj Evropi".

AP/Efrem Lukatsky

 

Uznemirujuću vest juče je saopštila ukrajinska agencija koja je navela da je "zabeležila pojačan nivo radijacije kod bivše nuklearke Černobilj".

"Stručnjaci državne nuklearne agencije nisu dali tačne nivoe radijacije, ali su rekli da je do promene došlo zbog kretanja teške vojne opreme u toj oblasti koja diže radioaktivnu prašinu u vazduh", prenosi Rojters.

Ukrajinski Inspektorat za nuklearno regulisanje objavio je mapu automatskog merenja radijacije, na kojoj se vidi da je gama-zračenje širom zemlje povišeno "u značajnoj meri". Međutim, iz Inspektorata su naglasili da je nemoguće znati uzroke za povišenu radijaciju zbog vojnih akcija u zemlji.

S druge strane, portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov saopštio je da su "nivoi zračenja u blizini Černobilja normalni", nakon što je ruska vojska zauzela tu bivšu elektranu u Ukrajini, ali ukrajinski zvaničnici daju drugačije podatke.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak saopštio je juče da su ruske snage zauzele nuklearnu elektranu u Černobilju "nakon žestoke bitke".

"Borbe bi mogle da dovedu do rasipanja radioaktivnog otpada"

Samanta Tarner iz Trumanovog Nacionalnog projekta za bezbednost rekla je za BBC da i ako niko ne živi u oblasti ugašene elektrane, "bilo kakve borbe bi mogle da dovedu do rasipanja radioaktivnog otpada".

"Rusi imaju neke od najiskusnijih ljudi za upravljanje nuklearnim elektranama na svetu", primećuje Kler Korkhil, profesorka Univerziteta u Šefildu za BBC.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

Ona je radila je na međunarodnim projektima za čišćenje Černobila poslednjih šest godina, čak je tri puta posetila lokaciju. Najznačajniji uspeh tih projekata, kaže, bila je nedavna izgradnja kupole od 32.000 tona oko radioaktivnog reaktora. Korkhil je zabrinuta da će invazija na Ukrajinu praktično stopirati ove operacije.

Zašto uopšte Rusi zauzimaju Černobilj?

Samanta Tarner rekla je da kontrola nad ovom oblasti nema "odlučujući značaj za borbe", ali osigurava ruskoj vojsci koridor ka reci Dnjepar. Ova reka teče sa severa iz Belorusije, čiji je predsednik Aleksandar Lukašenko dugogodišnji Putinov saveznik.

"To je važna operacija u otvaranju različitih koridora za prebacivanje vojske i preuzimanje kontrole nad ključnim tačkama", rekla je ona.

Ovim povodom oglasio predsednik Vladimir Zelenski koji je upozorio je da bi takva katastrofa mogla da se ponovi ako Rusija nastavi napade.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa