Evropa

Zelenski poziva Putina na pregovore, Kijev spreman da razgovara o "neutralnom statusu"

Komentari

Autor: Tanjug. Euronews Srbija

25/02/2022

-

13:07

Zelenski poziva Putina na pregovore, Kijev spreman da razgovara o "neutralnom statusu"
Vladimir Zelenski i Vladimir Putin - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je danas ruskog predsednika Vladimira Putina na pregovore, preneli su ruski mediji.

Nešto ranije, Ukrajina je saopštila da je spremna da pregovara sa Rusijom o neutralnom statusu, ali traži garancije za bezbednost.

"Ukrajina je uvek ostavljala i ostavlja prostor za pregovore, pa i sada, kada je Rusija krenula u masovnu invaziju", rekao je savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak.

Takođe, zelenski je optužio Evropu da "nedovoljnu reakciju" i "sporu pomoć". On je naveo da Evropa još uvek može da zaustavi rusku agresiju, ako bude brzo reagovala. 

Ranije danas francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je juče telefonom razgovarao sa Putinom, jer je to od njega zatražio Zelenski.

Makron je naveo da je od Putina zatražio da prekine vojne operacije, dodajući da je razgovor bio "iskren, direktan i brz", prenosi Rojters.

"Takođe sam mu predložio da razgovara sa predsednikom Zelenskim, koji je to tražio, ali nije mogao da dođe do njega", rekao je Makron sinoć posle samita EU u Briselu.

Komentari (0)

Evropa