Evropa

Drugi dan ruske invazije: Kijev "pod opsadom", gde se vode najveće borbe u Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/02/2022

-

15:27

Drugi dan ruske invazije: Kijev "pod opsadom", gde se vode najveće borbe u Ukrajini
Drugi dan ruske invazije: Kijev "pod opsadom", gde se vode najveće borbe u Ukrajini - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ruski napad na Ukrajinu traje već drugi dan, a širom zemlje odjekuju eksplozije i čuju se sirene koje upozoravaju na vazdušnu opasnost. Ukrajinska vojska najviše je koncentrisana na odbranu prestonice Kijeva, ali se žestoke borbe vode na još nekoliko frontova na ukrajinskoj teritoriji. Situacija na terenu menja se iz časa u čas, a ovo su glavne tačke na kojima se vode bitke između ruskih i ukrajinskih snaga.

Černigov (sever Ukrajine)

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da su njihove snage opkolile grad Černigov, koji se nalazi na oko 150 kilometara severno od Kijeva. Ova oblast nalazi se blizu granice sa Belorusijom, a juče su ukrajinske granične jedinice navele da je ruska vojska prodrla u Černigov.

Kijev i okolina

Najveća pažnja svetske javnosti usmerena je na prestonicu Ukrajine, Kijev, gde su se građani i danas probudili uz zvuke sirena. Ruske trupe su jutros došle do Obolon regiona u Kijevu, desetak kilometara od parlamenta Ukrajine. Nešto pre 10 časova po lokalnom vremenu ukrajinsko ministarstvo odbrane je tvitovalo da se ruski operativci nalaze na tom području. Lokalno stanovništvo je pozvano da pravi molotovljeve koktele da bi se odupreli, i civilima je podeljeno više od 18.000 komada oružja. Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je pod njihovom kontrolom sada aerodrom Hostomelj na severozapadu Kijeva. Mediji su ranije javljali i da se borbe vode oko aerodroma Žuljani, a AP je objavio snimak ukrajinskih vojnika koji su trčali u samom centru Kijeva. Ne zna se kuda su pošli, ali su nosili oružje i određene kutije.

Associated Press

Harkov (severoistok Ukrajine)

Jake eksplozije čule su se danas u gradu Harkovu na istoku Ukrajine, saopštili su očevici Rojtersu. Navodi se da su raketni udari i upozorenja o vazdušnim napadima prijavljivani u drugim gradovima Ukrajine. Ukrajinska vojska je upozorila danas da su mete ruskih napada sve više civilni objekti. Ukrajinski MUP je saopštio da su sinoć u vazduh dignuta dva mosta u Harkovu, Harkovski i Sinkovski.

Kramatorsk (Luganska oblast po kontrolom Kijeva)

Dopisnici britanskog BBC javili su da su jutros čuli eksplozije u Kramatorsku na istoku zemlje, koji se nalazi u Luganskoj oblasti koja je pod kontrolom Kijeva. Eksplozije su se čule i juče, kada je Generalštab Ukrajinske vojske saopštio da je uništen avion ruske vojske u kramatorskoj oblasti, ali se Rusija nije oglasila povodom tih navoda.

Donjeck i Lugansk (istok Ukrajine)

Vladimir Putin je juče saopštio da počinje specijalna voja operacija u Donbasu i pozvao je ukrajinske vojnike da "polože oružje". Sukobi u ovim regionima su se nastavili i danas, a ukrajinski MUP saopštio je jutros da su evakuisana sela oko Donjecka i Luganska. Takođe, danas su se zvaničnici LNR i DNR sastali sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim. Navedeno je i da je i u manjem gradu Starobiljsku u luganskoj oblasti šest zgrada pogođeno bombama, kao i da su dve kuće delimično uništene.

Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Sastanak Lavrova sa predstavnicima samoproglašenih DNR i LNR

Mariupolj (Donjecka oblast po kontrolom Kijeva)

Ruski tenkovi i dalje su blizu Mariupolja, rekao je gradonačelnik tog grada Vadim Bojčenko ranije danas. On je rekao da se "borba nastavlja kod oblasti Pavlopilj" i da je "cilj tenkova da dođu do Mariupolja". Ovaj grad nalazi se samo deset kilometara od područja koje kontrolišu ruski separatisti, a zapadno od Mariupolja je primećen oblak dima iznad jedne vojne zgrade, preneo je Euronews. Kako navodi Kijev post, zauzimanje Mariupolja pomoglo bi Rusiji da obezbedi direktan kopneni put do Krima, ukrajinskog poluostrva koje je Kremlj anektirao 2014. godine.

Krim (jug Ukrajine)

Juče je ukrajinsko ministarstvo poljnih poslova saopštilo da je primetilo kretanja ruskih vojnih vozila na Krimu, koji je Rusija anektirala 2014. godine. Istakli su da je napad na Ukrajinu izveden i sa tog poluostrva, a prikazan je i snimak ruskih vojnih vozila koja prelaze preko "administrativne linije". Kasnije tokom dana je ruska vojska viđena u Hersonskoj oblasti na jugoistoku Ukrajine koja se nalazi tačno iznad Krima. Najmanje jedan vojnik je ubijen u raketnim napadima sa teritorije Krima. Regionalne vlasti su objavile da delovi južne hersonske oblasti više nisu pod ukrajinskom kontrolom.

profimedia

Vojska na Krimu

Herson (jug Ukrajine)

Grad Herson nalazi se takođe iznad Krima, a reporteri CNN-a izvestili su da je se velike velike borbe vode upravo u okolini hersonskog mosta. Naime, sa jedne strane mosta nalaze se ruske trupe, dok su sa druge ukrajinci, koji su oko podneva, od kada i potiču poslednje informacije, uspeli da zadrže ruske trupe.

Odesa (jugozapad Ukrajine)

Eksplozije su se i danas čule u centru Odese, a BBC je preneo da mnogi stanovnici napuštaju taj grad na obali Crnog mora. Juče su ukrajinske vlasti objavile da je najmanje 18 ljudi poginulo je u raketnom napadu u tom gradu. Ukrajina je u četvrtak izgubila kontakt sa svojim snagama na Zmijskom ostrvu, južno od luke Odesa, nakon što je Rusija izvela udare iz vazduha i sa mora, saopštio je Kijev. 

Dnjepar (centralna Ukrajina)

Svet su danas obišle fotografije i video-snimci stanovnika Dnjepra koji stoje u redu kako bi dali krv potrebnu ranjenicima. Eksplozije su juče, kao i danas, odjekivale u ovom gradu u centralnoj Ukrajini. 

Černobilj (granica sa Belorusijom)

Ruske snage su preuzele kontrolu nad nekadašnjom nuklearnom elektranom u Černobilju, malo nakon što je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao da će to biti "objava rata celoj Evropi". Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov saopštio je da su "nivoi zračenja u blizini Černobilja normalni", nakon što je ruska vojska zauzela tu bivšu elektranu u Ukrajini, ali ukrajinski zvaničnici daju drugačije podatke. Ukrajinski Inpektorat za nuklearno regulisanje objavio je mapu automatskog merenja radijacije, na kojoj se vidi da je gama-zračenje širom zemlje povišeno "u značajnoj meri". Međutim, iz Inspektorata su naglasili da je nemoguće znati uzroke za povišenu radijaciju zbog vojnih akcija u zemlji.

Luck i Lavov (zapad Ukrajine) 

Sirene za vazdušnu opasnost čule su se rano jutros u Lavov, koji se nalazi blizu granice Ukrajine i Poljske. Ukrajinski MUP je saopštio jutros da se u tom regionu radi na otkrivanju i neutralisanju eksplozivnih naprava. Inače, Lviv nije ranije smatran kao jedna od potencijalnih meta ruskog napada. U gradu Luck, udaljenom 140 kilometara od Lavova, takođe su prijavljene eksplozije.

Ivano-Frankovsk (zapad Ukrajine)

Među inicijalnim metama ruskih trupa bio je i Ivano-Frankovsk na zapadu Ukrajine. Independent je juče javio i da je projektil pogodio aerodrom u tom gradu, a iz zgrade na aerodromu se video gust crni dim posle napada

Stanje iz časa u čas tokom ruskih napada u Ukrajini pratite u našem lajv blogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa