Evropa

Makron: Rat u Ukrajini će potrajati, a posledice će osetiti Evropljani

Komentari

Autor: Tanjug

26/02/2022

-

10:15

Makron: Rat u Ukrajini će potrajati, a posledice će osetiti Evropljani
Emanuel Makron - Copyright Tanjug AP/Ludovic Marin, Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je ubeđen da će ruska vojna intervencija u Ukrajini potrajati i upozorio da bi to moglo da ima ozbiljne posledice za Evropljane.

"Rat se vratio u Evropu. Ovaj rat je jednostrano odabrao Putin i potrajaće. Kriza koju nosi rat sa sobom će imati dugotrajne posledice. Moramo se pripremiti da budemo odlučni, ali i da budemo solidarni", rekao je Makron.

Obraćajući se učesnicima poljoprivrednog sajma u Parizu, francuski predsednik je rekao da će proizvodi, od vina, do žitarica za izvoz i cene energenata biti pogođene ruskom invazijom na Ukrajinu, preneo je AP.

On je rekao da se uspostavlja "plan o otpornosti", ali nije dao više detalja o tome.

Evropska unija, zajedno sa SAD i još nekim zemljama, uvele su sankcije Rusiji.

Trećeg dana rata u Ukrajini, tokom noći su se vodile teške borbe u Kijevu između ruskih i ukrajinskih snaga, a gradom su odjekivale eksplozije. Iz Crnog mora su na Ukrajinu ispaljene krstareće rakete, a sukobi se odigravaju u Marijupolju, Hersonu, Nikolajevu, Odesi i drugim gradovima. 

EU je odlučila da zamrzne imovinu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, kao i ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu, dok su lideri NATO saopštili da će poslati više trupa na istok Evrope, uz ocenu da je Moskva lagala o svojim namerama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa