Politika

Reakcije na poziciju Srbije o Ukrajini: Ambasada SAD pozdravlja ponovljeni stav, Bilčik o nepridruživanju sankcijama

Komentari

Autor: euronews Srbija

26/02/2022

-

08:00

Reakcije na poziciju Srbije o Ukrajini: Ambasada SAD pozdravlja ponovljeni stav, Bilčik o nepridruživanju sankcijama
Instagram/buducnostsrbijeav - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Američka ambasada u Beogradu pozdravila je stav Srbije o Ukrajini koji je sinoć u obraćanju izložio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Sjedinjene Američke Države pozdravljaju ponovljeni stav Srbije i predsednika Aleksandra Vučića o podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine koji je narušen ilegalnim i ničim izazvanim napadima Rusije", navodi se u objavi Ambasade na Tviteru.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da se Srbija zalaže za mir, poštuje međunarodno pravo i smatra da je pogrešno kršenje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje, pa i Ukrajine, ali da neće uvoditi sankcije Rusiji, jer će se po tom pitanju rukovoditi zaštitom svojih interesa.

Oglasio se i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik koji je saopštio: "Putinov napad na Ukrajinu je prelomni trenutak i za Zapadni Balkan. Zato svi treba da shvate da je izbor Srbije da se ne pridruži sankcijama EU odlucujuća spoljnopoliticka odluka za mnogo šire odnose između Evropske unije i Srbije", napisao je Bilčik na Tviteru.

U međuvremenu su briselski zvaničnici za Radio Slobodna Evropa potvrdili da EU analizira ocene koje je predsednik Vučić izneo.

Portparol EU Peter Stano je pre nekoliko dana za Euronews Srbija rekao da se od zemalja kandidata za članstvo, kao što je Srbija, očekuje da se postepeno usklađuju sa odlukama i stavovima EU u spoljnoj i bezbednosnoj politici.

"Putin je doneo rat Evropi. Prekršio je međunarodno pravo, napao susednu državu na varvarski način. EU je to najoštrije osudila i reagovaće na to orgomnim sankcijama kako bi ograničila kapacitet Rusije da finansira svoju agresivnu politiku. Očekujemo da naši partneri i saveznici slede njihov primer, u odbrani suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine, u odbrani evropske bezbednosti i stabilnosti u odbrani međunarodnih pravila i principa", rekao je on.

Komentari (0)

Srbija