Evropa

Švedska i Finska odgovorile na ruske pretnje: Imamo pravo da tražimo pristup NATO savezu

Komentari

Autor: Jutarnji.hr

26/02/2022

-

19:05

Švedska i Finska odgovorile na ruske pretnje: Imamo pravo da tražimo pristup NATO savezu
NATO - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Švedska i Finska u subotu su ponovno potvrdile da je njihovo pravo da zatraže pristup NATO-u ako to žele i odbacile su nova upozorenja Moskve koja je u četvrtak počela napade na Ukrajinu.

Naime, u petak je rusko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo da bi pristup Finske ili Švedske Severnoatlantskom savezu "imao teške vojne i političke posledice", iako ni Helsinki ni Stokholm sada ne razmatraju članstvo, preneo je Jutarnji list.

Društvenim mrežama kružilo je i upozorenje portparolke ruskog ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove, što je protumačeno kao vojna pretnja Švedskoj i Finskoj u slučaju ulaska u NATO.

"Tako nešto smo već čuli u prošlosti", rekao je finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto za televizije Yle.

Rusija je proteklih nedelja  tražila od Zapada garancije da neće nikada primiti Ukrajinu u članstvo niti će se NATO širiti dalje na istok, a takve zahteve ponavljala je i prethodnih godina.
Uprkos realizaciji pretnje u pogledu napada na Ukrajinu, Helsinki i Stokholm odbacili su u četvrtak zamisao o hitnom zahtevu za pristup NATO savezu.

Tanjug/AP/Olivier Matthys

 

Od početka eskalacije ukrajinske krize, obe zemlje želele su potvrdu garancija da su vrata saveza za njih otvorena. Finska i Švedska su služeno nesvrstane, ali su od sredine 90-ih godina prošlog veka partneri NATO alijanse.

"Biću jasna. Švedska, i ne samo ona, nezavisno odlučuju u kom će smeru ići u pogledu sopstvene sigurnosti", izjavila je u petak švedska premijerka Magdalena Anderson.

Iako nisu članice, Švedska i Finska bile su pozvane i na sastanak NATO-a koji je održan u petak.
Rusija je širenje NATO-a na istok učinila svojim povodom za rat i tvrdi da je prevarena od pada Berlinskog zida jer joj je Zapad obećao da se neće širiti do njenih granica.

I u Švedskoj i u Finskoj desnica je tradicionalno naklonjenija članstvu u NATO-u, a levica se protivi. Prema anketi objavljenoj u petak, podrška članstvu u Švedskoj je narasla najviše u istoriji i iznosi 41 odsto "za".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa