Evropa

Rat u zemlji sa četiri nuklearne elektrane: Fizičar za Euronews Srbija analizira da li nam preti opasnost od zračenja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/02/2022

-

17:01

Rat u zemlji sa četiri nuklearne elektrane: Fizičar za Euronews Srbija analizira da li nam preti opasnost od zračenja
AP/Efrem Lukatsky - Copyright AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Fizičar i urednik portala "Nauka kroz priče" Slobodan Bubnjević za Euronews Srbija je komentarisao jučerašnje saopštenje Ukrajinskog Inspektorata za nuklearno regulisanje da je širom Ukrajine zabeležen povišen nivo gama zračenja posle vojnih napada Rusije kod Černobilja. zbog toga su reagovale i srpske nadležne insitucije i iz bezbednosnih razloga su započele merenje radioaktivnosti vazduha u Srbiji.

Bubnjević kaže da je zbog napada Rusije na Ukrajinu, koji je započelo pre tri dana, oprez svakako neophodan, ali da ne veruje da bi bilo ko od ruskih ili ukrajinskih trupa svesno ugrozio bezbenost ovog ali i šireg dela Evrope, tako što bi izvršio dejstvo na bilo koju nuklearnu elektranu koja se nalazi na ovom području, pa ni na onu svetski najpoznatiju - Černobilj.

"Verujem da se niko sa tim ne bi šalio. To nije tema za šalu, naročito ne za Ukrajince. Čak i na neke spekulacije koje sam čuo, a odnose se na to da bi Ukrajinci možda dejstvovali na Černobilj i za to okrivili Ruse, ne verujem da su realne. Obe zemlje nakon Černobolja imaju jedan jako specifičan odnos prema nuklearkama. Vi ćete Ukrajince uvek da čujete da kažu da žele demokratsku i nenuklearnu zemlju, jer je za njih to pitanje jako važno", objašnajva on.

Kako kaže, rat u Ukrajini je jako specifičan jer je reč o zemlji koja ima četiri elektrane, pa to zahteva i određenu globalnu odgovornost sukobljenih strana. Bubnjević ukazuje da su i obe strane toga, za sada, svesne a to po njemu, dokazuje činjenica da se ozbiljniji oružani sukobi ne dešavaju u njihovim blizinama.

"Mi sada svedočimo nečemu neobičnom. U poslednje vreme su oružani sukobi bili na nekim više napuštenijim mestima, nekada i u pustinjama. Sada prvi put gledamo rat koji se dešava u zemlji koja ima 15 nukleranih reaktora, koji se nalaze u četiri nuklearne elektrane i to stvara određenu bojazan. One su sada sve izmaknute od glavnih dejstava: jedna je na zapadu, druga je u južnoj Ukrajini a najveća elektrana u Evropi koja broji šest reaktora se nalazi najbliže Dombasu i jesete u zoni dejstava ali prema poslednjim izveštajima ne nalazi se u opasnosti. Kako oni navode za sada nema bojazni da su one u opsasnosti i u tom smislu nema brige", smatar Bubnjević.

Sa druge strane, Ukrajinski Inspektorat za nuklearno regulisanje, zbog upada ruskih trupa u Černobilj, juče je objavio mapu automatskog merenja radijacije, na kojoj se vidi da je gama-zračenje širom zemlje povišeno "u značajnoj meri". Međutim, iz Inspektorata su takođe naglasili da je nemoguće znati uzroke za povišenu radijaciju upravo zbog vojnih akcija u zemlji. Sa druge strane, portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov saopštio je da su "nivoi zračenja u blizini Černobilja normalni", nakon što je ruska vojska zauzela tu bivšu elektranu u Ukrajini, ali ukrajinski zvaničnici daju drugačije podatke.

Bubnjević na ovo kaže da je svakako do povećanja radijacije verovatno došlo, ali da do "ozniljnijeg curenja nije". U svakom slučaju, nagašava, neophodno je učestalije merenje radioaktivnosti iz bezbedonosnih razloga.

"U svakom slučaju je preostalo da se meri nivo radioaktivnosti, ali njen nivo je takav da je to i dalje ispod neke opasnosti. To što je došlo do inače do nekog povećanja radiacije, kao navode iz Ukrajinskog inspektorata, je to što je došlo do pokretanja tehnike i ljudi koji su se kretali tim područjem pa su se tako podigle nataložene radioaktivne čestice. Svakako možemo da budemo bezbirižni da do nekog ozbiljnog curenja nije došlo, jer duge stanice koje se nalaze u neposrednoj blizini od tog mesta nisu zabeležile tako nešto", objašnjava Bunjević.

Kakva je situacija u Srbiji?

Povodom aktuelnih dešavanja u Ukrajni, a pre svega upada ruske vojske kod Černobilja, Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije je iz bezbedonosnih razloga započeo pojačano praćenje nivoa radioaktivnosti u vazduhu. Kako je juče za Euronews Srbija saopšteno iz ovog Direktorata, oni su preko Međunarodne agencije za atomsku energiju dobili obaveštenje od Državnog nuklearnog regulatornog inspektorata Ukrajine da su u Černobiljskoj zoni isključenja izmerene povišene aktivnosti radioaktivnog izotopa cezijuma-137 u opsegu od 5 do 15 puta iznad prosečnih godišnjih vrednosti.

"Prema ovim podacima, povišene vrednosti nivoa radioaktivnosti potiču od površinskog sloja zemljišta. Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije prati situaciju i u stalnoj je komunikaciji sa službama Međunarodne agencije za atomsku energiju po ovom pitanju. Javnost će o svim promenama biti blagovremeno obaveštena. Кako nije došlo do ispuštanja radioaktivnosti u atmosferu, ne očekuje se širenje radiokativnosti na veće udaljenosti. Teritorija Republike Srbije za sada nije ugrožena ovim povećanjem nivoa radioaktivnsoti u Černobiljskoj zoni isključenja", rekli su iz Direktorata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa