Evropa

"Prekasno je, drage kolege": Hitan sastanak Saveta bezbednosti obeležila polemika ukrajinskog i ruskog ambasadora

Komentari

Autor: Euronews, AP

24/02/2022

-

10:12

"Prekasno je, drage kolege": Hitan sastanak Saveta bezbednosti obeležila polemika ukrajinskog i ruskog ambasadora
"Prekasno je, drage kolege": Hitan sastanak Saveta bezbednosti obeležila polemika ukrajinskog i ruskog ambasadora - Copyright UNITV-AP

veličina teksta

Aa Aa

Hitan sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koji je održan sinoć i koji je trebalo da posluži u smirivanju situacije oko Ukrajine nije doneo očekivani rezultat. Susret zvaničnika obeležio je komentar ukrajinskog ambasadora u UN Sergija Kislicja da je "prekasno za deeskalaciju".

Savet bezbednosti, kojim Rusija ovog meseca predsedava po principu rotacije, okupio se u sredu nekoliko sati nakon što je Rusija saopštila da su pobunjenici u istočnoj Ukrajini zatražili od Moskve vojnu pomoć. Strahovanja da Rusija postavlja temelje za napade obistinila su se samo oko pola sata kasnije.

"Prekasno je drage moje kolege da govorimo o deeskalaciji. Pozivam svakog od vas da učini sve što je moguće da zaustavi rat", rekao je Kislicja.

U spontanoj razmeni koja ne može često da se vidi u sali Saveta bezbednosti, Kislicja je izazvao svog ruskog kolegu da kaže da njegova zemlja u tom trenutku ne bombarduje i granatira Ukrajinu ili šalje trupe. 

"Imate pametni telefon. Možete pozvati zvaničnike u Moskvi", rekao je on.

"Već sam rekao sve što znam u ovom trenutku", odogovorio je ruski ambasador Vasilij Nebenzja.

On je dodao da ne planira da budi ruskog ministra spoljnih poslova i dodao je da ono što se dešava nije rat već "specijalna vojna operacija".

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je rano jutros u posebnom obraćanju građanima Rusije da je doneo odluku o specijalnoj vojnoj operaciji u Donbasu. Putin se obratio ukrajinskim vojnicima kojima je rekao da "polože oružje" i da se vrate kućama, prenosi BBC. 

Ukrajnski ministar spoljnih poslova optužio je Moskvu da je otpočela rat punih razmera i "pozvao je UN da urade sve što je potrebno" da bi se to zaustavilo. 

Čule su se eksplozije u više ukrajinskih gradova, dok ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da je neutralizovalo ukrajinsku protivvazdušnu odbranu. Izveštaji o žrtvama za sada su nejasni, a vazdušni prostor iznad Ukrajine je prazan. 

Građani u kolonama napuštaju Kijev, a gradom su odjekivale sirene za uzbunu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa