Evropa

Ruska mapa Ukrajine koja je izazvala novi talas besa i ogorčenosti u Kijevu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/02/2022

-

15:52

Ruska mapa Ukrajine koja je izazvala novi talas besa i ogorčenosti u Kijevu
Vladimir Putin - Copyright Tanjug/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da prizna samoproglašene Donjecku narodnu republiku (DNR) i Lugansku narodnu republiku (LNR) dovela je Evropu na prag oružanog sukoba. I dok su oči sveta uprte na istok Ukrajine, ruski mediji objavili su mapu koja je izazvala novi talas besa u Kijevu.

Reč je o mapi koja je emitovana na televiziji "Rusija 24" i koja je pratila Putinov govor, a koja Ukrajinu zapravo predstavlja žutom bojom i to znatno manjom nego u današnjim priznatim granicama.

Ostali delovi su označeni kao "poklonjene" teritorije Ukrajini od strane Staljina, Lenjina i Hruščova.

Ovakva mapa zapravo ide na ruku Putinovom govoru u ponedeljak kada je, podsetimo, potpisao dekret kojim priznaje nezavisnost LNR i DNR, te pozvao ostale predstavnike vlasti da ga podrže u ovoj odluci. Svoje obraćanje naciji počeo je govorom o istoriji, rekavši da je modernu Ukrajinu "stvorila" Rusija, kao i da je ona "integralni deo njihove istorije".

Nastavljajući raspravu o istoriji, Putin je te večeri kritikovao bivšeg komunističkog lidera Vladimira Lenjina, nazivajući ga "autorom i arhitektom" Ukrajine, koji je "oštetio" Rusiju. Dodao je da je Rusija "opljačkana" kada se Sovjetski Savez raspao 1991. godine. On je ocenio da je posle 1991. godine Ukrajina počela mehanički da kopira tuđe modele državanosti otuđene od njene istorije i ukrajinske realnosti. Nazvao ju je i "drevnom ruskom zemljom", a trenutnu situaciju u Donbasu okarakterisao "kritičnom", te Ukrajinu nazvao "američkom kolonijom sa marionetskim režimom".

U kojim granicama je Rusija priznala DNR i LNR?

I dok Zapad oštro osuđuje potez i uvodi sankcije Moskvi, u javnosti traje polemika u vezi sa tim šta je Putin mislio - da li LNR i DNR priznaje u trenutnim okvirima koje su pod kontrolom separatista, ili u širim okvirima oblasti koje su i dalje pod kontrolom Kijeva. Odgovor na to pitanje nije potpuno jasan čak ni posle objašnjenja koje je dao Vladimir Putin. 

Zabuna u medijima nastala je nakon izjave šefa komiteta ruske Dume za poslove Zajednice nezavisnih država Leonida Kalašnjikova koji je rekao da će Donjecka i Luganska narodna republika biti priznate u okviru granica ovih oblasti na istoku Ukrajine. Međutim, kasnije je istakao da je to "samo njegovo mišljenje" i da bi odluka o granicama trebalo da bude doneta u narednim dana. Upravo je to podgrejalo različita nagađanja i navode. 

Kako je pisao Gardijan, ključno pitanje u Moskvi, ali i šire, danas je "da da li Rusija priznaje postojeće granice teritorije ili teritoriju koju bi želeli da kontrolišu". Iako za sada to nije jasno do kraja, uzimajući u obzir da DNR i LNR ne kontrolišu čitavu teritoriju Donjecke i Luganske regije, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova dao je odgovor na konferenciji za novinare da Rusija priznaje granice u kojima te države "ostvaruju vlast i jurisdikciju".

Sa druge strane, vlasti u separatističkim teritorijama navode da i dalje gledaju na svoje granice kao na celinu regiona Donjeck i Lugansk. Ako se Moskva saglasi sa tim - onda, ocenjuju komentatatori, novi rat je verovatan rezultat.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa