Kriza u Ukrajini

Uvedeno vanredno stanje u Ukrajini, SAD upozorava na rusku invaziju "punih razmera"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

23/02/2022

-

07:15

Uvedeno vanredno stanje u Ukrajini, SAD upozorava na rusku invaziju "punih razmera"
Uvedeno vanredno stanje u Ukrajini, SAD upozorava na rusku invaziju "punih razmera" - Copyright AP/Pavlo Palamarchuk, Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP, Markus Schreiber, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zapad je oštro reagovao na rusko priznanje dva separatistička entiteta na istoku Ukrajine, Luganske i Donjecke narodne republike (LNR i DNR).

Prvo je Evropska unija uvela paket sankcija Rusiji, kojim je jednoglasno donela odluku da sanckioniše 351 poslanika Državne dume i 27 pojedinaca optuženih za destabilizaciju Ukrajine. Novi paket sankcija takođe ograničava pristup ruske vlade tržištima kapitala i finansijskih usluga EU i blokira refiransisranje ruskog državnog duga. Biće kažnjene i banke koje "finansiraju ruski vojni aparat".

I Sjedinjene Američke Države takođe su uvele sankcije Rusiji, što je u obraćanju naciji sinoć saopštio predsednik Džo Bajden. Paket sankcija usmeren je na dve banke, rusku elitu i članove njihovih porodica. Najavio je i sankcije na državni dug.

Prethodno se predsednik Rusije Vladimir Putin oglasio na konferenciji za medije i rekao da "Evropa nije mogla da natera Kijev da ispoštuje sporazum MInsk-2, pa nije bilo drugog izlaza osim priznanja DNR i LNR".

I dok Zapad oštro osuđuje potez i uvodi sankcije Moskvi, u javnosti traje polemika u vezi sa tim šta je Putin mislio - da li LNR i DNR priznaje u trenutnim okvirima koje su pod kontrolom separatista, ili u širim okvirima oblasti koje su i dalje pod kontrolom Kijeva

Šta treba da znate

  • Ruski predsednik Vladimir Putin je priznao nezavisnost samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike u istočnoj Ukrajini
  • EU, SAD i Velika Britanija uvele nove pakete sankcija Rusiji
  • Proglašeno vanredno stanje na teritoriji Ukrajine, građanima dozvoljeno nošenje vatrenog oružja
  • Cene gasa u Evropi ne prestaju da rastu
  • Generalni sekretar NATO rekao da su avioni u stanju pripravnosti
  • Portparol EU Peter Stano izjavio da se od Srbije "očekuje usklađivanje sa odlukom o sankcijama Rusiji"
  • Obustavljen postupak dodele sertifikata za Severni tok 2, Medvedev predvideo da će u Evropi gas koštati 2.000 evra za hiljadu kubnih metara

01:58 Blinken: Čini se da je sve spremno za ruski napad

 

Ruske trupe započeće „nešto slično invaziji u punom obimu“ na Ukrajinu pre četvrtka ujutru, smatra američki državni sekretar Entoni Blinken. 

Blinken je dodao da još uvek postoji mogućnost da se izbegne veći sukob u Ukrajini.

“Nažalost, Rusija je postavila svoje snage u krajnju tačku pripravnosti na granice Ukrajine, na severu, na istoku, na jugu. Čini se da je sve spremno da Rusija krene u veliku agresiju na Ukrajinu“, rekao je on  za NBC news odgovarajući na pitanje da li smatra da će ruske snage biti angažovane na nečemu sličnom potpunoj invaziji na Ukrajinu, ali nije precizirao vreme i mesto.

On je dodao da će Rusija i njene vlasti „dugo plaćati“ ako se navodna agresija u Ukrajini nastavi.

23:55 SAD: Novi satelitski snimci pokazuju raspoređivanje snaga

Na današnjim satelitskim snimcima vidi se novo raspoređivanje vojnih snaga u zapadnoj Rusiji, većim delom na distanci od oko 16 kilometara od granice sa Ukrajinom i manje od 80 kilometara od grada Harkova u Ukrajini, saopšteno je iz sedišta jedne privatne američke kompanije, preneo je Rojters.

Na satelitskim snimcima vidljivo je rasporedivanje ruskih trupa na terenu, vojni konvoji, artiljerijska oruđa i oklopni transporteri sa opremom za podršku.

Rojters dodaje da nije mogao nezavisno da proveri satelitske snimke koje je objavila kompanija Maksar teknolodži koja već nedeljama prati kretanje na terenu i raspoređivanje ruskih oružanih snaga.

23:47 Zelenski se obratio naciji

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski se još jednom hitno obratio Ukrajincima.

"Oružane snage Ukrajine su u svakom trenutku spremne da odbiju neprijatelja jer smo pod pouzdanom zaštitom naše vojske. Međunarodni partneri podržavaju Ukrajinu i pripremili su paket razornih ekonomskih sankcija Rusiji. Stoga, čak i da se Kremlj usudi da krene u ofanzivu, dobiće pristojan odboj. Budimo mirni, čitajmo proverene vesti i verujmo u oružane snage", rekao je u video-poruci.

23:43 Francuska poziva građane da odmah napuste Ukrajinu

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske izdalo je upozorenje u kojem poziva sve svoje građane da odmah napuste Francusku i ne vraćaju se dok ne budu izdate nove smernice.

"U kontekstu aktuelnih tenzija izazvanih koncentracijom ruskih trupa na granicama Ukrajine, odluka Rusije da prizna nezavisnost Donjecke i Luganske oblasti, a takođe uzimajući u obzir uvođenje vanrednog stanja koje je odobrio ukrajinski parlament, građani Francuske moraju bez odlaganja da napuste ovu zemlju", navodi se u upozorenju objavljenom na sajtu ministarstva.

23:34 Kličko objavio listu pravila za Kijev

Gradonačelnik prestonice Ukrajine Vitalij Kličko, obratio se građanima i pojasnio šta će podrazumevati vanredno stanje u Kijevu.

  • Neće se uvoditi policijski čas, ali Kličko kaže da ljudi uvek treba da nose lične dokumente sa sobom.
  • Svi kritični infrastrukturni objekti biće zaštićeni.
  • Pojačaće se bezbednost i ograničiti pristup prostorijama svih organa vlasti
  • Klubovi i ugostiteljski objekti biće otvoreni od 7 do 23 časa
  • Kontrolni punktovi biće postavljeni na svim većim ulazma u Kijev
  • Pojačaće se sajber-bezbednost zvaničnih sajtova i internet resursa gradskih vlasti i strateških institucija i organizacija
  • Biće uvedena posebna kontrola putnika na gradskim stanicama i na kijevskom aerodromu Sikorski
  • Opštinska straža će pomoći pripadnicima policije u patroliranju ulicama, javnim mestima i prevozu
  • Posebna pažnja biće posvećena bezbednosti obrazovnih institucija - škola i vrtića

23:00 Vašington pomaže Kijevu oko sajber bezbednosti

Nakon novog sajber napada na Ukrajinu administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena je u kontaktu sa ukrajinskim vlastima, izjavila je danas predstavnica za medije Bele kuće Džen Psaki.

Veb sajtovi ukrajinske vlade, ministarstva spoljnih poslova i službe državne bezbednosti danas su bili oboreni, što je, kako je saopštila Vlada u Kijevu, početak još jednog masovnog napada na ukrajinski sajber prostor, prenosi Rojters.

Britanska agencija navodi da američke vlasti još uvek ne znaju ko stoji iza napada.

"Mi smo u razgovorima sa Ukrajinom i zbog njihovih potreba u vezi sa sajber tehnologijom. Zajednički ćemo hitno proceniti prirodu i obim sajber napada, kao i korake koje bi kao odgovor trebalo preduzeti", rekla je Psaki.

22:45 DNR i LNR traže pomoć od Putina protiv agresije Ukrajine

Denis Pušilin i Leonid Pasečnik, predsednici samoproglašenih Narodnih Republika Donjecka i Luganska (DNR i LNR) koje je priznala Ruska Federacija, zatražili su od predsednika Rusije Vladimira Putina da im pruži pomoć protiv agresije ukrajinskih oružanih snaga, a u cilju sprečavanja civilnih žrtava i humanitarne katastrofe u Donbasu, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Stigli su pisani zahtevi za ruskog predsednika Vladimira Putina od Leonida Pasečnika, šefa Luganske Narodne Republike i Denisa Pušilina, šefa Donjecke Narodne Republike. Oni u svoje i u ime svojih naroda izražavaju zahvalnost ruskom predsedniku na priznanju njihovih država", rekao je Peskov, prenosi TAS S.

Prema njegovim rečima, iz "dve republike traže od ruskog predsednika da pomogne u odbijanju agresije ukrajinskih oružanih snaga i formacija", u skladu sa članovima 3. i 4. Ugovora o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći izmedu Rusije i DNR i LNR.

21:36 SAD: Rusija pokreće invaziju punih razmera

SAD su uputile upozorenje ukrajinskoj vladi da najnoviji obaveštajni podaci ukazuju na to da će Rusija uskoro pokrenuti invaziju punih razmera, kao i da izgleda je "Rusija spremna", saopštio je Džon Kirbi, pres-sekretar Pentagona na današnjoj konferenciji za novinare.

"Svi se nadamo da grešimo, ali podaci pokazuju suprotno. Govorimo o hiljadama trupa uz granicu koje mogu da napadnu u svakom trenutku. Nažalost, nema indikacija da je (Putin) spreman da odstupi i krene u diplomatsko rešavanje problema. Svi podaci za sada pokazuju da će pokrenuti invaziju i nema indikacija da će odstupiti", rekao je Kirbi.

Kirbi je dodao da "ako Putin izabere rat, bira nasilje", kao i da ruska invazija neće proći bez prolivene krvi.

"On (Putin) dobrovoljno bira da stavi živote vojnika i civila u opasnost. Posle će on morati da objašnjava ruskim majkama i očevima gde su im deca. I moraće da snosi odgovornost za to", dodao je.

21:15 Gutereš: Uspostaviti primirje i vratiti se dijalogu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš naglasio je potrebu uspostavljanja primirja u Ukrajini.

"Vreme je da se uspostavi primirje i vrati pasivnom dijalogu i pregovorima kako bi se spasao narod Ukrajine od pošasti rata", kazao je on u obraćanju Generalnoj skupštini UN, prenosi TAS S.

"Vreme je za uzdržanost, razum i deeskalaciju. Nema mesta za akcije i izjave koje bi ovu opasnu situaciju gurnule u ponor", dodao je Gutereš.

On je pozvao sve strane da potraže mirno resenje.

"U potpunosti podržavam sve napore ka rešavanju krize bez daljeg krvoprolića. Moje usluge su na raspolaganju u tom smislu", naveo je Gutereš.

20:50 Od ponoći na snazi vanredno stanje u Ukrajini

Na večerašnjoj vrhovnoj sednici 335 narodnih poslanika ukrajinske skupštine glasalo je za uvođenje vanrednog stanja u zemlji - osim u oblastima Donjeck i Lugansk.

Ograničenja širom države se mogu razlikovati zavisno od regiona, a ona mogu podrazumevati:

  • upostavljanje posebnih režima ulaska i izlaska u određene regije
  • ograničenja vozila i njihova kontrola
  • jačanje zaštite javnog reda i objekata koji obezbeđuju egzistenciju stanovništva i nacionalne privrede
  • zabrana održavanja masovnih događaja
  • zabrana štrajka
  • privremena ili nepovratna evakuacija ljudi sa mesta opasnih po život
  • uvođenje policijskog časa
  • legitimisanje pojedinaca po potrebi
  • zabrana vojnim obveznicima da menjaju mesto boravka bez odgovarajućeg obaveštenja regionalnih vlasti
  • zabrana proizvodnje i širenja informativnih materijala koji mogu destabilizovati zemlju
  • zabrana radio-amaterskih sredstava
  • posebna pravila za korišćenje komunikacije i prenosa informacija putem računarskih mreža

20:02 SAD uvele sankcije Severnom toku 2

Američki predsednik Džo Bajden naložio je sankcije protiv ruskog gasovoda Severni tok 2.

"Nemačka je juče, posle daljih bliskih konsultacija naše dve vlade, objavila da će obustaviti sertifikaciju gasovoda. Danas sam naložio svojoj administraciji da uvede sankcije Severnom toku 2 AG i njegovim korporativnim službenicima. Ovi koraci su još jedan deo naše početne tranše sankcija kao odgovor na ruske akcije u Ukrajini. Kao što sam jasno rekao, nećemo okleavti da preduzmemo dalje korake ako Rusija nastavi s eskalacijom sukoba", naveo je američki predsednik u saopštenju koje je objavila Bela kuća.

"Predsednik Putin je svojim postupcima pružio svetu ogroman podsticaj da se udalji od ruskog gasa i pređe na druge oblike energije. Želim da se zahvalim kancelaru Šolcu na njegovom bliskom partnerstvu i kontinuiranoj posvećenosti pozivanju Rusije na odgovornost"

20:01 Džonson traži "najoštrije" sankcije

Britanski premijer Boris Džonson rekao je danas predstavnicima britanskog finansijskog sektora, regulatornih tela i trgovinskih udruženja da želi da sledeća tranša sankcija Rusiji bude "najteža moguća".

Pozivajući se na izvor u britanskoj vladi, izveštač Rojtersa prenosi da je Džonson tokom tog sastanka govorio o pristupu vlade sankcijama protiv Rusije nakon što je Moskva, posle priznavanja samoproglašenih narodnih Republika Donjecka i Luganjska, pojačala strepnje Zapada od invazije na Ukrajinu u punom obimu.

Vladin izvor je rekao da je premijer na sastanku rekao da želi da sledeća tranša sankcija bude "najteža moguća" i da misli da će to "napraviti razliku" i promeniti ishod, jer, kako je rekao Putin mora da doživi neuspeh.

20:00 Švajcarska za sada uzdržana povodom sankcija

Švajcarska vlada saopštila je danas da se uzdržala od trenutnog uvođenja sankcija Rusiji koje je usvojila EU i da će o njima odlučiti pošto ih razmotri.

Vlada je navela i da ne treba smatrati da Švajcarska želi da zaobiđe sankcije koje je Rusiji uvela EU, prenosi Rojters.

„Stoga će ispitati sankcije i onda doneti odluku“, navodi se u saopštenju i dodaje da vlada u stalnom kontaktu sa nekoliko zemalja radi razmene podataka o situaciji.

U saopštenju se dodaje i da Švajcarska može da usvoji mere za sprovodenje sankcija koje su usvojile Ujedinjene nacije, OEBS ili glavni trgovinski partneri Švajcarske kako bi se obezbedila usklađenost sa međunarodnim pravom, posebno u delu koji se odnosi na poštovanje ljudskih prava.

Vlada Švajcarske je osudila rusko priznavanje nezavisnosti DNR i LNR ocenjujući da su tim činom "prekršeni i međunarodno pravo i suverenitet Ukrajine".

Švajcarska, kao neutralna država, 2014. godine nije usvojila sankcije koje je Evropska unija uvela Rusiji zbog aneksije Krima, već je primenila sopstvene propise osmišljene da se onemogući da se njen finansijski sistem koristi za zaobilaženje mera koje sprovodi EU.

19:50 Grinfild u UN: Pokažimo Rusiji da je izolovana

Ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild izjavila je da Rusiji treba pokazati da je izolovana.

"Sada nije vreme da se ostaje po strani, vreme je da se deluje, hajde da zajedno pokažemo Rusiji da je izolovana u svojim agresivnim dejstvima“, rekla je Grinfild na zasedanju Generalne skupštine UN koje je u toku, preneo je Sputnjik.

Ranije je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao da se Kijev, pod Zelenskim, vratio militantnoj retorici i učinio sve da uništi sporazume iz Minska o Donbasu. Nebenzja je dodao da je važno usredsrediti se na to kako izbeći rat i naterati Ukrajinu da prestane sa granatiranjem LNR i DNR.

19:39 Dombrovskis: EU spremna za drugi paket sankcija protiv Rusije

Evropska unija biće spremna za drugi paket sankcija protiv Rusije, ukljucujući kontrolu izvoza, ukoliko ruske trupe krenu dalje od ukrajinskih regiona koje drže proruske snage, rekao je za Rojters potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

"Ako dođe do dalje ruske agresije i daljeg upada na teritoriju Ukrajine, spremni smo da pojačamo naš odgovor i u smislu sankcija," poručio je Dombrovskis, preneo je Rojters.

Upitan šta bi takvo "pojačavanje" značilo, on je odgovorio:

"To bi se ticalo ekonomskih sankcija u oblasti trgovine, na primer kontrole izvoza. EU već nekoliko nedelja radi na paketu sankcija, tako da postoje načini kako da brzo reagujemo i dodatno pojačamo sankcije i to u saradnji sa Sjedinjenim Državama, Britanijom i drugim zemljama".

AP/Geert Vanden Wijngaert

 

Takođe je ukazao da će uvođenje snažnih sankcija protiv Rusije imati izvestan uticaj na ekonomiju EU, ali da članice Unije moraju da budu spremne na to.

"Ovde je u pitanju bezbednost i teritorijalni integritet Ukrajine, tako da moramo da budemo u stanju da reagujemo i takođe snosimo neke ekonomske troškove, ako bude bilo potrebno," poručio je Dombrovskis.

Lideri EU održaće sutra hitan samit kako bi razgovarali o novonastaloj situaciji.

19:35 EU i zvanično usvojila sankcije protiv Rusije, DNR i LNR

Savet EU usvojio je danas paket mera kao odgovor na odluke Ruske Federacije da prizna nezavisnost samoproglašenih republika Donjecka i Luganska u Ukrajini i pošalje svoje trupe u te oblasti.

19:30 Li: Izdvojiti milijardu dolara humanitarne pomoći Ukrajini

Zastupnica u Predstavničkom domu američkog Kongresa iz redova Demokratske stranke Barbara Li istakla je danas potrebu da se za Ukrajinu, koja je, kako je rekla, suočena sa gomilanjem ruskih trupa u blizini svojih granica, izdvoji milijardu dolara humanitarne pomoći.

Ona je izrazila podršku naporima koje ulaže administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena za jačanje ukrajinske ekonomije, uključujući predložene američke zajmove, preneo je Rojters.

"Bajdenova administracija se obavezala da će u slučaju sukoba u narednih 12 meseci izdvojiti najmanje milijarda dolara za humanitarne potrebe", rekla je Li na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsedavajućom Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Barbara Li obavlja dužnost predsednice potkomiteta Predstavničkog doma za stranu pomoć.

18:51 Bela kuća najavila uvođenje dodatnih sankcija

Bela kuća je najavila danas dodatne sankcije Rusiji, sugerišući da čak i ako zvanična Moskva ne bude preduzimala dalje akcije u Ukrajini, SAD i američki saveznici nameravaju da nastave da sankcionišu.

Zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Dalip Sing nije precizirao kada se mogu očekivati dodatne sankcije protiv Rusije, ali je predočio koje bi dodatne sankcije SAD mogle da uvedu, pomenuvši i neprekidnu kontrolu ruskog izvoza.

"Ruski gubici će nastaviti da rastu. Narušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine je neprihvatljivo", rekao je Sing u za CNN.

Sing je reagovao i na poziv ukrajinskog ministra spoljnih poslova upućen Vašingtonu da se ne prekida proces uvođenja novih sankcija Rusiji.

"Ponekad se zapitam da li tamo postoji neko žedan sankcija koje su same sebi svrha. Biću jasan: jučerašnjim setom sankcija zadali smo snažan udarac", rekao je Sing podsećajući na jučerašnje uvođenje paketa sankcija protiv ruskih banaka i oligarha, kao i najavu Nemačke da će zaustaviti sertifikaciju gasovoda Severni tok 2.

Upitan da li je došlo do promene trenutne vojne situacije, Sing je rekao da je na terenu "status kvo" i ponovio da je Rusija "spremna i pozicionirana" da pokrene invaziju velikih razmera na veći deo teritorije Ukrajine, sa severa, sa istoka i juga, i da se u tom smislu ništa novo nije dogodilo.

18:45 Izrael poziva na mirno rešavanje ukrajinske krize

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela saopštilo je danas da Izrael poziva na mirno rešavanje ukrajinske krize i izrazilo zabrinutost zbog velike jevrejske zajednice koja se nalazi u toj zemlji.

"Izrael deli međunarodnu zabrinutost zbog koraka u istočnoj Ukrajini i teške eskalacije situacije i nada se da će biti pronađeno diplomatsko rešenje", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova koje je preneo Rojters.

U saopštenju se dodaje da Izrael podržava "teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine".

Takođe, u saopštenju se ne komentariše odluka Rusije da rasporedi trupe u dve samoproglašene republike Donjecka i Luganska, navodi Rojters.

Dodaje se da će Izrael ponuditi utočište pripadnicima ukrajinske jevrejske zajednice koji beže iz zemlje zbog straha od povećanog sukoba.

Direktorka odeljenja za Evroaziju u izraelskom Ministarstvu spoljnih poslova Simona Halperin rekla je za "Army" radio da Izrael razgovara sa svim stranama i da postoji puno razumevanje između Izraela i Sjedinjenih Američkih Država.

Halperin je stakla da je važno da Izrael nije zauzeo stranu u ovom konfliktu.

18:03 Di Majo: Sankcije Rusiji moraju biti održive

Ministar spoljnih poslova Italije Luiđi Di Majo izjavio je danas da sankcije Rusiji zbog "pretećeg" ponašanja Moskve prema Ukrajini moraju biti "održive, proporcionalne, postepene i direktno povezane sa konkretnim i objektivnim razvojem dogadaja na terenu".

Tokom brifinga za novinare u italijanskom Senatu Di Majo nije ponovio ranije izražene sumnje Italije u vezi sa kaznenim merama protiv Rusije koja podmiruje oko 40 od ukupne količine gasa potrebnog Italiji, prenosi AP.

Umesto toga, Di Majo je primetio da gas iz Rusije teče isključivo ukrajinskim gasovodima, što je, kako je rekao "razlog više da se izbegne sukob".

Italija razmatra da pošalje 110 miliona evra (125 miliona dolara) za civilne potrebe Ukrajine, ali i da snabde ukrajinske oružane snage neubojitom vojnom opremom, kao što je oprema za uklanjanje nagaznih mina.

17:59 Kuleba: Nalazimo se u kritičnom trenutku svetske istorije

Nalazimo se u kritičnom trenutku svetske istorije, izjavio je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba na sednici Generalne skupštinom UN posvećenoj situaciji u Ukrajini, i pozvao na "brzu, konkretnu i odlučnu akciju."

Kako je rekao šef ukrajinske diplomatije, ono što svet danas preduzme, definisaće godine koje dolaze, prenose agencije.

"Svi smo čitali o greškama koje su političari napravili uoči svetskih ratova", rekao je Kuleba i pozvao sve zemlje da ne ponavljaju greške iz prošlosti.

Kuleba je rekao da su ruske optužbe prema kojima je Ukrajina ta koja je kriva za eskalaciju situacije, kako je rekao, apsurdna.

"Ruske izjave su neverovatne i užasne, idu dosta dalje od toga da prete Ukrajini", rekao je Kuleba aludirajući na nedavno obraćanje naciji ruskog predsednika Vladimira Putina.

16:53 Erdogan ne priznaje Putinove postuke u Ukrajini

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je ruskom kolegi Vladimiru Putinu da Turska ne priznaje korake protiv teritorijalnog integriteta Ukrajine, saopštilo je tursko predsedništvo. S druge strane, ruski predsednik izrazio je razočarenje zbog, kako je rekao, pokušaja SAD i NATO da ignorišu legitimne bezbednosne zahteve Rusije, saopštio je danas Kremlj.

Turska, kao članica NATO-a, koja se na Crnom moru graniči sa Ukrajinom i Rusijom ima dobre veze sa obema i principijelno se protivi sankcijama.

U telefonskom razgovoru, Erodgan je rekao Putinu da vojni sukob u regionu nikome neće koristiti i ponovio je svoju ponodu da omogne u postizanju rešenja, saopšteno je iz njegove kancelarije. Erdogaj je takođe rekao da ceni Putinovu blisku saradnju po regionalnim pitanjima i da želi da tako i nastave.

"Predsednik Erdogan još jednom je pozvao da se to pitanje reši dijalogom, kao i da je važno da se diplomatija stavi u prvi plan, te da je Turska nastavila konstruktivan stav i u NATO", navodi se.

16:44 Odluka o vanrednom stanju u Ukrajini kasnije u toku dana

Aleksej Danilov, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednosti i odbranu Ukrajine, rekao je da će kasnije tokom dana biti i zvanično proglašeno vanredno stanje u trajanju od 30 dana. On je izjavio da vanredno stanje "može uključiti ograničenja kretanja prevoza, dodatne provere transportnih vozila, ali i legitimisanje pojedinaca".

Danilov je dodao da uslovi vanrednog stanja zavise i od regiona o kome je reč i situacije u njemu.
"U zavisnosti od situacije koja će bii na određenoj teritoriji, regionalni štab može doneti određene odluke ako je to potrebno. Niko nikoga neće maltretirati, ali je naša dužnost da ljudima obezbedimo sigurnost", dodaje on.

Očekuje se da će parlament svoju odluku objasniti kasnije u toku dana.

16:35 Sajtovi ukrajinske vlade i MSP nedostupni

Nekoliko ukrajinskih državnih sajtova, uključujući sajt vlade i ministarstva spoljnih poslova nedostupni su, javio je popodne Rojters.

Ukrajinske vlasti saopštile su ove sedmice da su videli onlajn upozorenja da hakeri pripremaju velike napade na vladine agencije, banke i odbrambeni sektor, prenela je britanska agencija.

U jeku krize u i oko Ukrajine, Kijev optužuje Moskvu za sajber napade, dok Rusija odbacuje te optužbe.

Tanjug AP/AP Photo

 

16:30 Sutra vanredni samit lidera EU

Vanredni samit lidera Evropske unije biće održan sutra u 20 časova, a na njemu će se uživo razgovarati o krizi u Ukrajini i brzom razvoju događaja nakon priznavanja nezavisnosti Luganska i Donjecka od strane Rusije.

Pismo koje je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel uputio liderima zemalja članica EU odnosi se na agresivno ponašanje Rusije koje, kako navodi, krši međunarodno pravo.

"Upotrebi sile i prinude za promenu granica nema mesta u 21. veku. Agresija Rusije krši međunarodno pravo i teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine", rekao je on.

O temama razgovora napisao je:

"Želeo bih da razgovaramo o najnovijem razvoju događaja, kako da zaštitimo međunarodni poredak zasnovan na pravilima, kako da postupamo sa Rusijom, posebno zato što je smatramo odgovornom za njene postupke, kako da dalje podržavamo Ukrajinu i njen narod. Jedva čekam da vas vidim sutra uveče", napisao je.

15:52 Ruska mapa Ukrajine izazvala novi talas besa i ogorčenosti u Kijevu

I dok su oči sveta uprte na istok Ukrajine, ruski mediji objavili su mapu koja je izazvala novi talas besa u Kijevu. Reč je o mapi koja je emitovana na televiziji "Rusija 24" i koja je pratila Putinov govor, a koja Ukrajinu zapravo predstavlja žutom bojom i to znatno manjom nego u današnjim priznatim granicama. Ostali delovi su označeni kao "poklonjene" teritorije Ukrajini od strane Staljina, Lenjina i Hruščova. Pogledajte kako izgleda mapa ovde.

15.28 Zelenski: Ukrajina zeli bezbednosne garancije od Rusije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da njegova zemlja želi bezbednosne garancije od Rusije kao korak ka okončanju konflikta izmedu te dve zemlje.

"Verujem da Rusija treba da bude među onim zemljama koje daju jasne bezbednosne garancije. Mnogo puta sam predlagao da predsednik Rusije sedne za pregovarački sto", poručio je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim i litvanskim kolegama, prenosi agencija Rojters.

Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je da Poljska osuđuje odluku Rusije da prizna dve samoproglašene republike Donjecke i Luganske Narodne Republike i vidi tu odluku kao pretnju za ceo region i Evropsku uniju.

"Akcije Rusije su za nas veoma zabrinjavajuće. Mi ih shvatamo veoma ozbiljno", rekao je Duda.

14.45 "Suspenzija Severnog toka 2 ne utiče na cenu gasa"

Potpredsednica Evropske komisije Margaret Vestager izjavila je danas da odluka Nemačke da na neodređeno vreme povuče dokumente čime se sprečava odobrenje za otvaranje gasovoda Severni tok 2 ne utiče na cene gasa.

Tanjug/AP/Stefan Sauer/dpa

 

14.25 Ko će sve da bude na spisku sankcija EU?

Očekuje se da će meta sankcija koje će EU proglasiti Rusiji danas popodne biti ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, portparolka ruskog MSP Marija Zaharova, kao i čovek koga zovu "Putinov kuvar". Ko je sve na spisku pročitajte ovde.

13.55 Velika Britanija šalje dodatnu pomoć Kijevu

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas da će njegova zemlja uputiti novi paket vojne pomoći Ukrajini, a kao razlog je naveo "sve izraženije pretnje Rusije".

Tanjug/AP/Jessica Taylor/UK Parliament

 

13.47 Rusija povlači diplomate iz Ukrajine

Rusija je počela da povlači svoje diplomatsko osoblje iz svih diplomatskih predstavništava u Ukrajini, izjavio je predstavnik ruske ambasade u Kijevu za rusku agenciju Tass. Prema izjavi jednog očevica na kojeg se poziva Rojters, ruska ambasada u Kijevu skinula je zastavu sa svoje zgrade.

AP Photo/Andrew Kravchenko

Ruska ambasada u Kijevu

13.25 Lider DNR: Želim direktan razgovor sa Ukrajinom, možda će mi trebati ruska pomoć

Lider samoproglašene Donejcke narodne republike Denis Pušilin rekao je da želi direktno da razgovara sa Ukrajinom kako bi se pronašlo mirno rešenje konflikta, ali je zadržao pravo da traži pomoć od Rusije.

"Raste agresija ukrajinske strane. Situacija je postala kritična, ali ćemo pobediti uz pomoć Rusije", rekao je on na konferenciji za medije, prenosi Rojters. Dodao je da je prošle nedelje počela evakuacija žena i dece, koja je neophodna kako bi se "vojska fokusirala na odbranu granica".

AP Photo

 

13.16 Ambasadori EU odobrili sankcije Rusiji, Donjecku i Luganjsku

 Ambasadori država članica EU odobrili su prvi paket sankcija protiv Rusije i oblasti Donjeck i Lugansk, nakon što je paket sankcija u utorak odobrio i Savet ministara spoljnih poslova. Ambasadori su pokrenuli pisani postupak s rokom danas do 15 sati, s kojim će odluka biti konačno usvojena, objavilo je francusko predsedništvo Savetom EU, prenosi Hina. Sankcije bi trebalo da stupe na snagu danas popodne nakon što budu objavljene u službenom glasniku EU, objašnjavaju u Briselu.

Unsplash

 

12.44 Kina optužuje SAD da kreiraju paniku i strah

Kina je optužila SAD da kreiraju "strah i paniku" tokom ukrjainske krize, i pozvala je na razgovore o brzom spuštanju tenzija, prenosi AP. Portparol ministra spoljnih poslova se protivi unilateralnim sankcijama koje su uvedene Rusiji. 

11.50 Obustavljen uvoz struje iz Belorusije

Kijev je od danas obustavio uvoz električne energije iz Belorusije, saopštila je Evropska mreža operatera prenosnog sistema. Ukrajina će iz Belorusije danas uvesti nula megavata električne energije, a isti podaci se mogu naći i na sajtu ukrajinskog operatera energetskog sistema Ukrenergo.

11.30 Britanska ministarka: Napad Rusije na Kijev "realna mogućnost"

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras rekla je za BBC da je "Rusija okružila Ukrajinu, pa bismo moglid a očekujemo napade sa svih strana". Ona je navela da je napad ruske vojske na ukrajinsku prestonicu "veoma realna mogućnost".

Tanjug/AP/John Thys

 

11.15 Poziv na uvođenje vanrednog stanja

Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine doneo je odluku da uvede vanredno stanje na celoj teritoriji zemlje, osim u samoproglašenim republikama Donjecka i Luganska, javili su ruski mediji. Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksij Danilov izjavio je na brifingu da odluku o uvođenju vanrednog stanje treba da odobri Vrhovna rada u roku od 48 sati.

Kako navodi, vanredno stanje trajaće 30 dana, a može da bude produženo do 60 dana. On je dodao da će policijski čas biti uveden ako bude bilo potrebno. Prema njegovim rečima, Ukrajina nije donela odluku o mobilizaciji građana, ali bi takva odluka mogla da bude doneta, preneo je Tass

Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

 

11.00 Nemačka može bez ruskog gasa, kaže ministar ekonomije

Nemački ministar ekonomije Robert Habek rekao je da ta zemlja "može da ispuni energetske potrebe i bez ruskog gasa", samo dan nakon što su uveli sankcije Rusiji zaustavljanjem procesa odobrenja gasovoda Severni tok 2. Kancelar Olaf Šolc je juče naložio zaustavljanje procesa odobrenja, a razloge i objašnjenje zašto je ta odluka došla baš sada pročitajte u odvojenom tekstu

Tanjug/AP/Michael Sohn

 

10.47 Ukrajinska Rada usvojila sankcije protiv 351 ruskog poslanika

Ukrajinski parlament odobrio je uvođenje sankcija 351 poslaniku ruske dume, koji su glasali za priznavanje nezavisnosti DNR i LNR, kao i za upotrebu ruskih snaga na istoku Ukrajine. Takođe, novim zakonom je Ukrajincima dozvoljeno da nose vatreno oružje. Više o tome ovde.

Youtube/Printscreen/Телеканал Рада

 

10.39 Lavrov kritikovao Gutereša zbog izjava o istočnoj Ukrajini

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenio je danas da nekoliko izjava koje je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš dao o situaciji u istočnoj Ukrajini nisu u skladu sa njegovim statusom i ovlašćenjima. Gutereš je sinoć rekao da je zabrinut zbog menjanja koncepta mirovnih misija nakon što je Moskva naredila ruskim vojnicima da uđu u istočnu Ukrajinu kako bi "čuvali mir".

10.30 Vujačić za Euronews Srbija: Ovo nije poslednji talas sankcija 

Profesor Ivan Vujačić, nekadašnji diplomata, rekao je za Euronews Srbija da je teško prognozirati koji će da budu naredni potezi Zapada i Rusije. Smatra da je Zapad u prednosti u propagandnom i informativnom smislu u medijskom ratu s Rusijom zato što je predvideo da će Rusija učiniti neprihvatljiv potez. 

Takođe, on je uveren i da ovo nije poslednji talas sankcija i da će se one postepeno pojačavati da idejom da dođe do pregovora i da se zautavi vojna ofanzifa ruskih snaga na ostatak Ukrajine. 

"Nažalost, mislim da će sve ovo dugo trajati", navodi Vučajić i dodaje da Moskva očigledno pokušava da postigne sveobuhvatno rešenje krize, da vrati SAD i NATO u pregovore, s tim što bi i Krim bio deo paketa rešenja.

Euronews TV

10.19 Bon pozvao EU da "prepozna ko su joj saveznici"

Francuski ministar za evropske poslove Kleman Bon rekao je da "vojni scenario nije rešenje za ukrajinsku krizu". Takođe, branio je stav EU da uvede sankcije Rusiji i naveo da je važno da EU "zna ko su joj saveznici", time što će pokazati jedinstvo sa Atlantskim savezom i ostalim partnerima.

10.05 Ukrajina pozvala državljane u Rusiji da odmah napuste zemlju

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova izdalo je saopštenje u kom se pozivaju državljani u Rusiji da odmah napuste njenu teritoriju jer im "nije moguće ganatovati konzularnu pomoć usled intenziviranja ruske agresije na Ukrajinu".

9.57 Kriza zatalasala tržište gasa, cene u Evropi ne prestaju da rastu

Cena gasa u Evropi porasla je danas iznad 960 dolara za 1.000 kubnih metara, prvi put od 14. februara, prema podacima sa londonske ICE berze. Jučerašnji dan obeležilo je i Nemačko zaustavljanje procesa odobrenja gasovoda Severni toki 2 - više o tome ovde.

9.45 Boreljov obrisani tvit

Šef diplomatije EU Đozep Borelj u seriji tvitova je obrazlagao razloge za sankcije EU Rusiji. Međutim, dosta pažnje je izazvao tvit iz iste "serije" koji je Borelj kasnije obrisao - pogledajte u Kocki o čemu se radi.

Euronews TV

9.37 EU danas formalno odobrava sankcije protiv Rusije

Biće sankcionisani poslanici ruske dume koji su glasali za priznanje nezavisnosti DNR i LNR, a biće i ekonomskih sankcija za Rusiju.

9.33 Novi dan, novi potezi velikih sila - ko raspoređuje trupe a ko uvodi sankcije

Euronews TV

9.27 Ukrajina počela regrutaciju rezervista

Ukrajina je danas počela sa regrutacijom rezervista od 18 do 60 godina, prema ukazu predsednika Volodimira Zelenskog, saopštilo je ministarstvo odbrane. Maksimalni period služenja je godinu dana, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

9.20 Velika Britanija zaustavlja prodaju ruskog duga na berzi

Velika Britanija će zaustaviti prodaju ruskog državnog duga na londonskoj berzi, zbog poteza Moskve u istočnoj Ukrajini, izjavila je danas ministarka spoljnih poslova Liz Tras. Ona je saopštila da će, ako ruski predsednik Vladimir Putin ode korak dalje i naredi potpunu invaziju na Ukrajinu, ove sankcije biti pojačane.

9.15 Sastanak Putina i Bajdena trenutno nije opcija

Sastanak predsednika SAD i Rusije, Džozefa Bajdena i Vladimira Putina, trenutno nije opcija o kojoj se razgovara, rekla je novinarima portparolka Bele kuće Džen Psaki. Ona nije potpuno otpisala mogućnost sastanka, a šta je još rekla pročitajte u odvojenoj vesti.

profimedia

 

9.07 Kina ne smatra sankcije rešenjem

Kina nikada nije smatrala da su sankcije najbolji način da se rešavaju problemi, saopštilo je danas tamošnje Ministarstvo spoljnih poslova u odgovoru na pitanje da li će se Peking pridružiti zapadnim državama u uvođenju sankcija Rusiji zbog Ukrajine.

8.58 Nove eksplozije u Lugansku i Donjecku

Vlasti samoproglašenih Luganske i Donjecke narodne republike saopštile su da su danas odjeknule nove eksplozije u Donjecku i Lugansku. U Lugansku se eksplozija desila na tramvajskom depou, a u Donjecku blizu televizijskog centra. Ni u jednoj eksploziji nema povređenih.

Tanjug AP/AP Photo

 

8.49 Žurova: Putin da bude prvi na listi sankcija

Ruski predsednik Vladimir Putin trebalo bi da bude deo sankcija Rusiji i bilo bi pogrešno da on bude izostavljen, izjavila je danas potpredsednica Evropske komisije Vera Žurova za Hospodarske novine. Dodala je i da je izostavljanje ruskog predsednika iz sankcija "pokazivanje slabosti". 

8.37 Ukrajinci sinoć na skupu "Mariupolj je Ukrajina"

Mariupolj je grad u Donjeckoj oblasti pod kontrolom Kijeva, tik izvan teritorije koju kontrolišu proruski separatisti.

8.29 Novi satelitski snimci kompanije Maksar tehnologije prikazuju pomeranje više od 100 ruskih tenkova u Belorusiji blizu granice sa Ukrajinom. Više o tome ovde.

Tanjug AP/Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

 

8.17 Putin: Spreman sam za diplomatsko rešenje

Ruski predsednik Vladimir Putin obratio se građanima video-porukom povodom državnog praznika Dana otadžbine, i rekao da ne želi da pregovara o interesima svoje zemlje.

"Naša zemlja je uvek otvorena za direktan i iskren dijalog, kao i traženje diplomatskih rešenja za najkomplikovanije probleme. Interesi Rusije i bezbednost naših građana za mene nisu nešto o čemu se pregovara", rekao je Putin.

8.04 Ukrajina "ne traži dolazak američkih vojnika na teren"

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da je odluka predsednika SAD Džozefa Bajdena da uvede prvi paket sankcija Rusiji snažan prvi potez i naveo da su mu američki zvaničnici obećali da će isporučiti još oružja Ukrajini. On je dodao da Ukrajina ne traži dolazak američkih vojnika na teren kako bi rešili krizu.

Tanjug/AP/Oleksandr Ratushniak

 

7.55 Ruski milijarderi izgubili 33 milijarde ove godine

Bogatstvo ruskih milijardera je palo za 33 milijarde dolara ove godine, a eskalacija sukoba u Ukrajini bi mogla da dovede do još značajnijeg pada bogatstva. Ukupna vrednost bogatstva 23 ruska milijardera je sada 342 milijarde dolara, u poređenju sa 375 milijardi dolara na kraju prošle godine, preneo je Blumberg. Ko predvodi listu ruskih milijardera, pročitajte ovde.

7.48 Australija i Japan uveli sankcije Rusiji

Australija i Japan su se danas pridružili SAD, Evropskoj uniji, Kanadi i Britaniji u uvođenju sankcija Rusiji. Australija će odmah početi da uvodi sankcije ruskim pojedincima za koje veruje da su odgovorni za postupke te zemlje protiv Ukrajine, dok će Japan zabraniti izdavanje ruskih obveznica, zamrznuti pojedincima imovinu i zabraniti im ulazak u zemlju.

7.37 Ukrajinska i vojska LNR međusobno se optužuju za granatiranje

Ukrajinska vojska saopštila je danas da je jedan vojnik ubijen, a šestorica ranjena u granatiranju koje su izvele, kako tvrde, proruske snage na istoku Ukrajine. Ukrajinska vojska navela je na Fejsbuku da je zabeležila 96 slučaja granatiranja proruskih snaga u poslednja 24 sata. Sa druge strane, iz LNR su saopštili da su dva civila poginula tokom granatiranja ukrajinskih snaga bezbednosti. Navedeno je da su civili poginuli usled direktnog pogotka u automobil.

Tanjug/Emergency Situation Ministry via AP

 

7.29 Stejt department o očekivanjima od Srbije

Iz američkog Stejt departmenta su poručili kako veruju da će "Srbija stajati rame uz rame sa EU u poštovanju međunarodnog prava da bi se štitili mir, prosperitet i stabilnost širom regiona". Takođe, naveli su da "Vašington pozdravlja nedavnu izjavu predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića da Srbija razume značaj poštovanja teritorijalnog integriteta Ukrajine". Više o tome pročitajte u odvojenoj vesti.

7.13 U Donjecku se sinoć čula snažna eksplozija

U gradu Donjecku u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici sinoć se čula snažna eksplozija, javila je Donjecka novinska agencija (DAN). Kako se navodi, nije poznato šta je izazvalo eksploziju. Interfaks navodi, pozivajući se na neimenovani izvor, da u eksploziji nije bilo žrtava.

profimedia

 

7.12 Rusija uspostavila diplomatske odnose sa DNR i LNR

Rusija je, dan nakon priznavavanja nezavisnosti samoproglašenih Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR), u utorak uspostavila diplomatske odnose sa tim teritorijama u Ukrajini.

7.07 SAD šalju vojnu opremu i raspoređuju dodatne snage u Evropi

Prvi čovek Bele kuće tvrdi da su Sjedinjen Države blokirale dve ruske banke, ali i izvore finasiranja ruske elite. Polse objave satelitskih snimaka na kojima se vidi gomilanje ruske vojske i opreme na aerodromu u Belorusiji u blizini granice sa Ukrajinom, Bajden je odobrio slanje nove vojne opreme i raspoređivanje dodatnih vojnih snaga u Evropu.

"Kao odgovor na priznanje Rusije da neće povući svoje snage iz Belorusije, odobrio sam dodatna kretanja američkih snaga i opreme koja je već stacionirana u Evropi kako bi ojačala naše baltičke saveznike, Estoniju, Letoniju i Litvaniju. Da budem jasan: ovo su potpuno defanzivni potezi sa naše strane. Branićemo svaki centimetar teritorije NATO-a", rekao je Bajden.

Tanjug/AP/Alex Brandon

 

7.00 Zelenski najavio regrutaciju rezervista, Gutereš poziva na uzdržanost

Pošto je Putin rekao da sporazum iz Minska više ne postoji ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio je da će regrutovati rezerviste, ali da još nema potrebe za opštom mobilizacijom. "Sad je jasno ko želi mir, a ko želi podelu teritorija. Ukrajinci su miroljubiv narod, ali ako ćutimo danas, sutra ćemo nestati", rekao je Zelenski. 

S druge strane, generalni sekretar UN pozvao je na hitan prekid vatre i ponovno uspostavljanje vladavine prava. "Potrebna nam je uzdržanost i razum. Pozivam sve da se uzdrže od akcija i izjava koje bi ovu opasnu situaciju dovele do eskalacije. Krajnje je vreme da se vratimo na put dijaloga i pregovora", navodi Antonio Gutereš. 

Tanjug/AP/Oleksandr Ratushniak

 

Dijalog je trenutno u prekidu, pošto je američki državni sekretar otkazao sastanak koji je trebalo da ima sa ruskim šefom diplomatije.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Petar

23.02.2022 22:04

Rusi, koliko ja razumem apsolutno rade sve da zaštite svoje od prozapadnih fašista u Ukrajni koji su došli na vlast pučem 2014. godine. Kako razumeti nasilno pruzimanje Ruskih crkava i zabranu Ruskog jezika, pisma i medija na Ruskom? Kako razumeti zločin u Odesi nad Ruskim građanima, spaljeno je njih 50 i niko od Ukrajinskih fašista nije odgovarao. Sve se ovo desilo posle nasilnog preuzimanja vlasti od strane prozapadnih fašista 2014. godine.

Evropa