Evropa

"Ćošak iz kog je teško izaći": Ivan Vujačić za Euronews Srbija o ukrajinskoj krizi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/02/2022

-

10:51

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Ivan Vujačić, nekadašnji diplomata, rekao je za Euronews Srbija da je teško prognozirati koji će da budu naredni potezi Zapada i Rusije. Smatra da je Zapad u prednosti u propagandnom i informativnom smislu u medijskom ratu s Rusijom zato što je predvideo da će Rusija učiniti neprihvatljiv potez.

Takođe, on je uveren i da ovo nije poslednji talas sankcija i da će se one postepeno pojačavati da idejom da dođe do pregovora i da se zautavi vojna ofanziva ruskih snaga na ostatak Ukrajine. 

"Nažalost, mislim da će sve ovo dugo trajati", navodi Vučajić i dodaje da Moskva očigledno pokušava da postigne sveobuhvatno rešenje krize, da vrati SAD i NATO u pregovore, s tim što bi i Krim bio deo paketa rešenja. 

Ivan Vujačić kaže i da misli da je ruska strana napravila grešku u smislu da je otišla predaleko.  

"Teško je odluku vratiti nazad, teško se skida priznanje tih pokrajina i samim tim nekako su se zapetljali i stavili u ćošak iz koga je teško izaći", naveo je.

Tanjug AP/AP Photo

 

Na pitanje o tome koliko je realan sastanak Putina i Bajdena, rekao je da volja mora da postoji s obe strane jer je alterantiva dijalogu rat. On kaže da će kad-tad doći do nekih pregovora i da će Rusija trpeti sankcije koje nisu beznačajne.  

"Svima je u interesu da se prvo zaustavi bilo kakv vojni sukob, a zatim da se dođe do nekakvog rešenja. Mislim da će sve dugo da traje i da će strane biti u problemu", rekao je Vujačić.  

Takođe, ističe da je cela ova situacija ujedinila Zapad i da je Evropa ujedinjena u sankcijama protiv Rusije.  

Komentari (0)

Evropa