Evropa

Odluka koja se dugo čekala: Šolc saopštio da Nemačka zaustavlja proces odobrenja Severnog toka 2

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/02/2022

-

12:24

Odluka koja se dugo čekala: Šolc saopštio da Nemačka zaustavlja proces odobrenja Severnog toka 2
Odluka koja se dugo čekala: Šolc saopštio da Nemačka zaustavlja proces odobrenja Severnog toka 2 - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da je Nemačka preduzela korake da zaustavi proces odobrenja gasovoda Severni tok 2, kojim bi gas trebalo da ide od Rusije do Nemačke.

On je novinarima u Berlinu rekao da njegova vlada preduzima te mere kao odgovor na ruske akcije u Ukrajini.

"Situacija danas je potpuno drugačija nego pre nekoliko dana i zato moramo da je iznova analiziramo. Zamolio sam Ministarstvo privrede da povuče iz procedure dokumenta i time onemogući sertifikat za gasovod Severni tok 2", rekao je.

Iz Evropske komisije su poručili da ova odluka Nemačke neće uticati na snabdevanje Evrope energijom, pošto taj gasovod još uvek ne radi.

"Severni tok 2 još ne funkcioniše, ne snabdeva Evropu energijom. On nije diferenciran izvor energije, taj cevovod je odvojen od postojećeg snabdevača... Dakle, nema promene u odnosu na trenutnu situaciju sa snabdevanjem", rekao je portparol Komisije na redovnom brifingu za novinare, izveštava Rojters.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je juče dekret kojim Rusija priznaje nezavisnost dvaju separatističkih entiteta na istoku Ukrajine, Luganske narodne republike (LNR) i Donjecke narodne republike (DNR).

Lideri zapadnih zemalja brzo su reagovali na ovaj potez - SAD su već uvele ekonomske sancije Luganskoj i Donjeckoj oblasti, a EU bi odluku o paketu sankcija trebalo da donese danas.

Tanjug AP/Michael Sohn

 

Ujedinjene nacije održale su sinoć hitan sastanak na zahtev Ukrajine, SAD i drugih zemalja, a upozoreno je na "stvarni rizik od velikog sukoba koji mora da se spreči po svaku cenu".

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski obratio se svojim građanima video-porukom, rekavši da se ta zemlja "ne plaši i ne duguje ništa nikome".

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas da će Velika Britanija odmah uvesti oštre sankcije Rusiji.

Osetljiva pozicija Nemačke u ukrajinskoj krizi

Poziciju Nemačke u rusko-ukrajinskoj krizi mnogi analitičari su ocenjivali kao osetljivu. Tokom krize je rastao pritisak na tu zemlju da odustane od gasovoda Severni tok 2.

Iako su u Nemačkoj jasno stavili do znanja da će u slučaju bilo kakve agresije razgovarati o svim sankcijama, dugo je trebalo da iz Berlina dođu ovako nedvosmislene izjave. Kako je pisao Politiko, u vreme kada se iz Vašingtona trude da prikažu jedinstvo Zapada, neophodno je da sve države učestvuju kako bi se takva slika zaista i poslala u svet.

Međutim, pozicija Nemačke je otežana zbog gasovoda Severni tok 2, koji se proteže na oko 1.200 kilometara i koji povezuje Ust-Lugu u Rusiji sa Grajfsvaldom u severoistočnoj Nemačkoj. na ovaj gasovod se gleda kao na projekat koji bi trebalo da omogući Nemačkoj veću nezavisnost na energetskom tržištu u Evropi. 

EPA/CLEMENS BILAN

 

U Evropskoj uniji nisu podržali projekat Severnog toka 2. U saopštenju iz juna 2017. godine, piše da Severni tok 2 ne doprinosi ciljevima Energetske unije. Gasovod "ne bi trebalo da funkcioniše u pravnom vakuumu ili isključivo po zakonu treće zemlje", saopštili su iz Brisela.

Pritisak iz Amerike

Severni tok 2 je bio i jedna od tema nedavnog sastanka predsednika SAD Džozefa Bajdena i nemačkog kancelara Olafa Šolca. Tada je Bajden rekao da su Sjedinjene Američke Države i Nemačka jedinstveni u rešavanju pitanja ruske agresije u svetlu ukrajinske krize. Tada je poručio da, ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, neće biti Severnog toka 2.

Šolc je tada odbio da precizira šta je Nemačka spremna da uradi kada je zaustavljanje Severnog toka 2 u pitanju.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa