Fokus

Bajden: Ako Rusija napadne Ukrajinu, Severnog toka 2 neće biti

Komentari

Autor: Tanjug

07/02/2022

-

21:29

Bajden: Ako Rusija napadne Ukrajinu, Severnog toka 2 neće biti
Sastanak Šolca i Bajdena iz februara 2022. godina - Copyright Tanjug/AP/Alex Brandon

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države i Nemačka jedinstveni su u rešavanju pitanja ruske agresije u svetlu ukrajinske krize, rekao je danas američki predsednik Džozef Bajden na početku sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Beloj kući. On je, međutim,  izjavio da, ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, neće biti Severnog toka 2. Ipak, kako piše CNN, Šolc nije saglasan sa tim.

"Nemačka je jedan od najbližih američkih saveznika. Nema sumnje u savez Nemačke i Sjedinjenih Država", poručio je Bajden i dodao da dve zemlje "jedinstveno rade na tome da spreče rusku agresiju u Evropi".

"Severnog toka 2 više neće biti ako Rusija dalje napadne Ukrajinu sa tenkovima ili trupama. Zaustavićemo to", rekao je Bajden.

Šolc je odbio da precizira šta je Nemačka spremna da uradi kada je zaustavljanje Severnog toka 2. Pod pritiskom američkog izveštača da li to znači "isključivanje" iz Severnog toka 2, Šolc je ponovo odbio da odgovori, i čini se prevrnuo očima zbog ovog pitanje, preneo je CNN.

"Kao što sam rekao, mi delujemo zajedno. Apsolutno smo ujedinjeni i nećemo preduzimati različite korake. Uradićemo iste korake i oni će biti veoma, veoma teški za Rusiju i ona treba to da razume", rekao je on.

Nemački kanclear, kako je ranije saopšteno, u Vašingtonu namerava da uveri Bajdena i članove Kongresa da Nemačka stoji rame uz rame uz NATO i SAD, prenosi Glas Amerike.

Tanjug/AP/Alex Brandon

 

Šolc je ranije rekao da će Moskva "skupo platiti" ako krene u napad, ali njegova Vlada nije odobrila da se Ukrajini pošalje oružje, niti da se poveća broj nemačkih vojnika u istočnoj Evropi.

Nije rečeno ni koje bi sankcije Berlin predložio protiv Rusije. Kako piše CNN, Šolc je ponovo izbegao da kaže da li bi prekine gasovod ukoliko dođe do invazije.

Makron u Rusiji

Francuski predsednik Emanuel Makron doputovao je u Moskvu gde se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sa kojim treba da razgovara o ukrajinskoj krizi.

utin je Makronu kazao i da je video kako francuske vlasti ulažu napore da reše bezbednosna pitanja u Evropi, uključujucji i krizu u Ukrajini, preneo je Rojters.

Makron je rekao Putinu da je i Evropi i Rusiji potreban koristan odgovor da bi se okončala napetost oko Ukrajine.

"Koristan odgovor je odgovor koji nam, naravno, omogućava da izbegnemo rat i da gradimo...poverenje, stabilnost, vidljivost", rekao je Makron Putinu tokom razgovora u Kremlju o ukrajinskoj krizi.

Borelj: Nadamo se najboljem, ali se spremamo za najgore

Žozep Borlej je na zajedničkoj konfrencije za medije sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom veliki značaj pridao jedinstvenom odgovoru koji EU i SAD imaju kada je reč o, kako je naveo, ruskim pretanjama na istoku Evrope.

On nagalšava da je Moskvi "više puta upućn poziv na deeskalciju situacije" i da se diplomatske aktivnosti nastavljaju na različitim nivoima.

"Verujemo da je diplomatsko rešenje i dalje moguće i to je jasan i prvi prioritet u koji ulažemo sve naše napore. Istovremeno, odlučni smo u stavu da će svaka dalja agresija protiv Ukrajine imati velike posledice. Nadamo se najboljem, ali se spremamo za najgore", poručio je Borelj iz Vašingtona.

Šef diplomatije EU je zaključio da će "ko Rusija nastavi putem agresije" aktivnosti EU i SAD "biti korodinisane, ukljucujući i sankcije".

Komentari (0)

Svet