Evropa

Sastanak Putina i Makrona u Kremlju trajao više od pet sati: "Moskva i Pariz dele zabrinutost za bezbednost u Evropi"

Komentari

Autor: Tanjug, TASS

07/02/2022

-

17:35 >> 23:58

Sastanak Putina i Makrona u Kremlju trajao više od pet sati: "Moskva i Pariz dele zabrinutost za bezbednost u Evropi"
Emanuel Makron i Vladimir Putin - Copyright Tanjug/AP/Thibault Camus

veličina teksta

Aa Aa

Razgovor ruskog i francuskog predsednika Vladimira Putina i Emanuela Makrona trajao je nešto više od pet sati i završio se oko ponoći po lokalnom vremenu, prenosi TASS.

Lideri su započeli razgovor jedan na jedan u Kremlju, a potom nastavili za radnim ručkom.  

Na početku razgovora Putin je primetio da je "stvorena je dobra atmosfera između Moskve i Pariza kako bi se generalno unapredili odnosi dve zemlje". Predsednik Rusije je takođe naveo da Francuska uvek najaktivnije učestvuje u izradi temeljnih odluka o evropskoj bezbednosti.

On je na konferenciji za novinare sa francuskim kolegom rekao da je u razgovoru, pored ostalog, bilo reči o bezbednosnim garancijama koje je Rusija tražila od SAD i NATO.

Primetio je da je u strategiji NATO-a "Rusija označena kao neprijatelj" i optužio Kijev da ignoriše sve prilike za mirno rešenje u Donbasu, prenosi RIA Novosti.

On je francuskom kolegi rekao da Moskva i Pariz dele zajedničku zabrinutost zbog bezbednosne situacije u Evropi.

Putin je Makronu kazao i da je video kako francuske vlasti ulažu napore da reše bezbednosna pitanja u Evropi, uključujucji i krizu u Ukrajini, preneo je Rojters.

Makron je rekao Putinu da je i Evropi i Rusiji potreban koristan odgovor da bi se okončala napetost oko Ukrajine.

"Koristan odgovor je odgovor koji nam, naravno, omogućava da izbegnemo rat i da gradimo...poverenje, stabilnost, vidljivost", rekao je Makron Putinu tokom razgovora u Kremlju o ukrajinskoj krizi.

Francuski predsednik doputovao je u Moskvu na sastanak sa predsednikom Putinom da bi razgovarao o ukrajinskoj krizi.

Makron je uoči razgovora sa Putinom izrazio umereni optimizam.

"Prilični sam optimista, ali ne verujem u čuda", rekao je Makron novinarima neposredno po sletanju u rusku prestonicu.

Putin: Ako Ukrajina uđe u NATO i krene na Krim, moguć rat

Ako Ukrajina bude članica NATO i pokuša silom da vrati Krim, doći će do vojne konfrontacije između Rusije i Alijanse, izjavio je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom.

On je naveo da u doktrinarnim dokumentima Ukrajine stoji da je Rusija njen protivnik i da je moguće vratiti Krim vojnim putem, preno je Interfaks.

Rusiju i dalje pokušavaju da umire argumentacijom da je NATO čisto odbrambeni savez, ali su se građani mnogih zemalja na sopstvenoj koži uverili koliko je to tačno, rekao je Putin, preneo je Sputnjik.

To su Irak, Libija, Avganistan, a i velika vojna operacija protiv Beograda bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, koja je daleko od onoga što bi miroljubiva organizacija mogla da izvede, podsetio je ruski lider.

On je kazao da je Rusija u vojnoj strategiji Alijanse označena kao protivnik.

"Između ostalog, ne možemo da zanemarimo ovo: u vojnoj strategiji NATO-a iz 2019. godine Rusija je direktno nazvana glavnom bezbednosnom pretnjom i protivnikom. NATO nas je označio kao protivnika. Pri čemu je primakao svoju vojnu infrastrukturu sve do naših granica", istakao je Putin.

Prema njegovim rečima, NATO i njegove države članice smatraju da je ispravno da Rusiju ponešto nauče o tome gde i kako treba da raspoređuje oružane snage i smatraju da je moguće zahtevati da se ne izvode planirani manevri i vežbe, a premeštanje ruskih trupa na sopstvenoj teritoriji predstavlja se kao pretnja ruske invazije, u ovom slučaju, na Ukrajinu.

"Navodno, opasnost osećaju i baltičke zemlje i druge države - naši susedi. Na osnovu čega, nije baš jasno. U svakom slučaju, to se koristi kao teza u cilju izgradnje neprijateljske politike prema Rusiji", konstatovao je Putin.

On je dodao da su glavne zabrinutosti Rusije koje su navedene u predlozima za bezbednosne garancije ignorisane.

"Tokom razgovora nastavili smo da razmenjujemo mišljenja o ruskim predlozima upućenim SAD i NATO-u o obezbeđivanju dugoročnih pravnih garancija bezbednosti", rekao je Putin i nabrojao zabrinutosti Moskve u ovoj oblasti.

Prema njegovim rečima, "centralne zabrinutosti su, nažalost, ignorisane u odgovorima dobijenim 26. januara od SAD i NATO".

Govoreći o situaciji na istoku Ukrajine, Putin je naveo da je Kijev krenuo putem demontaže Minskih sporazuma.

"Nema napretka u takvim fundamentalnim pitanjima kao što su ustavna reforma, amnestija, lokalni izbori, pravni aspekti posebnog statusa Donbasa. Još nije uneta u ukrajinsko zakonodavstvo dobro poznata, barem za stručnjake, Štajnmajerova formula", ocenio je predsednik Rusije.

Prema njegovim rečima, Kijev nastavlja da ignoriše "sve mogućnosti za mirnu obnovu teritorijalnog integriteta zemlje kroz direktan dijalog sa Donjeckom i Luganskom". 

Makron: Još ima šanse da se pronađe miran put za Evropu

Makron je ocenio da još postoji šansa da se pronađe miran put za Evropu.

"Sada svi moramo da pronađemo miran put u Evropi i put stabilnosti, još postoji mogućnost i vreme za to", rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On smatra da su potrebni novi mehanizmi da bi se obezbedila stabilnost u Evropi, ali da ih ne treba razvijati revidiranjem postojećih sporazuma.

"Neophodno je izgraditi nove mehanizme koji bi obezbedili stabilnost u regionu, ali se te nove tačke ne mogu graditi revidiranjem ugovora od poslednjih 30 godina i osnovnih principa ili ograničavanjem osnovnih evropskih prava", dodao je Makron.

Dodao je da bi ta nova bezbednosna rešenja u Evropi možda trebalo da budu inovativnija.

"Ne verujem da smo primorani da biramo između novih pravila i igre bez pravila. To je, sa mog stanovišta, optimizam zasnovan na volji. Rusija je privržena suverenitetu i pravima, ali sam siguran da možemo da izgradimo bezbednost i stabilnost u Evropi, potvrdivši ono što već postoji u okviru OEBS-a", rekao je Makron, prenosi Sputnjik.

Pregovore sa ruskim kolegom nazvao je sadržajnim i saopštio da su Moskva i Pariz dogovorili zajednički rad na bezbednosnim garancijama.

"Imamo želju da radimo zajedno kako bismo garantovali novi poredak stabilnosti i bezbednosti u Evropi", dodao je Makron.

On je istakao da postoje dodirne tačke između stavova Francuske i Rusije i najavio da će biti nastavljeni pregovori sa svim partnerima kako bi se izgradile nove garancije mira i bezbednosti.

Na početku razgovora na "ti"

Ruski predsednik Vladimir Putin obratio se danas na početku razgovora u Moskvi francuskom kolegi Emanuelu Makronu na "ti", dok se Makron ruskog lidera zvao Vladimir.

"Dragi gospodine predsedniče, dragi Emanuel, mnogo mi je drago što te vidim", rekao je Putin Makronu na početku protokolarnog dela razgovora.

Dodao je da su prošle dve godine od njihovog poslednjeg susreta i da se za to vreme skupilo mnogo pitanja o kojima treba da se razgovara uživo.

Putin je napomenuo da kontakti sa francuskom stranom tokom protekle dve godine nisu bili prekinuti, prenosi RIA Novosti.

Makron se ruskom kolegi obratio sa Vladimir i nekoliko puta mu rekao "ti".

Mnogo ti hvala što si me primio i što si izdvojio vreme", rekao je Makron Putinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa