Fokus

Iz Putinovog kabineta stiglo objšnjenje zašto se ruski predsednik nije rukovao sa Đinpingom

Komentari

Autor: Tanjug

06/02/2022

-

19:24

Iz Putinovog kabineta stiglo objšnjenje zašto se ruski predsednik nije rukovao sa Đinpingom
Vladimir Putin i Si Đinping - Copyright Tanjug/AP/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Susret predsednika Rusije Vladimira Putina i kineskog lidera Si Ðinpinga održan je bez rukovanja jer je to tražila kineska strana zbog situacije sa kovidom, izjavio je danas šef protokola predsednika Rusije Vladislav Kitajev.

"Kao prvo, ne rukuje se (predsednik) uvek. Na primer, kada je dolazila gospođa (Angela) Merkel u avgustu prošle godine, njen protokol je imao istu molbu: bez rukovanja. Situaciju smo rešili tako što smo joj poklonili buket cveća. Naravno, sve je bilo unapred dogovoreno'', rekao je Kitajev za televiziju Rosija 1.

Dodao je da su tako sada kineske kolege zatražile da ne bude rukovanja, preneo je Sputnjik. On je rekao da u ovoj odluci nema nikakvih političkih signala

"To je pokušaj da se izbegne neka opasnost, komplikacije zbog virusa korona", istakao je šef protokola ruskog predsednika.

On je kazao i da se Putin pozitivno odnosi prema zahtevima njegovih kolega da se protokol na sastancima promeni zbog virusa korona.

"Ako od kolega stigne neka molba, on uvek izađe u susret njihovim željama", rekao je Kitajev.

Stoga, ponekad državni lideri dozvoljavaju zagrljaje, a ponekad razgovaraju preko stola, objasnio je Kitajev.

Predsednici Si i Putin, koji su se u petak sastali u Pekingu, potpisali su zajedničku izjavu o međunarodnim odnosima.

U izjavi se ističe da dve zemlje nameravaju da se odupru mešanju spoljnih sila u unutrašnje stvari suverenih zemalja i da se suprotstavljaju delovanju spoljnih sila na podrivanju bezbednosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet