Evropa

Džonson poručio Putinu: Svaki upad u Ukrajinu bio bi tragična pogrešna procena

Komentari

Autor: Tanjug

02/02/2022

-

21:05

Džonson poručio Putinu: Svaki upad u Ukrajinu bio bi tragična pogrešna procena
Džonson poručio Putinu: Svaki upad u Ukrajinu bio bi tragična pogrešna procena - Copyright Tanjug/AP/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer Boris Džonson poručio je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da bi svaki upad u Ukrajinu bio tragična pogrešna procena, tokom njihovog današnjeg telefonskog razgovora , saopšteno je iz Džonsonovog kabineta.

"Premijer je tokom razgovora sa ruskim predsednikom izrazio duboku zabrinutost zbog trenutne neprijateljske aktivnosti Rusije na ukrajinskoj granici", saopštio je portparol britanske vlade, prenosi Rojters.

Kako je navedeno, Džonson je ukazao na potrebu da se pronađe put napred koji poštuje i teritorijalni integritet Ukrajine i pravo na samoodbranu.

Važno nastaviti dijalog i diplomatiju

Britanski premijer je naglasio i da bi svaki dalji upad Rusije na ukrajinsku teritoriju bio tragična pogrešna procena.

"Lideri su se složili da pogoršanje nije ni u čijem interesu. Premijer je istakao važnost dijaloga i diplomatije, kao i potrebu uključivanja Ukrajine u pregovore. Džonson i Putin pozdravili su nedavnu bilateralnu komunikaciju o pitanjima kao što su klimatske promene, Iran i Avganistan, a složili su se da primene ovaj duh dijaloga na trenutne tenzije kako bi se pronašlo mirno rešenje", navodi se u saopštenju kabineta britanskog premijera.

Da su Putin i Džonson tokom današnjeg razgovora detaljno razmenili mišljenja o ukrajinskoj unutrašnjoj krizi, potvrdila je i zvanična Moskva, prenosi TASS.

"Putin je između ostalog razmotrio ključne pristupe Rusije po ovom pitanju, a posebno je istaknuto da Kijev hronično sabotira sporazume iz Minska", navodi se u saopštenju Kremlja.

Ruski predsednik je tokom razgovora s britanskim premijerom takođe primetio nespremnost NATO da adekvatno odgovori na zabrinutost Moskve u vezi s bezbednosnim garancijama, saopštila je pres služba Kremlja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa