Fokus

Putin: Ključni zahtevi Rusije nisu ni razmatrani

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

01/02/2022

-

19:03

Putin: Ključni zahtevi Rusije nisu ni razmatrani
Tanjug/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin - Copyright Tanjug/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Iz odgovora SAD o bezbednosnim garancijama koji je tražila Rusija sasvim je jasno da je američka strana ignorisala fundamentalnu zabrinutost Rusije, izjavio je danas predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Na konferenciji za novinare posle razgovora sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, ruski predsednik je rekao da Rusija pažljivo analizirala odgovore dobijene 26. januara od SAD i NATO na zahtev Moskve da se pruže bezbednosne garancije, prenosi RIA Novosti.

"Jasno je, obavestio sam i premijera o tome, da je fundamentalna ruska zabrinutost ignorisana. Nismo videli adekvatno razmatranje naša tri ključna zahteva", rekao je Putin.

U glavne ruske zahteve Putin je uvrstio sprečavanje širenja NATO, odbijanje razmeštanja sistema udarnog naoružanja u blizini ruskih granica, kao i vraćanje vojne infrastrukture Severnoatlantskog saveza u Evropi u stanje iz 1997. godine.

Odnosi Rusije i Zapada su poslednjih meseci eskalirali jer Vašington i Brisel optužuju Kremlj da priprema "invaziju" na Ukrajinu, uporedo jačajući zapadno vojno prisustvo u Istočnoj Evropi i preteći pooštravanjem sankcija Rusiji.

Moskva odbacuje sve optužbe i podseća da Kijev ne poštuje sporazume iz Minska jer je polovinu pripadnika svojih oružanih snaga resporedio na istok blizu linije razdvajanja i dozvolio da se iz zabranjenog oružja otvara vatra na jedinice milicija.

Kremlj je više puta ponovio da je cilj priče o ruskoj agresiji na Ukrajinu da se dovedu strane trupe blizu ruskih granica, da se u Ukrajinu "upumpava" oružje i da se na taj način ta zemlja gura u vojne avanture.

Ipak, aktuelni sukobi nisu bili jedina tema dvojice lidera, iako je Orban rekao da je njegova današnja poseta svojevrsna mirovna misija.

Putin je tokom sastaka s Orbanom u Kremlju rekao da bi ga rado obavestio o razgovorima Rusije sa SAD i NATO o bezbednosnim garancijama.

"Bilo bi mi veoma važno da sa vama razmenimo mišljenje o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji i rado ću vas informisati kako se ovaj proces razvija", rekao je Putin i istakao da je mađarska vlada predvođena Viktorom Orbanom učinila mnogo za unapredejenje rusko-mađarskih odnosa, prenosi TASS.

Orban je uzvratio da je njegova današnja poseta svojevrsna mirovna misija.

"Voleo bih da vas ponovo uverim da niko od lidera Evropske unije i njenih država članica ne želi rat ili sukobe. Pozivamo na politička rešenja i obostrano korisne sporazume", rekao je mađarski premijer Viktor Orban u Moskvi.

Orban: "Sankcije su neprihvatljive"

Sankcije protiv Rusije su neprihvatljive i ne ostvaruju svoj cilj, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

"Ruska ekonomija je odlično izdržala sankcija kojima je bila podvrgnuta. Ako pogledate brojke, videćete da je ruska ekonomija mnogo jača nego što se to obično misli na Zapadu", rekao je Orban na konferenciji za novinare nakon petočasovnog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, prenosi agencija RIA Novosti.

On je predočio da je politika sankcija prema Rusiji nanela mnogo više štete Mađarskoj, ocenivši da politika sankcija na kraju ima suprotan efekat i "osuđena je na propast".

Orban je ukazao da su razlike između stavova Rusije i članica NATO o ukrajinsko-ruskoj krizi značajne, ali da se "mogu premostiti".

"Danas sam se uverio da se postojeće razlike u stavovima mogu premostiti i da je moguće potpisati sporazum koji bi garantovao mir, bezbednost Rusije i koji bi bio prihvatljiv i za zemlje članice NATO", rekao je Orban tokom brifinga za novinare, prenosi Rojters.

Premijer Mađarske je izrazio nadu da će razgovori koji će se voditi u narednim danima i nedeljama dovesti do sporazuma, uveren, kako je rekao, da u Evropskoj uniji ne postoji ni jedan lider koji bi želeo sukob sa Rusijom.

"Moja poseta je mirovna jer bih mogao da kažem da je Evropska unija jedna, što znači da nema nijednog lidera u EU koji bi želeo da započne sukob sa Ruskom Federacijom", rekao je Orban na konferenciji za novinare.

Prema rečima mađarskog premijera, s obzirom na aktuelnu geopolitičku situaciju, susret sa Putinom je bio najvažniji koji je imao tokom poslednjih nekoliko godina.

Putin je podsetio da će u Mađarskoj u aprilu biti održani parlamentarni izbori.

"Mi obično kažemo u takvim prilikama da ćemo sarađivati sa bilo kojom vladom koja bude izabrana. Ali moram da kažem da je vaš rad rezultirao mnogim dostignućima u interesu naroda Mađarske i Rusije", rekao je Putin na sastanku sa premijerom Mađarske i izrazio nadu da će saradnja biti nastavljena.

Premijer Mađarske je uzvratio da ne planira da ode.

"Pred nama su aprilski izbori i ja ću se kandidovati i pobediti. Imam razumnu pretpostavku da ćemo vi i ja sarađivati dugi niz godina", rekao je Orban.

Rusija je Mađarskoj isporučila dva miliona doza ruske vakcine protiv koronavirusa, potvrdio je ruski predsednik tokom današnjeg sastanka.

 

Komentari (0)

Svet