Fokus

Razgovor zvaničnika SAD i Rusije - Blinken: Povucite se ako ne nameravate invaziju; Lavrov: Izveštaj Putinu

Komentari

Autor: Tanjug

01/02/2022

-

18:20

Razgovor zvaničnika SAD i Rusije - Blinken: Povucite se ako ne nameravate invaziju; Lavrov:  Izveštaj Putinu
Entoni Blinken i Sergej Lavrov - Copyright Tanjug/AP/Alex Brandon

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas tokom razgovora sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom da je ovo trenutak da se ruske trupe povuku sa granice sa Ukrajinom ako Moskva ne namerava da izvrši invaziju, rekao je novinarima visoki zvaničnik Stejt departmenta.

S druge strane Lavrov je nakon razgovora naveo da su SAD negativno reagovale na ključni zahtev Rusije da se sporazumi o nedeljivoj bezbednosti sprovedu na odgovoran način.

"Što se tiče ključnog pitanja koje nas je generalno i podstaklo da se sa inicijativom okrenemo SAD i Severnoatlantskom savezu, reakcija je bila negativna. Mislim konkretno na naše zahteve da svi moraju odgovorno da sprovode sporazum o nedeljivoj bezbednosti koji su postignuti u okviru OEBS-a u Istanbulu 1999. godine i u Astani 2010. godine", istakao je visoki ruski diplomata, prenosi TASS.

On je rekao i da Moskva privodi kraju međuresornu koordinaciju u vezi sa predlozima Vašingtona, dobijenim u procesu bezbednosnih diskusija.

Nakon toga, kako je precizirao Lavrov, uslediće izveštaj predsedniku Vladimiru Putinu.

"U ovoj fazi završavamo međuresornu koordinaciju u vezi sa predlozima SAD koji se tiču drugih bezbednosnih pitanja. Nakon toga podnećemo izveštaj našem predsedniku", rekao je ruski ministar, navodi TASS.

Blinken: Moskva da povuče trupe ako neće u rat s Ukrajinom

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas tokom razgovora sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom da je ovo trenutak da se ruske trupe povuku sa granice sa Ukrajinom ako Moskva ne namerava da izvrši invaziju, rekao je novinarima visoki zvaničnik Stejt departmenta.

"Sekretar Blinken je rekao ministru spoljnih poslova Lavrovu da ako predsednik Putin zaista ne namerava da zarati ili da menja vlast u Ukrajini, onda je ovo trenutak da se povuku ruske trupe i teško naoružanje i da se krene u ozbiljnu diskusiju...koja bi mogla da unapredi kolektivnu evropsku bezbednost", rekao je američki zvaničnik tokom neformalnog susreta sa novinarima pozivajući se na anonimnosti, prenosi Rojters.

Blinken je u današnjem telefonskom razgovoru sa Lavrovom pozvao Rusiju na "hitnu deeskalaciju" situacije i povlačenje vojnika i opreme s ukrajinskih granica, saopštio je ranije Stejt department.

On je rekao da su SAD spremne da nastave sa "suštinskom razmenom" stavova sa Rusijom povodom obostrane zabrinutosti za bezbednost, dodaje se u saopštenju Stejt departmenta koje je preneo Rojters.

Moskva je krajem prošle godine uputila zahteve za bezbednosne garancije SAD i NATO, u kojima se, između ostalog, traži zaustavljanje daljeg širenja Severnoatlanstskog saveza na istok, kao i garancije da Ukrajina neće postati članica Alijanse.

SAD i NATO su 26. januara dostavili pisane odgovore Moskvi, koja je potom saopštila da razmatra odgovor Vašingtona, navodeći da SAD i NATO nisu odgovorili na glavno pitanje - neširenje NATO na istok.

Zapad optužuje Rusiju da priprema napad na Ukrajinu, dok Moskva to kategorički odbacuje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet