Fokus

Žestoka polemika u Savetu bezbednosti: Ko je šta rekao o rusko-ukrajinskoj krizi?

Komentari
Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Žestoka polemika obeležila je sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o gomilanju ruskih trupa na granici sa Ukrajinom, koja je održana na zahtev Vašingtona. Dok SAD tvrde da se Evropa suočava sa najvećom mobilizacijom u poslednjih nekoliko decenija, Rusija optužuje Sjedinjene Američke Države za raspirivanje histerije i mešanje u unutrašnje poslove suverene zemlje.

Pored opasnosti od ruskih vojnika na granici s Ukrajinom, zvanični Vašington tvrdi da ima dokaze da Moskva planira da rasporedi još 30.000 trupa u Belorusiji u prvim danima februara.

"I dalje verujemo da postoji diplomatski put izlaska iz krize koja je izazvana pojačanim prisustvom ruske vojske. Iako nastavljamo s diplomatskim aktivnostim na svim nivoima, svesni smo da ona neće uspeti u atmosferi pretnji i vojne eskalacije. Ako Rusija izvede invaziju na Ukrajinu, niko od nas neće moći da kaže da to nije očekivaoa, a posledice će biti užasne", rekao je ambasadorka SAD pri UN Linda Tomas Grinfild.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

S druge strane, ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja uzvratio je da "nema dokaza" da Moskva planirala vojnu akciju protiv Ukrajine i da Rusija dosledno odbija takve optužbe.

"Ovo nije samo neprihvatljivo mešanje u unutrašnja pitanja naše države, već i pokušaj da se međunarodna zajednica obmane o pravoj situaciji u regionu i razlozima trenutnih globalnih tenzija", istakao je Nebenzja.

"Rešenje krize u povlačenju ruske vojske"

Ukrajinski ambasador u UN Sergej Kislica, međutim, kaže da je rešenje krize u povlačenju ruske vojske.

"Kremlj mora da shvati da je Ukrajina spremna da se brani. Istovremeno, podržavamo potrebu da diplomatski kanali sa Rusijom ostanu otvoreni dokle god se time sprečava vojna akcija. Moj predsednik već je rekao da je spreman da se sastane sa ruskim kolegom", istakao je.

Kina je ponovila da je protiv optužbi na račun Rusije.

"Stalni predstavnik SAD pri UN tvrdi da rusko raspoređivanje trupa duž ukrajinske granice predstavlja pretnju međunarodnom miru i bezbednosti. Kina nije u saglasnosti sa tim stavom", rekao je predstavnik Kine pri UN Džang Đun.

O krizi u Ukrajini ruski predsednik razgovarao je francuskim kolegom i britanskim premijerom, a tokom dana američki državni sekretar Entoni Blinken razgovaraće telefonom sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

To će biti prvi direktan dijalog dvojice diplomata od kada je Vašington dostavio svoje pismene odgovore Moskvi na predlog o bezbednosnim garancijama. Uoči najavljenih sankcija protiv Rusije, Boris Džonson u Kijevu se sastaje sa ukrajinskim predsednikom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet