Fokus

Debata Saveta bezbednosti UN o Ukrajini, Bajden ponovo upozorio Rusiju: Suočićete se sa brzim i teškim posledicama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/01/2022

-

21:06

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džo Bajden ponovo je danas upozorio Rusiju da će se suočiti sa "brzim i teškim posledicama" ako napadne Ukrajinu, ali je naglasio da će SAD nastaviti da se angažuju ako je Moskva iskrena kada je reč o rešavanju bezbednosnih pitanja dijalogom.

U saopštenju objavljenom na sajtu Bele kuće nakon sastanka Saveta bezbednosti UN o Ukrajini, Bajden je ukazao na to da su SAD na tom sastanku "detaljno predstavile kompletnu prirodu pretnje Rusije suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine".

"Današnji sastanak Saveta bezbednosti je kritičan korak u okupljanju sveta da govori u jedan glas: odbacivanje upotrebe sile, pozivanje na vojnu deeskalaciju, podrška diplomatiji kao najboljem putu napred i zahtevanje odgovornosti od svake države članice da se uzdrži od vojnu agresiju na svoje susede", poručio je Bajden.

Dodao je da SAD i njihovi saveznici nastavljaju da se pripremaju za svaki scenario i ocenio da svet mora da ima jasnu sliku o "akcijama kojima Rusija preti", te da bude spreman da odgovori na rizike koje te akcije predstavljaju za sve.

Ranije britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je da je važno da dođe do deeskalacije ukrajinsko-ruske krize, i upozorio da bi rat doveo do veće nestabilnosti, viših cena goriva i priliva migranata.

"Mislim da nikada nije greška razgovarati sa ljudima poput predsednika Putina. Premijer Džonson danas razgovara. Važno je da Putin čuje koliko su saveznici u Evropi zabrinuti zbig dešavanja u Ukrajini. Moramo da pošaljemo jasne poruke", rekao je Volas.

Pošto je London najavio novi set sankcija kompanijama i biznismenima povezanim sa Putinom, Kremlj je saopštio da su takve pretnje alarmantne i da bi one nanele štetu i britanskoj ekonomiji.

Portparol Kremlje Dimitrij Peskov danas je reagovao na izjavu ukrajinskog predsednik Zelenskog o toma da Zapad paniči kada je reč o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

"Kao Evropljani, moramo da razmislimo. Kada zemlja van našeg kontinenta povećava tenzije kod nas, to nije dobro. Mi Evropljani ne smatramo da nam to šteti. Histerija vodi do histrije u Ukrajini gde ljudi bukvalno odlaze na front. Pozivamo Vašington i njegove saveznike da to prestanu da rade", rekao je Peskov.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Entoni Blinken razgovaraće sutra telefonom, saopštila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Ona je rekla da sastanak dvojice diplomata nije planiran.

Razgovor sa Putinom trebalo bi telefonom da obavi britanski premijer Boris Džonson.  Džonson će sutra otputovati u Ukrajinu gde će se sastati sa predsednikom Volodimirom Zelenskim, prenosi Tas.

Sa premijerom u Kijev će otputovati i britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus.

Ruski ambasador u UN napustio sednicu

Ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja napustio je sednicu Saveta bezbednosti posvećenu Ukrajini uoči izjave predstavnika Ukrajine, navodeći da ima zakazani sastanak sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.

"Molim vas da ovo ne smatrate demonstrativnim odlaskom. Moram da napustim ovu sednicu zbog ranije zakazanog sastanka sa generalnim sekretarom UN povodom agende našeg predsedavanja", rekao je Nebenzja, prenosi TASS.

Nakon odlaska ambasadora Nebenzje, za govornicu je izašao stalni predstavnik Ukrajine u Ujedinjenim nacijama Sergej Kislica, a Rusiju je u nastavku zastupao Dmitrij Poljanski, prvi zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije u UN.

Sednica održana na zahtev SAD

Savet bezbednosti UN je tokom proceduralnog glasanja pozvao na sednicu o situaciji u vezi s Ukrajinom, koju su inicirale SAD, javlja RIA Novosti.

Nakon što se Rusija usprotivila održavanju takve sednice SB UN Ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild rekla je da Sjedinjene Američke Države smatraju da je došlo vreme da se o situaciji oko Ukrajine razgovara u otvorenim formatima.

"U proteklih nekoliko nedelja održali smo više od 100 sastanaka sa ruskim kolegama, svi su održani iza zatvorenih vrata i verujemo da je sada vreme da o tome razgovaramo u otvorenom formatu", izjavila je ona.

Tomas-Grinfild je rekla da Vašington želi da razgovara o "pretećem ponašanju" Ruske Federacije prema Ukrajini i "nagomilavanju" ruskog vojnog prisustva na granici.

Ona je izrazila je nadu da će "Rusija izabrati put diplomatije umesto sukoba" i ocenila da više ne može samo da se "sedi i čeka".

Stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja ocenio je da je panika oko Ukrajine potrebna "onima koji promovišu temu mitske pretnje iz Rusije".

On je podsetio da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zamolio zapadne zemlje da ne podstiču neosnovanu histeriju oko prisustva ruskih trupa u blizini granice, jer sve to šteti ukrajinskoj ekonomiji.

Prema njegovim rečima, SAD su, predlažući da se održi sednica Saveta bezbednosti UN, navele da razmeštanje ruske vojske na ruskoj teritoriji smatraju pretnjom za međunarodni mir i bezbednost.

"Ovo nije samo neprihvatljivo mešanje u unutrašnje stvari naše države, već i pokušaj da se međunarodna zajednica obmane o situaciji u regionu i zbog trenutne napetosti", rekao je Nebenzja i istakao da Rusija dosledno negira ove neosnovane optužbe.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet