Fokus

Danas sednica Saveta bezbednosti u vezi sa tenzijama oko Ukrajine

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2022

-

08:00

Danas sednica Saveta bezbednosti u vezi sa tenzijama oko Ukrajine
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija bi trebalo danas da održi sastanak otvoren za javnost, na zahtev Sjedinjenih Država, koja kao razlog navodi gomilanje ruskih trupa na granici sa Ukrajinom.

Zvanični Vašington je ovaj sastanak 15-članog tela opisao kao šansu za Rusiju da ponudi pojašnjenja, dok zvanična Moskva, s druge strane, nagoveštava da bi mogla da blokira njegovo održavanje, prenosi agencija Rojters. Za održavanje sednice je potrebno devet glasova, a Vašington je "uveren" da ima dovoljnu podršku.

Svi članovi Saveta bezbednosti će imati priliku da otvoreno iznesu svoje stavove, ali Savet neće preduzeti nikakve akcije, pošto i najjednostavnije saopštenje zahteva konsenzus, a Rusija bi, kako navodi Rojters, mogla da stavi veto na bilo koji predlog rezolucije.

“SAD i njihovi saveznici će iskoristiti UN kao političko pozorište gde mogu javno sramotiti Rusiju u slučaju rata”, ocenio je Ričard Gouen, direktor jednog istraživačkog centra pri UN-u.

"Bojim se da će ovo biti samo još jedna kriza, poput etiopskog rata i burmanskog udara, što pokazuje koliki mali uticaj imaju UN u stvarnom svetu", dodao je on.

Rusija sutra preuzima rotirajuće predsedavanje Savetom za mesec februar, što je, kako navodi Rojters, uglavnom administrativna uloga, ali podrazumeva zakazivanje sastanaka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet