Evropa

Lavrov: Ukrajinu pokušavaju da "uvuku u NATO", to nije odbrambeni savez

Komentari

Autor: Tanjug

30/01/2022

-

16:41

Lavrov: Ukrajinu pokušavaju da "uvuku u NATO", to nije odbrambeni savez
Lavrov: Ukrajinu pokušavaju da "uvuku u NATO", to nije odbrambeni savez - Copyright Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Svima je jasno da Ukrajina nije spremna da postane članica NATO i njeno članstvo neće doneti ništa korisno Alijansi, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov za "Prvi kanal".

Šef ruske diplomatije je rekao da Rusija šalje zahteve NATO-u i OEBS, tražeći od njih da objasne da li nameravaju da ispune ključne bezbednosne garancije, prenosi agencija TASS.

"Danas šaljemo zvaničan zahtev našim kolegama u zemlje Alijanse i OEBS-a preko Ministarstva spoljnih poslova, sa hitnim zahtevom da objasne kako nameravaju da ispune bezbednosne garancije", poručio je Lavrov.

Rekao je da Ukrajinu žele da "uvuku" u NATO, dodajući da "svaki put kada se pokaže da se linija, koju NATO mora da brani, sve više pomera ka istoku”.

"Mislim da je svima jasno da Ukrajina nije spremna da postane članica Alijanse i da neće dati nikakav doprinos jačanju bezbednosti NATO-a", istakao je Lavrov.

"NATO nije odbrambeni savez"

Lavrov je poručio i da se "NATO ne može smatrati odbrambenim savezom, uzimajući u obzir vojne operacije koje je izveo u Jugoslaviji, Libiji i Avganistanu".

On je ocenio da nije jasno kakav doprinos daju Alijansi Crna Gora i Makedonija, s obzirom na njihove vojne i vojno-tehničke resurse, preneo je Sputnjik.

"Eto, o čemu se radi. Oni nemaju prosto pravo da pozivaju koga požele. Moraju da pogledaju u kojoj meri to doprinosi bezbednosti samoj Alijansi. Primili su zemlje sa čijim narodima imamo dobre odnose - Crnu Goru, Makedoniju", poručio je Lavrov.

Lavrov je istakao da je NATO po okončanju Hladnog rata u suštini prestao da bude odbrambeni savez.

"Teško da se može nazvati odbrambenim. Ne sme da se zaboravi da su oni gotovo tri meseca bombardovali Jugoslaviju, izvršili invaziju na Libiju kršeći rezoluciju Saveta bezbednosti, kao ni to kako su se ponašali u Avganistanu", istakao je šef ruske diplomatije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa