Fokus

Putin i Džonson večeras o dve ključne teme

Komentari

Autor: Tanjug

02/02/2022

-

15:11

Putin i Džonson večeras o dve ključne teme
Putin i Džonson večeras o dve ključne teme - Copyright Tanjug/AP/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovaraće večeras telefonom sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom o dve ključne teme: rešenju ukrajinske krize i bezbednosnim garancijama, najavio je pomoćnik ruskog predsednika za međunarodne poslove Jurij Ušakov.

"Ovo je unutar-ukrajinsko rešenje, s obzirom na Džonsonovu jučerašnju posetu Kijevu. Biće reči i o našim sveobuhvatnim predlozima za dugoročne garancije za bezbednost Rusije“, rekao je Ušakov, prenosi RIA Novosti.

Dodao je da će se dvojica lidera dotaknuti i nekih pitanja bilateralne saradnje, koja je, kako je ocenio, sada na "veoma, veoma niskom nivou“.

Ranije je kabinet britanskog premijera saopštio da premijer Boris Džonson očekuje telefonski razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Kasnije su se u medijima pojavili izveštaji da je britanska strana, nakon objavljivanja izveštaja o zabavama koje su održane u vladinoj rezidenciji u Dauning stritu tokom karantina, zatražila od ruske strane da pomeri razgovor dvojice lidera zakazan za ponedeljak, te je zato razgovor i odložen za danas.

Krajem 2021. Rusija je objavila nacrte ugovora sa Sjedinjenim Državama i sporazuma sa NATO-om o bezbednosnim garancijama. Moskva posebno zahteva pravne garancije za zaustavljanje daljeg širenja NATO-a na istok, pridruživanja Ukrajine tom savezu i uspostavljanja vojnih baza u postsovjetskim zemljama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet