Evropa

Finska priprema odgovor Rusiji na pismo u kojem traži bezbednosne garancije, Švedska još bez komentara

Komentari

Autor: Tanjug

01/02/2022

-

23:38

Finska priprema odgovor Rusiji na pismo u kojem traži bezbednosne garancije, Švedska još bez komentara
Tanjug/AP/Olivier Matthys - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Finska priprema odgovor na pismo koji je primila od Rusije, u kojem se traže bezbednosne garancije od zemalja OEBS-a, rekao je finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto, a Švedska je takođe primila pismo iz Moskve, ali je odbila da komentariše njegov sadržaj.

"Ova razmena se odnosi na ruski stav da Zapad uvećava sopstvenu bezbednost na račun Rusije. Očigledno, Zapad ima potpuno drugačiji pogled na ovo", rekao je Havisto novinarima u Helsinkiju, prenosi Rojters.

Sve članice Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) dobile su pismo, saopštila je finska nacionalna televizija ILE.

Švedska je takođe primila pismo, potvrdila je ministarka inostranih poslova An Linde švedskom radiju, ali nije želela da komentariše šta ono sadrži.

"Ministarstvo spoljnih poslova dobija mnogo pisama kojima se bavimo na isti način: pogledamo sadržinu, analiziramo i razmatramo svaki mogući odgovor na pismo", rekla je Linde.

Linde i Havisto će se sutra sastati u Stokholmu, zajedno sa ministrima odbrane dve zemlje, kako bi razgovarali o bezbednosnoj situaciji u Evropi, navodi Rojters.

Da je ruska ambasada u Finskoj predala poruku ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova ministarstvu spoljnih poslova Finske, u vezi sa bezbednosnim garancijama, potvrđeno je danas iz ruskog diplomatskog predstavništva, preneo je TASS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa