Evropa

Fon der Lajen: Od ponašanja Rusije zavisi da li ce Severni tok 2 biti pokrenut

Komentari

Autor: Tanjug

04/02/2022

-

10:23

Fon der Lajen: Od ponašanja Rusije zavisi da li ce Severni tok 2 biti pokrenut
Ursula fon der Lajen - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Puštanje u rad gasovoda Severni tok 2 zavisiće od ruskih postupaka, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u intervjuu za nemački list Handelsblat i francuski Eko.

"U ovoj krizi sve će zavisiti od ruskog stava...Rusija vrši vojni pritisak na Ukrajinu i koristi gas kao adut za pregovore s nama (EU). Zato Severni tok 2 ne može da bude skinut sa liste sankcija, to je apsolutno jasno", rekla je ona, izveštava agencija Tass.

Prema Rojtersu, fon der Lajenova je intervjuu pomenutim listovima navela da je Evropska unija pripremila "robusan i sveobuhvatan" paket sankcija koji će uvesti Rusiji ako napadne Ukrajinu.

"Pripremili smo robusan i sveobuhvatan paket finansijskih i ekonomskih sankcija", rekla je ona dodajući da one uključuju "ograničavanje pristupa stranom kapitalu" i "kontrolu izvoza, posebno tehničke robe".

Prema njenim rečima, sankcije bi mogle "bolno da pogode ljude bliske (ruskom predsedniku Vladimiru) Putinu i oligarsima". Rusija je, prema medijskim izveštajima, rasporedila oko 100.000 vojnika blizu ukrajinske granice i traži od Zapad bezbednosne garancije, uključujući obećanje da Ukrajina nikada ne bude primljena u NATO.

Sjedinjene Države su objavile juče da je Rusija navodno pripremila nekoliko opcija kao izgovor za invaziju na Ukrajinu, a Kremlj je istovremeno optužio Vašington da ignoriše pozive Moskve za deeskalaciju tenzija, nakon što su SAD najavile da će poslati skoro 3.000 dodatnih vojnika u Poljsku i Rumuniju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa