Fokus

SAD upozoravaju: Severni tok 2 neće napredovati ako Rusija napadne Ukrajinu

Komentari

Autor: Tanjug

27/01/2022

-

07:44

SAD upozoravaju: Severni tok 2 neće napredovati ako Rusija napadne Ukrajinu
SAD upozoravaju: Severni tok 2 neće napredovati ako Rusija napadne Ukrajinu - Copyright EPA/ CLEMENS BILAN

veličina teksta

Aa Aa

Portparol američkog Stejt Departmenta Ned Prajs izjavio je da gasovod Severni tok 2 između Rusije i Nemačke neće napredovati ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu.

"Želim da budem vrlo jasan - ako Rusija napadne Ukrajinu na ovaj ili onaj način, Severni tok 2 neće napredovati", rekao je Prajs, prenosi Gardijan.

Dodao je da neće da ulazi u pojedinosti, ali da će Vašington raditi sa Nemackom kako bi bilo osigurano da gasovod ne napreduje. Rusija je krajem prošle godine zatražila od NATO da garantuje da se neće širiti dalje na istok, kao i da Ukrajina neće ući u Alijansu.

Vašington i NATO juče su Moskvi dostavili odgovore na te zahteve. Sad su jasno stavile do znanja da ruski zahtevi da NATO povuče trupe i oružje iz istočne Evrope i zabrani Ukrajini da se ikada pridruži ne mogu biti prihvaćeni, a poručio je da je spreman da razgovara o drugim temama kao što su kontrola naoružanja i mere za izgradnju poverenja.

NATO je, paralelno sa SAD, uputio Moskvi pisani odgovor na bezbednosne zahteve i pozvao je da odmah deeskalira situaciju na granici sa Ukrajinom, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg u Briselu. Severni tok 2 osmišljen je da udvostruci kolicinu gasa koji iz Rusije stiže direktno u Nemacku, zaobilazeći tradicionalno tranzitnu Ukrajinu.

Projekt je suočen sa otporom Evropske unije, SAD, kao i Ukrajine, jer, prema njihovom stavu, povećava energetsku zavisnost Evrope od Rusije i uskraćuje ukrajinske naknade za tranzit.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet