Fokus

Američki Senat nije usvojio predlog sankcija za ruski Severni tok 2

Komentari

Autor: Tanjug

14/01/2022

-

08:25

Američki Senat nije usvojio predlog sankcija za ruski Severni tok 2
Severni tok 2 - Copyright Tanjug/AP/Stefan Sauer/dpa

veličina teksta

Aa Aa

Američki Senat nije usvojio zakon o uvođenju sankcija ruskoj kompaniji Severni tok 2 koji je predložio republikanski senator Ted Kruz.

Za zakon o sankcijama glasalo je 55 senatora od potrebnih 60 za njegovo usvajanje, a glasanje je trajalo skoro sedam sati, prenoi Rojters. Protiv Kruzovog predloga glasala je i demokratska senatorka Džin Šehin koja je prvobitno podržala nacrt ističući da bi on mogao da ugrozi jedinstvo Vašingtona i Evrope po pitanju ruske agresije prema Ukrajini. Ona je rekla da bi Kruzov predlog poremetio odnose između SAD i njegovih saveznika, posebno Nemačke.

profimedia

 

Gasovod Severni tok 2, vredan 11 milijardi dolara, omogućio bi protok ruskog gasa ispod Baltičkog mora ka Evropi, preko Nemačke. Završen je prošle godine ali još uvek čeka odobrenje nadležnih u Nemačkoj i EU.

Senator Robert Memendez dobio je podršku svoje Demokratske stranke za predlog drugog zakona koji predviđa uvođenje sankcija vodećim ruskim vladinim i vojnim zvaničnicima i finansijskim institucijama ako Moskva nastavi, kako kažu, neprijateljske akcije prema Ukrajini. Datum glasanja o tom nacrtu nije poznat.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet