Fokus

Ruski zvaničnici: Nije isključena mogućnost slanja vojske na Kubu i u Venecuelu, prekid odnosa sa SAD u slučaju sankcija

Komentari

Autor: Euronews Srbija, AP, Fonet

13/01/2022

-

15:38

Ruski zvaničnici: Nije isključena mogućnost slanja vojske na Kubu i u Venecuelu, prekid odnosa sa SAD u slučaju sankcija
Sergej Rjabkov - Copyright AP/Thomas Peter

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov danas nije isključio mogućnost da Moskva pošalje vojne jedinice na Kubu i u Venecuelu, zbog rasta napetosti u odnosima sa SAD.

"Sve zavisi od akcija SAD", rekao je Rjabkov, uz tvrdnju da je predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio na preduzimanje vojno-tehničkih mera, ukoliko Vašington isprovocira Moskvu.

Rjabkov je izjavio da odbijanje Zapada da razmotri ruski zahtev o prekidu širenja NATO na Ukrajinu i druge bivše sovjetske republike dovodi u pitanje nastavak pregovora, javlja AP.

Pregovori u Ženevi gde su se sastali predstavnici NATO i Rusije, nisu uspeli da smanje jaz u pogledu bezbednosnih zahteva Moskve usred gomilanja ruskih trupa u blizini Ukrajine. Dok je Moskva zahtevala zaustavljanje širenja NATO-a, Vašington i njegovi saveznici su odlučno odbijali da daju garancije.

Rjabkov je rekao da odbijanje SAD i njihovih saveznika da razmotre ključni ruski zahtev izaziva "sumnju u nastavak pregovora".

Razgovori "neuspešni"

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je "neke pozitivne elemente i nijanse" tokom razgovora, ali ih je opisao kao "neuspešne" zbog oštrih neslaganja u vezi sa ključnim zahtevima Rusije.

"Razgovori su pokrenuti kako bi se dobili konkretni odgovori na konkretna ključna pitanja, ali su neslaganja s njima u vezi ostala, što je loše", rekao je on u konferencijskom razgovoru sa novinarima.

Peskov je upozorio na potpuni prekid američko-ruskih odnosa ukoliko se usvoje predložene sankcije protiv ruskog predsednika Vladimira Putina i drugih najviših civilnih i vojnih lidera.

Mere, koje su predložile demokrate u Senatu, takođe bi bile usmerene na vodeće ruske finansijske institucije ako Moskva pošalje trupe u Ukrajinu. Peskov je kritikovao predloge kao pokušaj da se pojača pritisak na Moskvu tokom pregovora, rekavši da to neće uspeti.

"Reč je o sankcijama, koje, s obzirom na neizbežan adekvatan odgovor, zapravo predstavljaju inicijativu za prekid odnosa", upozorio je on i dodao da će Rusija odgovoriti na isti način da zaštiti svoje interese.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet