Evropa

Ruski ambasador u Vašingtonu: Pretnje sankcijama nas neće zastrašiti

Komentari

Autor: Tanjug

13/01/2022

-

09:54

Ruski ambasador u Vašingtonu: Pretnje sankcijama nas neće zastrašiti
Ruski ambasador u Vašingtonu: Pretnje sankcijama nas neće zastrašiti - Copyright Tanjug/Denis Balibouse/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Poziv američkog Kongresa na nove sankcije protiv Rusije, među kojima su i sankcije prema ruskim liderima, neće zastrašiti Moskvu, izjavio je danas ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

"Verujemo da su pozivi sa Kapitol Hila o uvođenju sankcija Rusiji, kao i pojedinim ruskim liderima, provokativni čin i da su besmisleni. Neće nas zastrašiti sankcije", rekao je Antonov, objavila je ruska ambasada u SAD na Fejsbuk stranici.

Antonov je naveo da iza zahteva poslanika da se kazni Rusija stoji pokušaj da se utiče na Moskvu u pozadini tekućih razgovora o evropskoj bezbednosti.

"Mi vidimo takav pritisak kao nesposobnost SAD da brani svoje stavove za pregovaračkim stolom na razuman način", istakao je Antonov, prenosi TASS .

Prema njegovim rečima, "tvrdnje o navodnom planu napada Rusije na susednu državu plod su bolesne mašte lokalnih rusofobičnih krugova".

"Ovo je posledica njihovog mentalnog poremećaja. Odgovor je nedvosmislen: nemamo agresivne namere prema Ukrajini. Izgleda da su američki političari lansirali mit o ''skoroj ruskoj invaziji'' na Ukrajinu u medijima i sada se suočavaju sa sopstvenim strahovima", naveo je on.

Ruski ambasador je naglasio da "u ovim okolnostima, preporučuje američkim poslanicima da dvostranački povuku SAD iz najdubljih ekonosmkih i političkih kriza".

"Ne želimo konfrontacije. Naš izbor je da se izgradi jednak, pragmatičan odnos između Rusije i SAD. Vreme je da politčari u SAD prestanu sa pretnjama. Takva strategija neće doneti ništa dobro američkom narodu. Mi smo ove nedelje, u Ženevi i Briselu izneli svoju inicijativu o rešavanju krize. Čekamo adekvatan odgovor, ne u formi populističkih izjava, već u vidu razumnih pisanih predloga", istakao je Antonov.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa