Evropa

"Ne pregovaramo sa SAD sa pozicije sile, nisu mogući ultimatumi": Oglasio se i Kremlj

Komentari

Autor: Tanjug

12/01/2022

-

13:27

"Ne pregovaramo sa SAD sa pozicije sile, nisu mogući ultimatumi": Oglasio se i Kremlj
"Ne pregovaramo sa SAD sa pozicije sile, nisu mogući ultimatumi": Oglasio se i Kremlj - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Moskva ne pregovara o bezbednosnim garancijama sa SAD i NATO sa pozicije sile, i ovde nisu mogući nikakvi ultimatumi, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

“Mi ne pregovaramo sa pozicije sile, a predsednik je rekao da ovde nema ultimatuma i da nisu mogući”, poručio je Peskov, a prenosi ruska agencija TASS.

Zvanični Kremlj je, prema njegovim rečima, uočio agresivne izjave SAD povodom bezdednosnih pregovora sa Rusijom.

“U protekla 24 sata, a i poslednjih dana, vidimo da su tekući razgovori o bezbednosnim garancijama praćeni tako živopisnim, agresivnim izjavama od strane zvaničnog Vašingtona. Naravno, ovo izaziva naše interesovanje. Iako razumemo zašto se to radi”, izjavio je Peskov.

Podsetimo, druga runda pregovora između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država nastavljena je posle Ženeve u Briselu na Savetu Rusija-NATO. Do susreta dolazi samo dva dana posle razgovora o bezbednosnim garancijama između Rusije i SAD u Ženevi, a optimizam za "spuštanje lopte" zasad još nije na vidiku.

Nakon što je Moskva optužena za gomilanje trupa u blizini granice Ukrajine, SAD su odbile zahtev da se zaustavi širenje NATO, a Kremlj je rekao da će brzo sagledati da li se čak i isplati nastaviti pregovore. 

Na pregovorima Rusije i SAD u Ženevi u ponedeljak, Moskva je insistirala na garancijama koje sprečavaju širenje NATO na Ukrajinu i druge bivše sovjetske nacije i zahtevala je da se poništi raspoređivanje vojnog saveza u istočnoj Evropi. SAD su ovo odlučno odbacile.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa