Evropa

Razgovori SAD i Rusije u Ženevi: Kremlj ne gaji optimizam, odluka kad se završe sastanci

Komentari

Autor: Fonet, Tanjug

11/01/2022

-

18:10

Razgovori SAD i Rusije u Ženevi: Kremlj ne gaji optimizam, odluka kad se završe sastanci
Tanjug/AP/Denis Balibouse - Copyright Tanjug/AP/Denis Balibouse

veličina teksta

Aa Aa

Bezbednosni razgovori sa SAD u Ženevi, usred napetosti oko Ukrajine, dali su malo razloga za optimizam, ali će Rusija čekati rezultate drugih sastanaka ove nedelje pre nego što odluči da li vredi nastaviti pregovore, saopštio je danas Kremlj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da, mada su jučerašnji razgovori Rusija-SAD bili "otvoreni, sveobuhvatni i direktni" ono što je važno jeste – rezultat tih razgovora, a oni ne daju razlog za optimizam, izvestio je AP.

"Zasada, recimo samo da ne vidimo značajan razlog za optimizam", izjavio je Peskov u razgovoru s novinarima.

Sutra se u Briselu vode pregovori u formatu Rusija – NATO, a u četvrtak u Beču u okivru Organzacije za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS).

"Pred nama je još nekoliko krugova (pregovora) koji će nam omogućiti da razvijemo jasnije razumevanje, jasniju ideju o tome gde se nalazimo sa Amerikancima", ocenio je Peskov, naglasivši da će ove diskusije pokazati ima li smisla da pregovori budu nastavljeni.

Moskva očekuje brz odgovor Vašingtona

Peskov je dodao da Rusija ne postavlja rok za pregovore, ali neće pristati na njihovo odlaganje.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova takođe je poručila da Moskva očekuje brz odgovor Vašingtona na njene zahteve.

Razgovori su se odvijali usred rastućih tenzija zbog povećanja ruskih trupa u blizini granice sa Ukrajinom, što je izazvalo zabrinutost zbog moguće invazije, što Rusija negira kao opciju. Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da će Moskva preduzeti "vojne i tehničke mere" ukoliko SAD i njihovi saveznici ne ispune zahteve Moskve, ne precizirajući, međutim, koje.

Tanjug/AP/Denis Balibouse

 

SAD i njihovi saveznici snažno su odbacili zahtev Rusije da NATO ne prihvati Ukrajinu ili bilo koje druge nove članice, ističući ključni princip po kome je članstvo otvoreno za bilo koju zemlju koja ispunjava uslove i da niko sa strane nema pravo veta. U isto vreme, Vašington i NATO kažu da su spremni da razgovaraju o kontroli oružja, merama za izgradnju poverenja, povećanju transparentnosti i smanjenju rizika ako Rusija zauzme konstruktivan stav.

Zamenica američke državne sekretarke Vendi Šerman, koja je vodila američku delegaciju u Ženevi, izjavila je da je obavestila Severnoatlantski savet o razgovoru.

"SAD su posvećene zajedničkom radu sa našim saveznicima i partnerima kako bi pozvale na deeskalaciju i odgovorile na bezbednosnu krizu koju je izazvala Rusija", napisala je u tvitu.

SAD i njihovi saveznici upozorili su Rusiju da će se suočiti sa neviđenim sankcijama ako napadne Ukrajinu.

"Jasno smo rekli da će u slučaju vojne ofanzive na Ukrajinu uslediti masovna reakcija Evropske unije u koordinaciji s našim partnerima i saveznicima", izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Tanjug/AP/Francois Mori

 

Makron pozdravlja pregovore Rusije i SAD

Predsednik Francuske Emanuel Makron pozdravio je danas pregovore Rusije i SAD.

"Mislim da je pozitivna stvar to što Rusija i SAD razgovaraju. Tema je Ukrajina, ali razgovori nisu ograničeni samo na jednu temu, već na kolektivnu bezbednost ove dve svetske sile", izjavio je francuski predsednik tokom konferencije za novinare povodom jučerašnjih pregovora u Ženevi, prenosi TASS.

Makron je istakao da Evropa mora biti uključena u američko-ruski dijalog uvek kada se otvori tema bezbednosti na Evropskom kontinentu.
On je podsetio da je Evropa uključena u rešavanje ukrajinske krize i potvrdio da će nastaviti da bude aktivni učesnik u okviru obaveza preuzetih 2014. godine sporazumom iz Normandije u kojem su pored Francuske još i Ukrajina, Rusija i Nemačka.

Komentari (0)

Evropa