Fokus

Završeni pregovori u Ženevi: SAD spremne za novi susret, Rusija tvrdi na neće napasti Ukrajinu

Komentari

Autor: Sputnjik, Tanjug

10/01/2022

-

18:25

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države i Rusija okončali su posle skoro osam sati pregovore o strateškoj stabilnosti u Ženevi.

Povod za razgovore bio je nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama koji je Moskva uputila Vašingtonu i njegovim saveznicima u decembru. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajenje daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.

Razgovor sa američkom stranom o bezbednosnim pitanjima bio je složen, profesionalan, konkretan i bez pokušaja ublažavanja, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov nakon rusko-američkih konsultacija o bezbednosnim garancijama u Ženevi. 

On je dodao da je objasnio američkim kolegama da Rusija ne namerava da napada Ukrajinu.

"Razgovor je bio težak, dug, veoma profesionalan, dubok i konkretan. Bez pokušaja da se nešto ulepša, da se ublaži", rekao je Rjabkov, prenosi Sputnjik.

Ruski političar je dodao da su Sjedinjene Američke Države veoma ozbiljno shvatile predloge Rusije o bezbednosnim garancijama i detaljno ih analizirale.

Kako je istakao, Rusija je na pregovorima objasnila da nema nikakve planove niti namere da "napada" Ukrajinu, pa s tim u vezi nema bojazni od scenarija eskalacije.

"Objasnili smo našim kolegama da nemamo planove i nemamo namere da 'napadnemo' Ukrajinu, a sve mere za borbenu obuku trupa i snaga sprovode se na našoj nacionalnoj teritoriji... Nema razloga za strah od bilo kakvog scenarija eskalacije u tom pogledu", istakao je Rjabkov.

Tanjug/Denis Balibouse/Pool via AP

 

Tokom razgovora u Ženevi, Rusija i Sjedinjene Amreičke Države pokrenule su pitanja o budućem sporazumu koji bi zamenio START (Sporazum o merama za dalje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja), ali ovo pitanje nije bilo glavno, rekao je zamenik ruskog ministra.

"Razgovarali smo, na primer, o tome šta će uslediti posle Sporazuma START koji ističe za nešto više od četiri godine, koje teme bi trebalo da se razrađuju u isto vreme, šta će konkretno raditi radne grupe formirane u okviru dijaloga o strateškoj stabilnosti. Sve ovo je danas dotaknuto, ali nije zauzelo glavno mesto", objasnio je Rjabkov.

O širenju NATO-a na istok

Ruska strana je svojim američkim partnerima detaljno objasnila zašto dobijanje pravnih garancija o neširenju NATO-a ostaje imperativ za Moskvu.

"Mi smo, sa svoje strane, Amerikancima detaljno predstavili logiku i sadržajni deo naših predloga, objasnili zašto je dobijanje pravnih garancija o neširenju NATO-a apsolutni imperativ, zašto obavezno treba da dobijemo pravne garancije neraspoređivanja odgovarajućih udarnih oružja pored ruskih granica, a koje može da pogađa ciljeve na našoj teritoriji i zašto pokrećemo pitanje da bi NATO u velikoj meri trebalo da odustane od materijalnog razvoja teritorija država koje su pristupile NATO-u u periodu posle 1997. godine, tj. u periodu nakon potpisivanja temeljnog akta Rusija-NATO", naveo je zamenik ministra.

Rusija je takođe pozvala Sjedinjene Američke Države da preuzmu maksimalnu odgovornost, jer se rizici od mogućeg sukoba ne mogu potceniti, dodao je on.

Šerman: SAD ne pristaju na neširenje NATO saveza

Šefica američke delegacije na danas održanim pregovorima sa Rusijom u Ženevi, Vendi Šerman, ostala je pri stavu da su SAD čvrste u odluci da odbiju bezbednosne predloge Moskve, jer ne žele nikome da zatvore vrata NATO.

Zamenica državnog sekretara SAD dodala je da je razgovor bio iskren i da je trajao blizu osam časova, istakavši da je otvorena za skori novi susret na kojem će se raspravljati o više detalja, preneo je Rojters.

Ona je dodala da tokom razgovora nije bilo reči o mogućnosti da se promeni obim američkog vojnog kontigenta u Evropi, jer se strane nisu pripremile na tu temu.

Šerman je, takođe, rekla i da ne zna da li je Rusija spremna za smirivanje tenzija u Ukrajini, jer SAD s tim u vezi nisu dobile nikakve garancije od Moskve, prenosi agencija RIA Novosti.

Stoltenberg: Verujem da je dogovor s Rusijom moguć

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izrazio je uverenje da postoji stvarna volja ruske strane i NATO da se uključe u proces koji može da spreči novi oružani sukob u Evropi.

On je napomenuo da je imao priliku da razgovara sa ruskim zvaničnicima u vreme dok je obavljao dužnost premijera Norveške i da je bio uveren da je sporazum sa Rusijom moguć, obećavši da će NATO dati sve od sebe da pronade diplomatski rešenje, prenosi TASS.

Stoltenberg je pozdravio spremnost Rusije da učestvuje u dijalogu o bezbednosti.

"Saslušaćemo zbog čega je Rusija zabrinuta, ali u svakom smislenom dijalogu mora se saslušati i ono što nas zabrinjava u vezi sa postupcima Rusije", rekao je Stoltenberg i ponovio da će u fokusu razgovora biti pitanja evropske bezbednosti, transparentnosti vojnih aktivnosti, smanjenje rizika i kontrola naoružanja, ali nije pominjao Ukrajinu koja je prvobitno proglašena za centralnu temu sastanka.

Prema Stoltenbergovim rečima, uz razgovore sa Rusijom Alijansa će nastaviti i konsultacije sa Evropskom unijom i partnerskim zemljama Švedskom, Finskom, Gruzijom, Moldavijom i Ukrajinom.

On je ponovio tvrdnje da Rusija jača svoje vojne snage blizu granice sa Ukrajinom i upozorio da će zemlje NATO uvesti nove sankcije u slučaju "agresije" Rusije na Ukrajinu.

Generalni sekretar NATO ocenio je ranije danas da bezbednosni pregovori između Rusije i Zapada možda neće rešiti sva pitanja tokom ove nedelje, ali da bi mogli obezbediti da se izbegne sukob.

"Moguć je dogovor sa Rusijom", rekao je ranije danas Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa potpredsednicom vlade Ukrajine Olgom Stefanišinom, preneo je Rojters.

On je tada ukazao da se ne može očekivati da ovakvi sastanci rezultiraju rešenjem svih pitanja i izrazio nadu da je moguć dogovor o nizu novih sastanaka i o samom procesu.

Danas samo pauza za ručak

Razgovori o bezbednosnim garancijama odvijaće se u tri faze - dva dana nakon sastanka u Ženevi, 12. januara u Briselu će se održati sastanak Saveta Rusija-NATO, a 13. januara konsultacije na bečkoj platformi Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Rusko-američki pregovori o bezbednosnim garancijama završeni su u Ženevi nakon skoro osam časova. 

Današnji sastanak počeo je oko 9 časova i održan je iza zatvorenih vrata u prostorijama Stalne misije SAD pri kancelariji UN u Ženevi. Pauze su bile samo zbog kratkog ručka.

U nedelju je održan preliminarni sastanak u formatu radne večere. 

Euronews TV

Milan Igrutinović sa Instituta za evropske studije za Euronews Srbija kaže da bi pozitivan ishod susreta bio da se dve strane dogovore i da je atmosfera bila konstrukttivna, da su razgovori bili dovoljno široki, te da će se održati susreti u Briselu i Beču, kao i da se u skorijem roku može zakazati nova runda bilateralnog samita.

"Amerikanci ovo drže kao vanrednu sesiju dijaloga o strateškoj stabilnosti koji su oni pokrenuli zajedno sa Rusima početkom godine. Rusija je malo odstupila od toga i želi malo šire razgovore. Dve strane pokušavaju da namernu svoje parametre, neki nastavak dijaloga bi bio maksimalni pozitivan ishod današnjeg dana", rekao je on. 

Inače, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da predsednici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država Vladimir Putin i Džo Bajden još uvek ne planiraju da ponovo razgovaraju.

"Trenutno nema dogovora po ovom pitanju", rekao je Peskov novinarima odgovarajući na pitanje da li ruski i američki lideri planiraju da razgovaraju nakon pregovora u Ženevi, prenosi ruska agencija TASS.

Podsetimo, prema tvrdnjama američkih obaveštajaca i ukrajinskih zvaničnika, Rusija je na granicu sa Ukrajinom dovela i do 100.000 vojnika. Kijev i Vašington tvrde kako se Moskva sprema za invaziju, ali Rusija negira te tvrdnje.

Moskva je potom prošlog meseca predstavila svoje zahteve Zapadu, koje uključuju i veto na dalje širenje NATO na istoku, ali su SAD i NATO veliki deo predloga već odbili.

Komentari (0)

Svet