Fokus

Stejt department o pregovorima 10. januara: Neki ruski predlozi su neprihvatljivi, toga je svesna i Moskva

Komentari

Autor: FoNet

28/12/2021

-

22:54

Stejt department o pregovorima 10. januara: Neki ruski predlozi su neprihvatljivi, toga je svesna i Moskva
Ned Prajs - Copyright Tanjug AP/Kevin Lamarque

veličina teksta

Aa Aa

Na pregovorima Sjedinjenih Američkih Država i Rusije 10. januara diskutovaće se o zabrinutostima obe strane, izjavio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs i istakao da će neke stvari u ruskim predlozima o garancijama bezbednosti biti neprihvatljive.

"Kad budemo seli za pregovarački sto iznećemo šta brine nas, a Rusi će učiniti isto", rekao je Prajs i dodao da Amerika neće diskutovati o pitanjima saveznika i partnera bez njihovog prisustva, preneo je Sputnjik.

Postojaće oblasti, rekao je, u kojima se može postići napredak, ali i one gde neće biti saglasnosti. To je suština diplomatije.

"Kao što smo stalno govorili, otvoreni kanali diplomatije imaju konstruktivni potencijal u pogledu deeskalacije u Ukrajini i oko nje", kazao je Prajs.

Očekuje se da pregovori o bezbednosnim garancijama koje bi Zapad trebalo da pruži Rusiji, a koje se pre svega tiču neširenja NATO na istok, budu održani 10. januara u Ženevi, dva dana kasnije predviđene su konsultacije Rusija-NATO, a potom i sastanak predstavnika Rusije i OEBS.

Prajs je novinarima rekao i da su u Rusiji svesni da će neki predlozi biti neprihvatljivi.

Rusi su izneli niz predloga i spremni smo da ih zajedno sa evropskim saveznicima i partnerima razmotrimo, ali u Rusji odlično znaju da su neke stvari u tim predlozima neprihvatljive za SAD i evropske partnere i saveznike, rekao je Prajs. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet