Fokus

Sastanak Rusije i NATO završen posle četiri sata, Stoltenberg: Nije bilo lako, razlike ostaju

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Fonet

12/01/2022

-

14:57

Sastanak Rusije i NATO završen posle četiri sata, Stoltenberg: Nije bilo lako, razlike ostaju
Jens Stoltenberg - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

U Briselu je danas održan sastanak Saveta NATO i Rusije, a generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je na konferenciji za novinare rekao da sastanak nije bilo lak. On je naveo da je susret bio težak i "direktan" i da značajne razlike između NATO i Moskve ostaju.

"Naše razlike neće biti lako premostiti, ali poztivan znak je da je svih 30 NATO članica posle dve godine selo sa Rusijom", rekao je Stoltenberg. 

Sastanak je trajao četiri sata u diplomatskoj nameri da se smire tenzije između dve strane, nakon što je na Zapadu porasla zabrinutost od potencijalne invazije Ukrajine. 

Ruski izaslanici izneli su bezbednisni predlog objavljen prošlog meseca, rekao je Stoltenberg. 

"Saveznici su potvrdili politiku otvorenih vrata NATO. Jasno su stavili do znanja da se neće odreći svoje sposobnosti da brane jedni druge, uključujući prisustvo trupa u istočnim saveznicima", rekao je.

"Saveznici su jasno stavili do znanja da se neće odreći svoje sposobnosti da štite i brane jedni druge, uključujući prisustvo trupa u istočnom delu Alijanse", rekao je on i dodao da su Rusija i NATO izrazili potrebu da se nastavi dijalog i da se ispita raspored budućih sastanaka.

Jens Stoltemberg, koji je predsedavao Savetom NATO Rusija, kaže da među saveznicima postoji ozbiljna zabrinutost zbog gomilanja ruske vojske na granici sa Ukrajinom.


On napominje da su članice NATO pozvale Rusiju da odmah deeskalira situaciju i poštuje suvernitet i teritorijali integritet svojih suseda.

Kada je reč o mogućem članstvu Ukrajine u NATO, Stoltenberg kaže da su ”vrata NATO otvorena”, a da ”svaka nacija imam pravo da bira svoj put.”

”Samo je na Ukrajini i NATO članicama da odluče o spremnosti Ukrajine za članstvo, a Rusija tu nema pravo veta”, zaključio je Stoltenberg.

profimedia

 

Jens Stoltemberg je naveo da su NATO sveznici tokom sastanka sa ruskim zvaničnicima ponudili rešavanje otvorenih pitanja o kontroli naoružanja, uključujući i ograničenja kada je reč o raketama i nuklearnoj politici.

On je dodao da Alijansa traži načine kako da poboljša civilne i vojne kanale u kontaktima sa Rusijom, uključujući i mogucnost ponovnog uspostvljanj oficira za vezu u Moskvi i Briselu.

Alijansa je tokom sastanka u Briselu pozvala Rusju da se uzdrži od svih aktivnosti umnerenih protiv članica NATO i da poštuje međunarodne zakone i obaveze

Na prvom sastanku Saveta u poslednje dve godine na čelu ruske delegacije nalazili su se zamenik ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško, koji je pet godina bio stalni predstavnik Rusije pri NATO, i zamenik ministra odbrane Aleksandar Fomin.

Alijansu na pregovorima predstavljali su stalni predstavnici 30 država članica NATO, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg i zamenica državnog sekretara SAD Vendi Šerman.

Borelj: Stavovi Rusije i Zapada se razlikuju

Stavovi Rusije i zapadnih zemalja se razlikuju, ali očekujem nastavak intenzivnih pregovora i konsultacija, izjavio je nakon sastanka Saveta NATO-Rusija u Briselu šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj.

On je podsetio da je ove sedmice održana prva runda razgovora između SAD-a i Rusije u Ženevi, prenosi ruska agencija TAS S.

"I dalje imamo različite stavove, ali možemo da računamo na nastavak serije intenzivnih pregovora i konsultacija na više nivoa u kojima će EU nastaviti da učestvuje", poručio je Borelj.

"EU radeći sa SAD i NATO, mora da definiše šta možemo da učinimo da bismo održali bezbednosni poredak Evrope", istakao je šef diplomatije EU.

Inače, pred današnji sastanak predsednica Vlade Estonije Kaja Kalas izjavila je da njena zemlja, Letonija i Litvanija razgovaraju o jačanju prisustva snaga NATO na teritoriji te tri države, zbog moguće pretnje iz Rusije.

"Naravno da sa saveznicima razgovaramo o jačanju njihovog prisustva, kao meri odvraćanja. Kada pogledate mapu, Baltičke države su poluostrvo NATO, zbog čega smo zabrinuti", rekla je Kaja Kalas, javlja Rojters.

Komentari (0)

Svet