Fokus

Novaković za Euronews Srbija o sastanku dve sile: "Rusija samo SAD smatra ravnopravnim za pregovore"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/01/2022

-

20:38

Novaković za Euronews Srbija o sastanku dve sile: "Rusija samo SAD smatra ravnopravnim za pregovore"
Novaković za Euronews Srbija o sastanku dve sile: "Rusija samo SAD smatra ravnopravnim za pregovore" - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici NATO i ruski zvaničnici sastali su se danas u sedištu NATO-a u Briselu u još jednom pokušaju da se spreči eskalacija situacije u Ukrajini. 

Druga runda razgovora Moskve i Vašingtona obavlja se posle sastanka u Ženevi kada nije došlo do značajnog napretka. Posle susreta generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da je došlo do ozbiljne i direktne razmene mišljenja o Ukrajini i implikacijama po evropsku bezbednost. Dodao je da razlike neće biti lako prevazići, ali da je pozitivno da su svi seli za isti sto. 

"Danas je Rusija pomenula garancije bezbednosti i zahteve da se prestane sa primanjem novih članica u NATO i povlačenje snaga istočnih saveznica. Saveznici su potvrdili da NATO zadržava otvorena vrata i da svaka zemlja ima pravo da bira kojem će se odbrambenom savezu priključiti. NATO saveznice će štititi i braniti jedni druge uključujući i prisustvo trupa na istoku. I NATO i Rusija su za nastavak dijaloga i određivanje rasporeda budućih sastanaka", istakao je Stoltenberg.

profimedia

 

Stoltenberg je objasnio da će se NATO opet sastati sa Rusijom kako bi došlo do konkretnih predloga i konstruktivnog ishoda. Dodaje da NATO želi veću transparentnost kada je reč o vojnim vežbama kao i  smanjenje mogućnosti sajber pretnji. 

"Saveznici su ponudili da se razmatra kontrola naoružanja kao i recipročno ograničavanje raspoređivanja projektila. Uz to treba da se razgovara o pitanjima nuklearnog oružja. NATO želi da unapredi kanale vojne i  civilne komunikacije i ponovo uspostavi kancelarije u Moskvi i Briselu", kazao je.

O aktuelnoj temi u emisiji Euronews dan razgovarali smo za Igorom Novakovićem iz Centra za međunarodne i bezbednosne poslove. On je istakao da mu se čini da će glavna tema razgovora biti dešavanja u Ukrajini. 

"Rusiji je namera da se ograniči širenje NATO prema istoku i njenim granicama. U tom kontekstu je veoma važno da ne dođe do širenja NATO na neke od bivših sovjetskih država, pre svega u Ukrajinu ali su tu i Gruzija i Belorusija. Sve ostale teme su, čini mi se, više su za potkusurivanje, mada bih naglasio da su neke od njih značajne i o njima se može razgovarati i u drugačijim vrstama foruma od ovog", navodi Novaković. 

Prvi direktni razgovori od 2014.

Novaković je podsetio da je značajno da po prvi put od 2014. godine imamo direktne razgovore ali da mu se čini da će se ovi pregovori produžiti i u narednom periodu. 

"Ovo je samo opipavanje snaga. Čini mi se da je ovo na neki način i pobeda Rusije jer se o nekim pitanjima na koja je Rusija insistirala, a to su pitanje raspoređivanja oružja na teritoriji NATO država i pitanje širenja NATO na istok nije razgovaralo dosad", naveo je.

Od podseća da je ovakvih inicijativa iz Rusije bilo i ranije. Godine 2007. i 2008. Rusija je inicirala razgovore oko novog ugovora o kolektivnoj bezbednosti u Evropi koju su zapadni saveznici prebacili na OEBS ali od toga nije bilo ništa.

"Ovo je jedan novi momenat u kojem se čini da je Rusija bolje odigrala i to konkretnom pretnjom na terenu, nagomilavanjem trupa na granicu sa Ukrajinom", kaže.

On objašnjava da je za vojnu bezbednost EU do sada uglavnom bio nadležan NATO, tokom celog Hladnog rata, ali i posle njega. 

Tanjug/AP/Olivier Matthys

 

EU vojno zavisna od NATO već dve i po decenije

"EU je tokom poslednje dve i po decenije pokušavala da pronađe svoj odgovor na te teme ali do danas, sem nekih pomaka, u kontekstu Klauzule o zajedničkoj odbrani koja nije obavezujuća i oko određenog napretka u vezi sa stalnom strukturnom saradnjom nema pravu i snažnu komponentu koja bi se bavila ovim pitanjima", rekao je. 

Sa druge strane, kako kaže, sama Rusija je izbacila EU iz samih pregovora tako što je insistirala da prvi razgovori koji su obavljeni u Ženevi, budu obavljeni samo sa SAD.

"Rusija je prilično staromodna kada su u pitanju pravila kako funkcionišu međunarodni odnosi. Ona u SAD prepoznaje hegemona koji je zadužen za čvrstu bezbednost EU. Time se šalje poruka celoj zapadnoj alijansi da Rusija sebe vidi kao jednake sa SAD na teritoriji Evrope i da samo sa njima želi da razgovara".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet