Evropa

Ukrajinsko "usijanje": EU uvela sankcije Rusiji, stotine NATO aviona u stanju borbene pripravnosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

22/02/2022

-

07:17

Ukrajinsko "usijanje": EU uvela sankcije Rusiji, stotine NATO aviona u stanju borbene pripravnosti
Ukrajinsko "usijanje": EU uvela sankcije Rusiji, stotine NATO aviona u stanju borbene pripravnosti - Copyright Tanjug AP/Oleksandr Ratushniak, AP Photo/File, Alexei Nikolsky, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je juče dekret kojim Rusija priznaje nezavisnost dvaju separatističkih entiteta na istoku Ukrajine, Luganske narodne republike (LNR) i Donjecke narodne republike (DNR). Takođe, ruska vojska će ući u ove regione. Lideri zapadnih zemalja brzo su reagovali na ovaj potez, a EU je večeras jednoglasnom odlukom uvela sankcije Rusiji.

"Odavno je trebalo da donesem ovu odluku i priznam nezavisnost Luganska i Donjecka", rekao je u sinoć u obraćanju Putin nakon što je potpisao dekrete. Putin je svoje obraćanje naciji počeo govorom o istoriji, rekavši da je modernu Ukrajinu "stvorila" Rusija, kao i da je ona "integralni deo njihove istorije".

Ujedinjene nacije održale su sinoć hitan sastanak na zahtev Ukrajine, SAD i drugih zemalja, a upozoreno je na "stvarni rizik od velikog sukoba koji mora da se spreči po svaku cenu".

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski obratio se svojim građanima video-porukom, rekavši da se ta zemlja "ne plaši i ne duguje ništa nikome".

Šta treba da znate

  • Ruski predsednik Vladimir Putin je dekretom priznao nezavisnost samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike (DNR i LNR) u istočnoj Ukrajini
  • Ruska vojska poslata je u DNR i LNR
  • EU jednoglasno uvela sankcije Rusiji
  • SAD su uvele sankcije Donjeckoj i Luganskoj oblasti
  • Evropska unija je takođe pripremila paket sankcija za Rusiju
  • Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je rekao da se "Ukrajinci ne plaše" i da su "njihove granice zaštićene"
  • Ujedinjene nacije sazvale su hitan sastanak, generalni sekretar je osudio priznanje nezavisnosti DNR i LNR. 
  • Ruski predstavnik u UN je rekao da je Moskva morala da interveniše zbog "nove vojne avanture Ukrajine"

23:51 Snažna eksplozija u Donjecku

U gradu Donjecku u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici večeras se čula snažna eksplozija, javlja Donjecka novinska agencija (DAN). Kako se navodi, nije poznato šta je izazvalo eksploziju.

"Prema preliminarnim informacijama, eksplozija se dogodila na teritoriji televizijskog centra. Žrtva nije bilo. Uzrok eksplozije se utvrđuje", rekao je izvor Interfaksa.

23.45 Tramp: Putinov potez je genijalan

Bivši predsednik SAD Donald Tramp ocenio je, kako je rekao, "genijalnim" potez ruskog predsednika Vladimira Putina da pošalje vojsku na istok Ukrajine.

"Juče sam video i čuo na televiziji o tome i rekao: 'Ovo je genijalno'. Putin prisvoji veliki deo Ukrajine - Ukrajine! Putin proglasi taj deo nezavisnim. O, to je tako divno. Dakle, Putin sada kaže: 'Ovo je nezavisno', veliki deo Ukrajine", kazao je Tramp, a preneo BBC.

Tramp je nastavio da hvali Putina, a da kritikuje Bajdena.

"Pomislio sam: 'Koliko je to pametno? Ima da uđe tamo i da bude mirotvorac. To je najjača mirovna snaga... Mogli bismo da je primenimo na našoj južnoj granici. Morate priznati, vrlo je mudro to. Znate kakav je Bajdenov odgovor bio? Nije ga bilo", naglasio je Tramp.

23:25 Blinken otkazao sastanak sa Lavrovom

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je večeras da je otkazao susret sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, zakazan za četvrtak.

Blinken je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom u Vašingtonu objasnio da je prošle nedelje pristao da se sastane sa Lavrovom kako bi razmotrili pitanja u vezi sa bezbednošću u Evropi, "ali samo ako Rusija ne izvrši invaziju na Ukrajinu".

"Sada kada vidimo da invazija počinje i kada je Rusija jasno stavila do znanja da u potpunosti odbacuje diplomatiju, taj sastanak nema smisla", rekao je Blinken, prenosi CNN.

Dodao je da se o tom pitanju konsultovao sa saveznicima i da su svi bili saglasni.

22:24 Zelenski: Rezervisti dobili poziv, nema opšte mobilizacije

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da su vojni rezervisti dobili poziv, ali je isključio opštu mobilizaciju nakon što je Rusija objavila da će poslati vojsku na istok Ukrajine, javlja Rojters.

Zelenski je izjavio da će i dalje tražiti diplomatsko rešenje krize, a pozdravio je i spremnost Turske da učestvuje u multilateralnim razgovorima, međutim, naglasio je da Ukrajina neće ustupiti nikakvu teritoriju Rusiji.

Obraćajući se naciji nakon sednice parlamenta, Zelenski je objavio program "ekonomskog patriotizma" koji uključuje podsticanje lokalne proizvodnje i smanjenje poreza na dodatnu vrednost na benzin, dodaje Rojters.

22:14 Rusija uspostavila diplomatske odnose sa LNR i DNR

Rusija je, dan nakon priznavavanja nezavisnosti samoproglašenih Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR), danas uspostavila diplomatske odnose sa tim teritorijama u Ukrajini.

Kako je objavljeno na sajtu ruskog ministarstva spoljnih poslova, u skladu sa jučerašnjim ukazom predsednika Vladimira Putina, danas, razmenom nota između Ministarstva inostranih poslova Rusije i Ministarstva inostranih poslova Donjecke Narodne Republike, kao i Ministarstva inostranih poslova Rusije i Ministarstva inostranih poslova Luganske Narodne Republike Republike, sačinjen je sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa na nivou ambasada.

Dodaje se da je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov uputio čestitke ministarki spoljnih poslova DNR N. J. Nikonorovoj i ministru inostranih poslova LNR V.N. Deinegu na priznanju ovih država i uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Rusijom.

"Ruska strana je usmerena na sveobuhvatan razvoj saradnje sa DNR i LNR, uključujući i preko ministarstava spoljnih poslova, sve u interesu građana naših zemalja, jačanja mira, regionalne stabilnosti i bezbednosti", navodi se na sajtu.

20:30 SAD uvele sankcije Rusiji

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden obratio se naciji rekavši da je ubeđen da će Putin ići "mnogo dalje" i "silom zauzeti mnogo više ukrajinske teritorije".

Bajden je takođe otkrio da će dve finansijske orgnizacije biti žrtve sankcija, kao i ruska elita i članovi njihovih porodica. Najavio je i sankcije na državni dug, te istakao da to znači "odsecanje ruske vlade od zapadnih finansija". Više o njegovom obraćanju pročitajte ovde.

20:28 Fon der Lajen: EU previše zavisna od ruskog gasa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je večeras na Tviteru da je EU i dalje previše zavisna od ruskog gasa.

Međutim, ona je podržala odluku Berlina da se do daljnjeg suspenduje proces sertifikacije gasovoda Severni tok 2 zbog odluke predsednika Rusije Vladimira Putina da prizna dve samoproglašene republike na istoku Ukrajine.

"Nemačka je u pravu po pitanju Severnog toka 2. Gasovod mora da bude tema po pitanju energetskog snabdevanja cele Evrope. I dalje smo previše zavisni od ruskog gasa. Moramo strateški da diverzifikujemo naše dobavljače i masovno ulažemo u obnovljive izvore energije", istakla je ona na Tviteru.

20:19 Stano: EU očekuje da se Srbija uskladi sa odlukom o sankcijama Rusiji

Evropska unija (EU) reagovaće sankcijama na rusko kršenje međunarodnog prava i od država u procesu pristupanja očekuje da se usklade sa odlukama Brisela, saopštio je portparol EU Peter Stano.

U pisanom odgovoru Glasu Amerike (Voice of America), portparol EU rekao je da su sankcije Rusiji obavezujuće za zemlje članice i one države koje žele da im se pridruže.

"Od zemalja u procesu pristupanja se očekuje da se usklade sa odlukama EU. Srbija je zemlja kandidat i zato se od nje očekuje da se uskladi sa odlukama EU u domenu spoljne i bezbednosne politike“, rekao je Stano.

Prema njegovim rečima, EU će odgovoriti sanckijama i koordinisaće se "iznutra, kao i sa međunarodnim partnerima".

20:00 NATO avioni u pripravnosti

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da očekuje veliki napad Rusije na Ukrajinu i da je stotinu aviona Alijanse u stanju borbene pripravnosti.

Stoltenberg je ponovio poziv Rusiji da odustane od planova za napad, prenela je Hina. "Sve ukazuje na to da Rusija nastavlja da planira napad širokih razmera na Ukrajinu", rekao je on posle sednice Saveta NATO - Ukrajina.

Stoltenberg je poručio kako NATO nastavlja da poziva Rusiju na odustajanje od njenih planova za napad. Kako je rekao, nikada nije prekasno za odustajanje od napada. Stoltenberg je ocenio da je ovo najopasniji trenutak za evropsku bezbednost "u naše doba".

Ukazao je da je Rusija najavila povlačenje svojih snaga s ukrajinskih granica, ali radi suprotno i nastavlja da ih jača. Takođe nastavlja, naveo je Stoltenberg, provokacije u Donbasu tražeći izgovor za rat.

Stoltenberg je poručio da će NATO nastaviti da pruža političku podršku Ukrajini, da će učiniti sve da zaštite saveznike od agresije i da Alijansa ima stotinu aviona u visokom stanju pripravnosti.

19:30 Moskva najavila evakuaciju ruskih diplomata iz Ukrajine

Rusija će u bliskoj budućnosti evakuisati osoblje iz svog diplomatskog predstavništva u Ukrajini, najavljeno je danas iz Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije.

"U trenutnim okolnostima naš prioritet je da se pobrinemo o ruskim diplomatama i službenicima ambasade i generalnog konzulata. Radi zaštite života i bezbednosti državljana Rusije rukovodstvo je donelo odluku o evakuaciji ruskog osoblja iz diplomatskog predstavništva u Ukrajini. Evakuacija će biti izvršena u bliskoj budućnosti", navodi se u saopštenju Ministarstva, prenosi TAS S.

18:32 EU uvela sankcije Rusiji

Evropska unija je jednoglasno donela odluku da sankcioniše 351 poslanika Državne dume koji je glasao za rusko priznanje samoproglašenih narodnih republika Donjecka i Luganska, na istoku Ukrajine.

Blok će takođe kazniti 27 pojedinaca i entiteta optuženih za destabilizaciju Ukrajine, koji su vodili kampanje dezinformacija i pružali finansijsku podršku separatističkim regionima.

Njima će biti zamrznuta sredstva i zabrana putovanja, što znači da im neće biti dozvoljen ulazak ili tranzit preko teritorije EU.

"Ovo je jasna eksalacija ruske agresije nad Ukrajinom", rekao je šef diplomatije EU Žozep Borelj, na konferenciji za novinare u Parizu:

"Pokazujemo našu odlučnost da snažno odgovorimo na najnovija dešavanja"

Novi paket sankcija takođe ograničava pristup ruske vlade tržištima kapitala i finiansijskih usluga EU i blokira refiransisranje ruskog državnog duga. Biće kažnjene i banke koje "finansiraju ruski vojni aparat".

Pored toga, zabranjena je trgovina između zemalja EU i otcepljenih regiona.

EU je inače najveći trgovinski partner Rusije, sa 37,3 odsto ukupne robne razmene u 2020. godini. Blok dobija preko 40 odsto svog gasa i 26 odsto nafte iz Rusije, što stvara određenu zavisnost koji su zvaničnici u poslednjih nekoliko nedelja pokušali da ublaže kupovinom tečnog prirodnog gasa iz zemalja poput Norveške, Katara i Azerbejdžana.

18:20 Putin pomenuo i Kosovo

Putin je govorio i o tome da je više puta razgovarao sa zapadnim predstavnicima o tome šta bi trebalo da se desi sa obe strane kako bi se ova situacija smatrala rešenom na dugoročnom planu. Kako kaže, prva stvar je da se prizna volja građana koji žive u Sevastopolju i na Krimu.

"Ljudi koji žive u Sevastopolju su sami to odlučili, rekao sam već nekoliko puta koliko je to različito u odnosu na Kosovo, jer je postojao referendum. Niko ih nije prisilio da idu na glasanje i sami su odlučili da se priključe Rusiji i treba da poštujemo ovu odluku. Oni koji se ponose da su demokrate trebalo bi da priznaju njihovu odluku jer je to najviši izraz demokratije - referendum", rekao je Putin.

18:15 Putin o granicama DNR i LNR

Na konferenciji za medije, ruski predsednik je pojasnio koje će biti granice Luganske i Donjecke narodne republike.

"Što se tiče granica... Priznali smo i sve njihove osnivačke dokumente, uključujući i Ustav koji propisuje njihove granice unutar granica Donjecke i Luganske oblasti, kada su one bile u sastavu Ukrajine. I nadamo se, i to želim da podvučem, da sve ove kontroverze treba da budu rešene tokom pregovora kijevskih vlasti sa predstavnicima ovih republika. Nažalost, sada shvatam da to nije moguće jer su neprijateljstva još u toku, štaviše eskaliraju, ali nadam se da će to biti urađeno u budućnosti", rekao je.

Inače, Donjecka narodna republika je proglašena 7. aprila 2014, a Lugansk tri nedelje kasnije, 27. aprila. Deklaracije o suverenitetu potvrđivale su nepovredivost njihovih teritorija unutar "priznatih administrativnih granica", ali same granice nisu bile jasno definisane. Ustavi DNR i LNR navode da su njihove teritorije definisane granicama koje su postojale na dan formiranja države.

Konkretno za LNR se u zakonu donetom 2019. godine navodi sledeće:

"LNR propisuje da se državna granica proteže duž linije sa Ukrajinom, tačnije duž administrativne granice nekadašnjeg regiona Luganska sa Harkovskom regijom; Dalje, sa Donjeckom narodnom republikom - duž administrativne granice bivše Luganske i Donjecke regije Ukrajine; sa Ruskom Federacijom - preko bivše državne granice Ukrajine sa Rusijom u okviru administrativne granice bivše Luganske regije"

Tanjug/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin

 

Istovremeno, u zakonima o državnim granicama republika, usvojenim 2019. godine, stoji da sa Ukrajinom prolaze duž administrativnih granica bivših Donjeckih i Luganskih oblasti. Istovremeno, ni Donjeck ni Lugansk, nakon proglašenja nezavisnosti nikada nisu de fakto kontrolisali celu teritoriju istoimenih regiona.

U sporazumima iz Minska ne postoji koncept granica republika već samo tzv. linija dodira između njihovih oružanih snaga i ukrajinskih snaga bezbednosti.

Kao posledica aktivnih sukoba krajem 2014. i početkom 2015. godine, linija se promenila, a nakon potpisivanja seta mera za sprovođenje Minskih sporazuma od 12. februara 2015. godine, granica je utvrđena prema trenutnoj poziciji strana iz sporazuma. Nakon povlačenja teškog naoružanja propisanog ovim sporazumima, između sukobljenih strana formirana je takozvana siva zona.

17:56 Putin: Sporazumi iz Minska više ne postoje

Rusija je sve vreme bila zainteresovana za primenu sporazuma iz Minska, pošto je ovaj dokument bio rezultat kompromisa, izjavio je u utorak novinarima ruski predsednik Vladimir Putin. On je dodao da sporazumi iz Minska više ne postoje, prenosi TASS.

"I zato želim još jednom da istaknem da smo bili zainteresovani za sprovođenje ovog Paketa mera, jer je to rezultat kompromisa", naglasio je Putin i podsetio da je bio među autorima ovog dokumenta u ime Ruske Federacije.

Kijev je srušio sve napore da se sprovedu sporazumi iz Minska, njih je ukrajinsko rukovodstvo "ubilo" mnogo pre priznavanja DNR i LNR, rekao je Putin.

"Evropa nije mogla da natera Kijev da ispoštuje 'Minsk-2', pa nije bilo drugog izlaza, osim priznanja DNR i LNR", poručio je predsednik Rusije.

17:47 Putin potpisao sporazume o prijateljstvu sa DNR i LNR

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakone o potvrđivanju sporazuma o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomći sa Donjeckom Narodnom Republikom (DNR) i Luganskom Narodnom Republikom (LNR), objavljeno je na sajtu Kremlja.

Putin je potpisao ukaze o priznavanju suvereniteta DNR i LNR, prenosi TASS.

17:34 Savet Federacije odobrio upotrebu oružanih snaga u inostranstvu

Savet Federacije dao je saglasnost predsedniku Rusije Vladimiru Putinu o upotrebi oružanih snaga  van zemlje u vezi sa situacijom u Donbasu. Odgovarajuća rezolucija jednoglasno je usvojena u utorak na vanrednoj sednici Gornjeg doma parlamenta.

Za ovu odluku glasala su 153 senatora, protiv nije bio niko, a nije bilo ni uzržanih, prenosi agencija RIA Novosti.

Tanjug/AP/Federation Council of the Federal Assembly of the Russian Federation

 

"Savet Federacije odlučuje da predsedniku da saglasnost za korišćenje oružanih snaga Ruske Federacije van teritorije RF na osnovu opštepriznatih principa i normi međunarodnog prava. Ukupan broj formacije oružanih snaga, njihove oblasti delovanja, zadatke, period boravka van teritorije Ruske Federacije utvrđuje predsednik RF u skladu sa Ustavom", navodi se u saopštenju.

Dokument stupa na snagu od trenutka usvajanja.

17:14 Erdogan otkazao put u Gvineju Bisao zbog sastanka sa NATO

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan otkazao je planirano putovanje u Gvineju Bisao i vraća se u Tursku iz Afrike ranije kako bi učestvovao na onlajn sastanku sa liderima NATO, saopštila je danas njegova kancelarija.

Iz kabineta turskog predsednika je saopšteno da je onlajn samit NATO zakazan za sutra, prenosi Rojters.

Odluka je doneta nakon što je Rusija priznala nezavisnost dve otcepljene oblasti u istočnoj Ukrajini što je produbilo tenzije između Kijeva i Moskve. Erdogan, koji je sa najvišim članovima turske vlade bio na trodnevnom putovanju u Africi, ranije je ocenio potez Moskve kao neprihvatljiv.

17:02 Lukašenko: Vojna saradnja s Rusijom bez obzira šta Zapad kaže

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da će Minsk razvijati vojnu saradnju sa Rusijom, bez obzira na to šta Zapad misli o tome.

"Pojačaćemo vojnu saradnju sa našom Rusijom kako bismo unapredili borbenu gotovost naše Unije", poručio je Lukašenko, navodi se u izveštaju agencije Belta, prenosi TAS S.

Rusija i Belorusija održale su združene vojne vežbe, a zbog krize na istoku Ukrajine Rusija je donela odluku da produži svoje vojno prisustvo u Belorusiji.

Prethodno je agencija Belta prenela izjavu predsednika Lukašenka da Belorusija planira da kupi vojne helikoptere, mlazne avione i protivvazdušne raketne sisteme od Rusije u narednim godinama.

16:59 Šalenberg: Još nismo stigli do tačke bez povratka

Rusija se i pored svih upozorenja svesno odlučila za pogrešan put, ocenio je danas ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg. On se na vanrednoj sednici Stalnog saveta OEBS založio za nastavak diplomatskih napora kojim bi se vojna eskalacija između Rusije i Ukrajine sprečila.

"Priznanje nezavisnosti Donjecka i Luganska predstavlja eklatantno i neprihvatljivo kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine“, naglasio je Šalenberg dodajući da je Rusija ovim korakom "sahranila" Sporazum iz Minska.

On je kazao i da kad se prekorači crvena linija međunarodna zajednica ne može da ćuti najavljujući da će EU na to odlučno i jedinstveno reagovati.

Kada je reč o posmatračkoj misiji OEBS podvukao je njen značaj u aktuelnoj situaciji kao „oči i uši“ na terenu. Izrazio je nadu da će misija dobiti uveravanja da posmatrači neće biti ugroženi i ograničeni u slobodi kretanja. Austrija je, kako je preneo, spremna da poveća svoje angažovanje u toj misiji.

On je pozvao Rusiju da promeni odluke koje je donela, jer, kako je naveo, tačka bez povratka još nije dostignuta i diplomatija još nije rekla poslednju reč.

16:50 Pasečnik: Lugansku narodnu republiku od humanitarne katastrofe spasla Rusija

Luganska Narodna Republika bila je na ivici humanitarne katastrofe i uspela je da preživi uz pomoć Rusije, izjavio je danas lider ove samoproglašene republike Leonid Pasečnik.

"U stvari, bili smo na ivici humanitarne katastrofe i ruska pomoć nam je pomogla da ostanemo čvrsti i da preživimo", poručio je on, prenosi agencija TAS S.

Pasečnik je rekao da je uveren da će ruskim priznanjem republika u Donbasu biti vraćen mir i spokoj u taj region.

S druge strane, lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin rekao je danas u intervjuu za TV kanal "Rosija-24" da se ta samoproglašena republika oslanja na svoje snage, ali da ne isključuje mogućnost da zatraži pomoć od Rusije.

"Pre svega, oslanjamo se na sebe, na sopstvene snage. Zato smo pokrenuli kampanju mobilizacije. Dalje ćemo videti kako će se situacija razvijati. Naravno, ne isključujemo da ćemo u jednom trenutku zatražiti pomoć od Rusije, ali pod sasvim određenim uslovima, predviđenim sporazumom o saradnji izmedu Rusije, DNR i LNR“, rekao je Pušilin.

16:41 Rusija spremna da pruži vojnu pomoć DNR i LNR, ne šalje trupe

Rusija je spremna da pruži vojnu pomoć Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici u slučaju pretnje, ali u ovom trenutku nema govora o slanju trupa u te samoproglašene republike, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko.

"Vojna pomoć predviđena je sporazumom. Ali, da ne spekulišemo. Niko još ništa neće slati. Ako postoji pretnja, onda ćemo pružiti pomoć u skladu sa ratifikovanim sporazumima", poručio je Rudenko, prenosi agencija TAS S.

Savet Federacije, gornji dom Federalne skupštine Ruske Federacije, ratifikovao je ranije danas sporazume o prijateljstvu i saradnji sa DNR i LNR.

Prethodno je danas i Državna duma Rusije ratifikovala sporazume o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći sa samoproglašenima Donjeckom i Luganskom narodnom republikom.

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je sinoć Ministarstvu odbrane Rusije da pošalje ruske mirovne snage u samoproglašene republike Donjecka i Luganska. Prethodno je potpisao ukaze o priznanju ovih samoproglašenih republika, kao i sporazume o saradnji.

16:25 Zaharova: Pitanje granica DNR i LNR je stvar budućnosti

Pitanje granica priznate Donjecke i Luganske Narodne Republike je stvar budućnost, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na TV kanalu Dožd (proglašen za stranu agenturu u Rusiji).

"Bilo je ključno zaustaviti događaje koji su vodili ka ljudskim žrtvama i iz tog razloga je prepoznata nova realnost koja se uobličila. Sve ostalo - razvoj državnosti i diplomatskih odnosa - pitanja su koja će biti rešavana u budućnostI", rekla je Zaharova, prenosi TAS S.

"Postoje suverene zemlje i države sa nerešenim pitanjima državnih granica ili spornih granice koje nisu pravilno uspostavljene i takvi slučajevi su brojni. Sve ovo su pitanja za budućnost", rekla je Zaharova.

15:29 Šest eksplozija odjeknulo Donjeckom

Šest eksplozija ođeknulo je danas u centru grada Donjecka u istočnoj Ukrajini, koji je pod kontrolom proruskih snaga, prenosi Rojters.

Agencija prenosi da nije poznato šta je uzrok eksplozija.

Neimenovani diplomatski izvor rekao je ranije za Rojters da je nastavljeno granatiranje na liniji kontakta između vlade i proruskih snaga u istočnoj Ukrajini.

15:20 Putin: Podržavamo suverenitet bivših republika, Ukrajina izuzetak

Rusija podržava suverenitet bivših sovjetskih republika, a situacija sa Ukrajinom je izuzetak jer je povezana sa spoljnim uticajem koji se vrši na tu zemlju, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin tokom razgovora sa azerbejdžanskim kolegom Ilhamom Alijevim.

"Drugačije je sa Ukrajinom, a to je povezano sa činjenicom da, nažalost, teritoriju ove zemlje koriste treće zemlje za stvaranje pretnji Ruskoj Federaciji. To je jedini razlog," poručio je Putin, prenosi agencija TAS S.

Putin je podsetio da je Rusija početkom 2022. godine podržala Kazahstan u očuvanju suvereniteta.

"Nameravamo da postupamo na isti način u pogledu svih naših suseda u budućnosti", naglasio je ruski predsednik.

Putin je demantovao spekulacije da Moskva navodno namerava da se vrati unutar granica Ruske imperije.

"Znate da je Rusija juče donela odluku da prizna suverenitet dveju narodnih republika Donbasa. Hteo bih to da kažem upravo ovde: vidimo i predvideli smo spekulacije na temu da Rusija želi da obnovi Carstvo. To je potpuna laž," rekao je ruski predsednik.

Putin je istakao da je nakon raspada Sovjetskog Saveza Rusija priznala sve nove geopolitičke realnosti, kao i da radi na jačanju saradnje sa svim državama, nezavisnim državama koje su nastale na postsovjetskoj teritoriji.

15:15 Misija DNR: Ukrajina raketirala područje oko Donjecka

Oružane snage Ukrajine ispalile su danas kod Donjecka pet raketa iz višecevnih raketnih sistema Grad, prvi put od 2018. godine, saopšteno je danas iz kancelarije misije Donjecke Narodne Republike (DNR) pri Zajednickom centru za koordinaciju i kontrolu prekida vatre (JČC).

"Prvi put od 2018. godine, neprijatelj je upotrebio višecevne raketne sisteme Grad", navodi se u izveštaju i dodaje da se Donjeck našao pod raketnom paljbom u 15.10 po moskovskom vremenu, prenosi TAS S.

profimedia

 

Ispaljeno je ukupno pet raketa BM-21 Grad i 12 granata kalibra 122 milimetra, navodi se u saopštenju misije DNR pri JČC.

15:10 Džonson: Moramo se pripremiti za naredne faze Putinovog plana

Premijer Velike Britanije Boris Džonson predočio je da njegova zemlja mora da se pripremi za naredne moguće faze Putinovog plana.

Govoreći pred poslanicima u parlamentu Džonson je ocenio da je priznavanje separatističkih regiona Ukrajine "deo plana Vladimira Putina i izgovor za invaziju" na ostatak Ukrajine.

"Sada se moramo pripremiti za sledeće faze Putinovog plana", rekao je Džonson i poručio da očekuje opštu ofanzivu od skoro 200.000 vojnika, prenosi BBC.

Britanski premijer je ocenio da je predsednik Putin priznavanjem dva regiona u istočnoj Ukrajini pod kontrolom pobunjenika "flagrantno prekršio" sporazume iz Minska.

"Putinov zapaljivi govor negirao je da Ukrajina ima bilo kakvu tradiciju prave državnosti, a on je izrekao i brojne druge lažne optužbe", rekao je Džonson.

U međuvremenu, Velika Britanija je pozvala ruskog ambasadora u Londonu Andreja Kelina na razgovore nakon što je Kremlj naredio ruskim trupama da uđu u Donbas, potvrdio je ranije danas portparol britanskog premijera obraćajući se novinarima.

Ambasador Kelin je pozvan na razgovore u Forin Ofis nakon što je premijer Boris Džonson najavio da će London odmah uvesti oštre sankcije Rusiji. Džonson je, međutim, dodao da će Velika Britanija nastojati da se do poslednjeg trenutka traga za diplomatskim rešenjem.

14.47 Igrutinović: Rusija bi mogla da traži pripajanje DNR i LNR

Milan Igrutinović sa Instituta za evropske studije rekao je za Euronews Srbija da je odluka Berlina o zaustavljanju odobrenja Severnog toka 2 očekivana, a osvrnuo se i na razliku između ruske aneksije Krima 2014. i situacije sa LNR i DNR sada.

Kod Krima je urađen korak više - proglašena je njiegova nezavisnost, i odmah posle toga je traženo da se pripoji Rusiji, kaže Igrutinović.

"Taj drugi korak je u ovom trenutku izostao kod DNR i LNR, a ne vidim razlog da se to i ne desi u narednom periodu", kaže Igruitnović.

Euronews TV

14.36 Britanija uvela sankcije za pet ruskih banaka i troje pojedinaca

Velika Britanija objavila je sankcije protiv pet ruskih banaka i troje bogatih pojedinaca. Prethodno je britanski premijer Boris Džonson saopštio danas da će se sankcije Velike Britanije odnositi na pet ruskih banaka i troje bogatih pojedinaca. Kako je naveo, sva imovina koju imaju u Velikoj Britaniji biće zamrznuta, a pojedincima će biti zabranjeno da uđu u ovu zemlju, prenosi Gardijan. 

Džonson je, obraćajući se poslanicima, rekao da Velika Britanija uvodi sankcije ruskim bankama: Rosija, IS Bank, Dženeral Bank, Promsvjazbank i Crnomorska banka za trgovinu i razvoj, dodaje Rojters. 

14.24 UEFA: Sankt Peterburg za sad ostaje domaćin finala LŠ

Evropska fudblaska unija (UEFA) saopštila je da zbog političke situacije na istoku Ukrajine za sada ne razmšlja o promeni mesta održavanja ovogodišnjeg finala Lige šampiona, čiji je domaćin ruski Sankt Peterburg 28. maja. "UEFA konstantno i pomno prati situaciju. Trenutno nema planova za promenu mesta održavanja", navodi se u saopštenju iz Niona.

13.37 Porasle cene nafte i gasa u Evropi

Cene nafte i gasa porasle su nakon ruskog priznanja nezavisnosti DNR i LNR, usled straha od nedostatka ovih energenata.

13.23 Društvene mreže o krizi u Ukrajini

Euronews TV

13.10 Koje bi sve sankcije EU mogla da uvede Rusiji?

Paket sankcija koji bi Evropska unija mogla da usvoji kao odgovor na rusko priznanje nezavisnosti DNR i LNR uključuje stavljanje stotine ruskih političara i drugih zvaničnika na "crne liste", zabranu trgovine ruskim državnim obveznicama, kao i zabranu uvoza i izvoza kada su u pitanju ovi separatistički entiteti, preneo je Rojters pozivajući se na zvaničnike iz EU.

U međuvremenu je britanski premijer Boris Džonson saopštio da će se sankcije Velike Britanije odnositi na pet ruskih banaka i troje bogatih pojedinaca. 

12.54 Velika Britanija podseća građane da napuste Ukrajinu

Mnoge druge zemlje su isto uradile, uključujući Srbiju.

12.35 Putin: Ne želimo da vratimo granice carske Rusije

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da su se odnosi Rusije sa Ukrajinom pogoršali "nakon državnog udara u toj zemlji". 

Takođe, Putin je naglasio da "Rusija ne namerava da uspostavi granice nekadašnjeg carstva, kako neki spekulišu", preneo je TASS.

Tanjug AP/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

12.27 Kijev povlači diplomatu iz Moskve

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je danas da povlači visokog ukrajinskog diplomatu iz Moskve na konsultacije.

Državna duma Rusije danas je ratifikovala "sporazume o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći" sa samoproglašenim republikama, a ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je njegova zemlja "garant bezbednosti Donjecke i Luganske narodne republike (DNR i LNR)".

12.19 Nemačka zaustavlja odobrenje Severnog toka 2

Nemački kancelar Olaf Šolc istakao je danas da će EU danas odgovoriti na odluku Rusije da prizna DNR i LNR sankcijama.

Tanjug/AP/Stefan Sauer/dpa

 

On je rekao da je naložio povlačenje dokumenata čime se sprečava dodela sertifikata za otvaranje gasovoda Severni tok 2.

Šolc je, na konferenciji za štampu, kazao da će EU dogovoriti paketom sankcija koje će usvojiti danas. Objašnjenje za ovakav potez nemačke vlade pročitajte u odvojenom tekstu.

12.15 Rusija priznaje DNR i LNR u granicama koje su one proglasile

Moskva priznaje Narodne republike Donjeck i Lugansk unutar granica koje su one proglasile, rekao je danas novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je odgovarajući na pitanje novinara izjavio i da ne zna za navodno raspoređivanje ruskih mirovnih snaga u Donjeckoj i Luganskoj narodnoj republici tokom noći, i nije mogao da potvrdi takve izveštaje, prenosi TASS.

Peskov je saopštio i da do sada nije bilo predloga od SAD da se organizuje novi razgovor predsednika Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, navodi TAS S.

11:53 Državna Duma ratifikovala sporazume sa DNR i LNR

Državna duma Rusije danas je ratifikovala sporazume o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći sa samoproglašenima Donjeckom i Luganskom narodnom republikom. Donji dom ruskog parlamenta jednoglasno je usvojio tu odluku, javlja Interfaks.

Duma je, takođe, glasala za predloženi amandman, prema kojem sporazumi treba da stupe na snagu od trenutka objavljivanja.

profimedia

 

11:42 Zelenski razmatra raskidanje diplomatskih veza sa Rusijom

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je izjavio da su mu iz Ministarstva spoljnih poslova predložili raskidanje diplomatskih veza sa Rusijom, i da će on "razmisliti o tom predlogu".

Takođe, Zelenski je istakao i da Kijev neće razmatrati zahteve DNR i LNR za povlačenje ukrajinskih trupa iz dela Donbasa koji kontroliše Kijev.

"Ne komuniciramo sa njima, ne razumemo ko su oni", rekao je Zelenski novinarima. Šta je još rekao predsednik Ukrajine pročitajte u odvojenoj vesti.

11:35 Turska smatra ruski potez "neprihvatljivim"

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da je odluka Rusije o priznanju nezavisnosti DNR i LNR "neprihvatljiva".

"Vidimo ovu odluku Rusije kao neprihvatljivu. Ponovo pozivamo sve da uključe zdrav razum i da poštuju međunarodno pravo", rekao je Erdogan, prenosi britanski Gardijan pozivajući se na Rojters.

Tanjug/AP/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin

 

Turska je "sused" Ukrajine i Rusije jer sve te zemlje imaju izlaz na Crno more. Erdogan je ranije nudio da bude posrednik u pregovorima Moskve i Kijeva kako bi došlo do deeskalacije tenzija, i kritikovao je Zapad zbog načina na koji se ponaša u toku krize.

11.23 Cena nafte raste iz sata u sat

Cene nafte rastu iz sata u sat zbog straha da će ukrajinska kriza prerasti u vojni sukob, što bi moglo da poremeti isporuku ovog energenta širom sveta.

Cena evropske nafte Brent, koja se smatra međunarodnim standardom na naftnom tržištu, dostigla je sedmogodišnji maksimum od 99,38 dolara po barelu, izveštava BBC. Prethodno je na terminskom trgovanju, rano pre podne, cena Brenta iznosila 96,85 dolara za barel.

11.10 Skoro 50.000 ljudi iz LNR otišlo u Rusiju

Prema podacima Luganske narodne republike, oko 48.000 ljudi je iz ove samoproglašene države otišlo u Rusiju od 18. februara, uključujući 12.000 dece.

Juče je objavljen broj od 45.000 ljudi, što znači da je 3.000 njih otišlo u Rusiju nakon što je Putin potpisao dekret o nezavisnosti samoproglašenih LNR i DNR.

profimedia

 

10:57 Šta ako Ukrajina odluči da pošalje vojsku u Donbas?

"Ukoliko bi se Ukrajina odlučila da pokuša vojno da istera ruske trupe sa prostora Donbasa, to bi moglo da prouzrokuje rusku invaziju i napad na Kijev, a možda i Odesu, što bi Rusija prikazala kao samoodbranu zbog Donjecka i Luganska", rekao je za Euronews Srbija docent Fakulteta političkih nauka Milan Krstić.

On i dalje smatra da postoje šanse za rešavanje cele situacije diplomatskim putem, uprkos tome što su SAD uvele sankcije Donjecku i Lugansku.

"Amerikanci su svesni da je ovo tek prvi korak, i da ako dođe do eskalacije može doći do sukoba u čitavoj Ukrajini. Mislim da Rusiji nije uopšte cilj priznavanje nezavisnosti DNR i LNR već 'finlandizacija' Ukrajine, odnosno dobijanje garancija da Ukrajina neće ući u NATO. Mislim, ipak, da ima još šanse za diplomatske pregovore", rekao je Krstić.

Euronews TV

10.45 Putin: Rusija nastavlja sa isporukama gasa

Rusija će nastaviti da neprekidno isporučuje prirodni gas na svetska tržišta, poručio je danas ruski predsednik Vladimir Putin u pismu objavljenom na energetskoj konferenciji u Dohi, javlja Rojters.

Ova izjava dolazi nakon što su SAD uvele sankcije za regione Luganska i Donbasa, a EU takođe najavila paket sankcija Rusiji nakon priznanja nezavisnosti Donjecke i Luganske narodne republike.

10.37 Savet EU danas usvaja paket sankcija

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, potvrdio je da je za danas popodne sazvao vanredni sastanak Saveta ministra spoljnih poslova EU na kome bi trebalo da se donese odluka o sankcijama zbog aktivnosti Rusije prema Ukrajini.

Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

 

Sastanak će se održati u Parizu gde se ministri spoljnih poslova EU već nalaze na ministraskom sastanku sa Indopacifičkim regionom.

"Donećemo političku odluku o evropskom odgovoru i taj odgovor će biti u formi sankcija. Ministri će o tome odlucivati na osnovu mog predloga", rekao je Borelj. Više o tome pročitajte u odvojenoj vesti.

10.24 Moskva spremna da postavi vojne baze u DNR i LNR

Moskva je spremna da postavi vojne baze u samoproglašenoj Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, ako to bude potrebno, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Andrej Rudenko.

"Nije bilo razgovora o bilo kakvim bazama, ali će sve biti urađeno ako to bude potrebno", naglasio je visoki ruski diplomata i dodao da je ukazom o priznavanju republika Donbasa takva mogućnost predviđena, prenosi TASS.

10.13 Džonson: Odmah uvodimo oštre sankcije Rusiji

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas da će Velika Britanija odmah uvesti oštre sankcije Rusiji.

"Odmah ćemo uvesti paket ekonomskih sankcija", rekao je Džonson novinarima, prenosi agencija Rojters.

Jessica Taylor UK Parliament via AP

 

Kako je rekao, sankcije će biti "ciljane ne samo na aktivnosti u Donbasu, Lugansku i Donjecku, već i u samoj Rusiji". Dodao je da će one biti usmerene na ekonomske interse, koliko god to bude bilo moguće.

10:02 Reakcije na priznanje nezavisnosti DNR i LNR

Svetski lideri osudili su rusko priznanje nezavisnosti Donjecke i Luganske narodne republike. Više o tome pogledajte u video-prilogu.

Euronews TV

9.57 Metsola: Teške sankcije bi bile opravdane

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola rekla je da je "jednostani napad na teritorijalni integritet Ukrajine, zapravo, rusko kršenje međunarodnog prava".

"Ovakva akcija opravdava nove teške sankcije protiv Rusije. Nećemo prepustiti ukrajinski narod agresorima. Pozicija Evropskog parlamenta je jasna: mi smo uz Ukrajinu", napisala je Metsola na Tviteru.

9.52 Parlamenti u Donbasu ratifikovali sporazume sa Rusijom

Parlamenti samoproglašenih Donjecke narodne republike (DNR) i Luganske narodne republike (LNR) ratifikovali su sporazume o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći sa Rusijom.

Na hitnoj sednici parlamenta u Donjecku svih 87 prisutnih poslanika glasalo je za usvajanje zakona o ratifikaciji tog sporazuma, javlja RIA Novosti. Skupština LNR takođe je jednoglasno odobrila ratifikaciju - sporazum je podržalo 47 prisutnih poslanika.

9.47 Rusija pretpostavlja da "Minski sporazumi nisu više važni za Kijev"

Rusija pretpostavlja da Minski sporazumi više nisu važni za Kijev, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Više o tome pročitajte u odvojenoj vesti.

AP/Alexander Zemlianichenko

 

9.40 Kalašnjikov promenio izjavu o granicama priznanja nezavisnosti

Šef komiteta ruske dume za poslove Zajednice nezavisnih država Leonid Kalašnjikov rekao je ranije da će Donjecka i Luganska narodna republika biće priznate u okviru granica celih ovih oblasti na istoku Ukrajine. Ova izjava izazvala je burne reakcije jer su oblasti Lugansk i Donjeck većinski pod kontrolom Kijeva, a ne separatista.

Međutim, sada je rekao da je to "samo njegovo mišljenje", i da bi "odluka o granicama priznavanja nezavisnosti trebalo da bude doneta u narednim danima", preneo je ukrajinski interfaks.

9.34 Sastanak ambasadora članica EU o sankcijama Moskvi

Ambasadori zemalja članica EU sastaće se danas da razgovaraju o mogućim merama Moskvi, kao odgovor na njeno formalno priznanje dva samoproglašena proruska regiona u Ukrajini, uz ograničene sankcije kao moguću opciju, rekao je Rojtersu zvaničnik EU.

Zvaničnik EU je rekao da neke zemlje članice žele da se ograničenim sankcijama odgovori na potez ruskog predsednika Vladimira Putina prema istočnoj Ukrajini, dok druge žele da se sada uvede čitav niz mera o kojima se razgovaralo poslednjih nedelja.

9.25 Kina pozvala na uzdržanost

Kina je zabrinuta zbog pogoršanja situacije u Ukrajini, poručio je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, i ponovio poziv svim stranama da pokažu uzdržanost i da razlike prevazilaze kroz dijalog.

Tanjug/AP/Tiziana Fabi

 

"Legitimne bezbednosne zabrinutosti bilo koje države treba da se poštuju", rekao je danas Vang američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu tokom telefonskog razgovora, navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters.

"Situacija u Ukrajini se pogoršava. Kina još jednom poziva sve strane na uzdržanost i nastaviće kontakte sa svima", saopštio je Vang.

9.13 Ruska centralna banka najavila mere za finansijsku stabilnost

Ruska centralna banka je saopštila danas da je spremna da preduzme sve neophodne mere da podrži finansijsku stabilnost, pošto je ruska imovina na berzama naglo pala usled straha od razvoja geopolitičke situacije nakon što je Moskva poslala, kako kaže, „mirovne snage“ u istočnu Ukrajinu.

U nastojanju da pomogne finansijskom sektoru da lakše podnese povećanu volatilnost, centralna banka je objavila da je poslovnim bankama dozvoljeno da od 18. februara do oktobra koriste tržišnu vrednost akcija i obveznica u svojim portfeljima u izveštajima o zaradi, prenosi Rojters.

9.06 Džavid: Putin odabrao sukob umesto dijaloga

Britanski ministar zdravlja Sadžid Džavid rekao je da je Rusija "već poslala tenkove u Ukrajinu".

"Ovo je mračan dan za Evropu. Jasno je da je predsednik Rusije odlučio da napadne suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine", rekao je on za Skaj njuz.

AP/Tom Nicholson

 

Takođe, Džavid je za BBC da je Velika Britanija "uvek za dijalog, ali je jasno iz Putinovih akcija da je on odabrao sukob umesto dijaloga".

Istakao je da će britanska vlada uvesti ciljane sankcije "pojedincima, kompanijama i biznisima povezanim sa ruskim režimom".

8.55 Kriza u Ukrajini oborila cene akcija, porasle cena nafte i zlata

Kriza na istoku Ukrajine oborila je akcije na globalnim tržištima, dok su cene imovine koja važi za sigurna utočišta, poput nafte i zlata ojačale. Najširi indeks azijsko-pacifičkih MSCI, bez japanskih, na putu je da zabeleži najgori dan u ovom mesecu, i trenutno je u minusu od 2,1 posto.

Japanski indeks Nikei potonuo je za 2,5 procenata, a cena fjučersa evropske nafte Brent porasla je za 1,5 odsto, na 96,85 dolara po barelu. Spot cena zlata je napredovala za 0,2 odsto na 1.909,10 dolara po unci, pri čemu je ranije tokom trgovinske sesije dostigla nov šestomesečni maksimum od 1.911,56 dolara. Više o uticaju trenutne krize na svetske berze u odvojenoj vesti.

8.47 Kom delu Donbasa Rusija priznaje nezavisnost?

Donjecka i Luganska narodna republika biće priznate u okviru granica ovih oblasti na istoku Ukrajine, saopštio je šef komiteta ruske dume za poslove Zajednice nezavisnih država Leonid Kalašnjikov. Oblasti Lugansk i Donjeck su većinski pod kontrolom Kijeva, a ne separatista. Kako je objavio novinar lista "Moscow times" Džejk Kordel, i dalje je nerešeno pitanje kom delu Ukrajine će Rusija zapravo priznati nezavisnost - prvo se čeka ratifikacija, pa onda odluka.

8.42 Mišel poručio Zelenskom: EU je uz vas

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izrazio je u razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim punu solidarnost EU sa Ukrajinom.

"Razgovarao sam sa Vladimirom Zelenskim kako bih izrazio punu solidarnost EU sa Ukrajinom. EU je čvrsto uz vas i potpuno podržava teritorijalni integritet Ukrajine", izjavio je Mišel.

Šta je još rekao predsednik Evropskog saveta pročitajte u odvojenoj vesti.

8.30 Stoltenberg: Rusija traži izgovor za novu invaziju

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg osudio je odluku Rusije da prizna nezavisnost DNR i LNR, nazvavši ih "pobunjenim regionima". On je optužio Moskvu da "nastavlja da potpiruje konflikt" i rekao da Rusija "pokušava da nađe izgovor kako bio još jednom izvršila invaziju na Ukrajinu".

Stoltenberg je ocenio da ovakav potez Moskve dodatno podriva suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, krši Sporazume iz Minska i narušava napore usmerene ka rešavanju sukoba.

Generalni sekretar Alijanse je u pisanom saopštenju podsetio da je Savet bezbednosti UN, čiji je član i Rusija, 2015. godine potvrdio puno poštovanje suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Ukrajine, uz ocenu da su "Donjeck i Lugansk deo Ukrajine".

8.15 Hrvatska osudila potez Moskve

Predsednik hrvatske vlade Andrej Plenković osudio je rusko priznanje samoproglašenih republika na istoku Ukrajine.

"Osuđujemo rusko priznanje samoproglašenih regija Donjecka i Luganska koje predstavlja kršenje međunarodnog prava i teritorijalne celovitosti Ukrajine", objavio je sinoć Plenković na Tviteru. Više o tome u odvojenoj vesti.

8.03 Velika Britanija sprema sankcije

Britanski premijer Boris Džonson saziva sastanak svog kabineta, kako bi se "koordinisao odgovor Velike Britanije" na Putinov potez, uključujući i "značajan paket sankcija koje će odmah biti nametnute", prenosi britanski Gardijan.

Tanjug/AP/Frank Augstein

 

Džonson je ranije rekao Zelenskom kako veruje da je ruska invazija "realna mogućnost, i da je samo pitanje sata i dana".

Prethodno, britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras je rekla da će Velika Britanija danas objaviti nov paket sankcija Rusiji "kao odgovor na njihovo kršenje međunarodnog zakona i napad na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine". 

7.54 Baltičke zemlje šalju oružje Ukrajini

Letonija će danas isporučiti Ukrajini protivvazdušne prenosive raketne lansere Stinger, izjavio je portparol letonskog ministarstva spoljnih poslova.

U izveštaju Rojtersa se navodi da su nekoliko dana nakon što su od američkog Stejt departmenta dobile odobrenje, baltičke države Estonija, Letonija i Litvanija najavile da će Ukrajini dostaviti američke protivoklopne i protivvazdušne rakete i drugo naoružanje američke proizvodnje.

Litvanija je 13. februara Ukrajini poslala PVO raketne sisteme FIM-92 Stinger, a Estonija je prošlog petka poslala protivoklopne sisteme FGM-148 Javelin.

7.47 Medvedev: NATO i SAD loše naučili lekciju iz 2008.

Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Ruske federacije Dmitrij Medvedev rekao je da "NATO i SAD nisu naučili lekciju koju im je Rusija održala priznavanjem nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije". 

Tanjug/AP/Yekaterina Shtukina, Sputnik

 

"Rusija je pomogla da se spasu životi stotina hiljada ljudi i održala lekciju NATO i SAD i svima koji su imali agresivne namere prema ruskim građanima. Međutim, NATO to nije dobro prihvatio i nastavio je da se cinično približava granicama Rusije, šireći krug potencijalnih članica“, rekao je Medvedev.

7.42 Povlačenje diplomata

Mnoge države povukle su svoje diplomatsko osoblje iz Kijeva u poslednjih nekoliko nedelja, u strahu od potencijalnog rata. Nakon Putinovog potpisivanja dekreta, neke su odlučile da diplomate potpuno izmeste iz Ukrajine.

Tako je vlada Australije saopštila kako će svi diplomatski zvaničnici biti prebačeni u istočnu poljsku i Rumuniju, zbog povećanog rizika od sukoba.

Takođe, sekretar SAD Entoni Blinken rekao je da će osoblje ambasade SAD prenoćiti u Poljskoj.

7.37 Zelenski se obratio naciji

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da Kijev rusko priznanje samoproglašenih republika u Donbasu kvalifikuje kao kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, i rekao da se ta zemlja "ne plaši nikoga".

Zelenski je u video obraćanju građanima istakao da svu odgovornost za posledice u vezi sa pomenutim odlukama snosi političko rukovodstvo Rusije, prenose RIA Novosti.

Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Prema njegovim rečima, rusko priznanje nezavisnosti samoproglašenih republika u Donbasu znači i povlačenje iz Minskih sporazuma. Zelenski je istakao da će međunarodno priznate granice Ukrajine ostati iste.

Više o obraćanju ukrajinskog predsednika pročitajte u odvojenoj vesti.

7.32 Nebenzja: Moskva neće dozvoliti "novu ukrajinsku vojnu avanturu"

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je da odluke o priznavanju nezavisnosti samoproglašenih DNR i LNR i naredba da oružane snage Ruske Federacije obezbede održavanje mira u tim regionima imaju za cilj da spasu živote građana Donbasa.

Nebenzja je na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN ocenio da je Donbas na ivici, kako je rekao, "nove ukrajinske vojne avanture" i istakao da Moskva to ne može da dozvoli, prenose RIA Novosti. Dodao je da činjenica da je Rusija priznala samoproglašene republike na istoku Ukrajine ne menja sastav učesnica sporazuma iz Minska, ni obavezu Ukrajine da ih ispuni.

7.27 Bajden potpisao uredbu o sankcijama za DNR i LNR

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je izvršnu uredbu kojom se zabranjuje ulaganje, trgovina i finansiranje koje bi obavljali građani Sjedinjenih Država sa samoproglašenim Donjeckom narodnom republikom (DNR) i Luganskom narodnom republikom (LNR), o čijem je priznanju juče ukaze potpisao ruski predsednik Vladimir Putin.

"Potpisao sam izvršnu uredbu kako bih sprečio Rusiju da profitira od oštrog kršenja međunarodnog prava. Nastavljamo konsultacije sa saveznicima, partnerima i Ukrajinom o narednim potezima", napisao je američki predsednik na Tviteru.

Tom odlukom u Sjedinjene Države zabranjen je neposredan ili posredan uvoz dobara, usluga ili tehnologije iz područja na koje se odluka odnosi, piše Glas Amerike.

"Zabranjeno je ulaganje u regione Ukrajine pod nazivom Donjecka i Luganska Narodna Republika. Sekretarijat unutrašnje bezbednosti primenjivaće uredbu na nedržavljane, prilikom ulaska u zemlju, koji su obuhvaćeni ovom procedurom", navedeno je u saopštenju Bele kuće.

7.23 Rute: Zemlje EU uvode ograničeni paket sankcija Rusiji

Zemlje Evropske unije saglasile su se da uvedu ograničeni paket sankcija Rusiji nakon što je Moskva priznala nezavisnost samoproglašenih republika Donjecka i Luganska, saopštio je holandski premijer Mark Rute.

"Saglasili smo se da uvedemo ograničeni paket sankcija, koje će biti usmerene na one koji su odgovorni za ovu odluku", rekao je Rute u intervjuu za jednu holandsku televizju.

On je dodao da se detalji o ovoj odluci očekuju danas, prenosi Rojters.

7.17 Generalni sekretar UN osudio odluku Putina

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš smatra da je Rusija prekršila teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine time što je priznala nezavisnost dve samoproglašene republike na istoku Ukrajine, saopštio je sinoć portparol UN Stefan Dižarik.

"Ujedinjene nacije, u skladu sa relevantnim rezolucijama Generalne skupštine, i dalje u potpunosti podržavaju suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine, unutar njenih međunarodno priznatih granica", naveo je Dižarik u saopštenju, a prenosi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

22.02.2022 20:53

Што их је Путин постројио па их доводи у ред... хахахаха

Evropa