Politika

Tanasković za Euronews Srbija o preporuci za napuštanje Ukrajine: To nije ohrabrujuće

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/02/2022

-

13:34

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo spoljnih poslova preporučilo je državljanima Srbije koji trenutno borave u Ukrajini da razmotre mogućnost privremenog napuštanja te države. Što se tiče onih koji planiraju da putuju u Ukrajinu, njima je MSP poručilo da razmotre odlaganje putovanja.

Srbija je jedna od brojnih država, koje su poslednjih dana apelovale da njihovi državljani napuste Ukrajinu, zbog krize na granici sa Rusijom.

"Takve odluke se ponekad donose i u političko-diplomatskoj funkciji postavljanja naše države, ali u svakom slučaju to nije nešto što treba da nas ohrabri", rekao je za Euronews Srbija diplomata Darko Tanasković. 

"Mislim da nije dobro - uvek kad se takve preporuke prave, ja računam na odgovornost našeg ministarstva i vlade da postoje procene koje govore da bi moglo doći do ugrožavanja bezbednosti naših građana i njihovog normalnog života, nikako nije simpatično to što smo čuli", dodao je Tanasković.

Države širom sveta povlače osoblje iz Kijeva

I države regiona - Hrvatska i Slovenija apelovale su na svoje građane da napuste Ukrajinu. Podsetimo, to je pre nekoliko dana učinila Crna Gora, ali i brojne druge države širom sveta.

Preporuka o napuštanju Ukrajine stigla je i iz britanske kancelarije spoljnih poslova. Oni su saopštili da bi svi državljani Velike Britanije "trebalo da odu sada dok su komercijalna sredstva još dostupna".

Britanski ministar odbrane Ben Volas saopštio je da je prekinuo odmor u inostranstvu zbog "pogoršanja ukrajinske krize" i upozorio da bi Rusija "mogla da izvrši invaziju u narednim danima".

Sjedinjene Američke Države saopštile su da je rizik od invazije Rusije na Ukrajinu "dovoljan da se evakuiše osoblje iz američke ambasade u Kijevu".

Sa druge strane, iz Evropske unije smatraju da još nije vreme za ovakve poteze. Šef diplomatije EU, Žozep Borelj, saopštio da EU i zemlje članice neće zatvoriti svoje diplomatske misije u Ukrajini, pojedine zemlje donele su odluku da povuku svoje predstavnike.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija