Evropa

Ukrajinski zvaničnik: Kijev želi direktnu izjavu NATO o perspektivi članstva

Komentari

Autor: Tanjug

14/02/2022

-

11:25

Ukrajinski zvaničnik: Kijev želi direktnu izjavu NATO o perspektivi članstva
Ukrajinski zvaničnik: Kijev želi direktnu izjavu NATO o perspektivi članstva - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko, profimedia, AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajina želi da vidi direktnu izjavu NATO o perspektivi svog članstva u Alijansi, izjavio je danas savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

On je rekao da je situacija previše napeta i da pozicije moraju biti tačne i jasne, prenosi agencija RIA Novosti. Podoljak je istakao da je Ukrajina sasvim konkretno izrazila svoj stav prema NATO i EU i postavio pitanje gde je tolika jasnoća od NATO i EU.

"Po mom mišljenju, Ukrajina baš sada treba da dobije jasan odgovor o izgledima za članstvo", rekao je Podoljak.

Prethodno je BBC javio da je ukrajinski ambasador u Velikoj Britaniji Vadim Pristajko rekao da bi Kijev mogao da odustane od članstva u NATO-u kako bi "izbegao rat". Ministarstvo spoljnih poslova kasnije je saopštilo da su te njegove reči "izvučene iz konteksta".

Vrhovna rada Ukrajine je u decembru 2014. izmenila dva zakona, napuštajući vanblokovski status države. U februaru 2019. godine ukrajinski parlament je usvojio amandmane na ustav, utvrdivši kurs zemlje ka EU i NATO.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa