Fokus

Ukrajina pozvala Rusiju na sastanak, očekuju odgovor u narednih 48 sati

Komentari

Autor: BBC

14/02/2022

-

09:31

Ukrajina pozvala Rusiju na sastanak, očekuju odgovor u narednih 48 sati
Profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajina je pozvala na sastanak Rusiju i druge članice OEBS kako bi razgovarali o gomilanju ruskih trupa na ukrajinskoj granici.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je je da je Rusija ignorisala zvanične zahteve da objasni gomilanje trupa. Dodao je i da je sledeći korak zahtevanje sastanka u narednih 48 sati radi transparentnosti o planovima Rusije, preneo je BBC.

Ukrajinski ambasador u Londonu Vadim Pristajko rekao je ranije da je Ukrajina spremna da bude "fleksibilna" u  pogledu svojih ambicija da se pridruži NATO, što bi bio veliki ustupak Rusiji. Međutim, kasnije je povukao ovu izjavu, rekavši da Ukrajina ima "ustavnu obavezu da se pridruži NATO" i da zavisi od "spremnosti samog NATO" da li će Ukrajina biti primljena.

Ukrajina je uputila zahtev preko Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da Rusija objasni svoje gomilanje trupa. Prema Bečkom dokumentu, čiji je Rusija članica, članice OEBS mogu tražiti informacije o vojnim aktivnostima člana.

"Ako je Rusija ozbiljna kada govori o nedeljivosti bezbednosti u prostoru OEBS, ona mora da ispuni svoju posvećenost vojnoj transparentnosti kako bi deeskalirala tenzije i unapredila bezbednost za sve", rekao je ministar spoljnih poslova Kuleba.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet