Evropa

Zaharova: Sporazumi iz Minska prestali da budu važni za Kijev

Komentari

Autor: Euronews Srbija, TASS

22/02/2022

-

10:00

Zaharova: Sporazumi iz Minska prestali da budu važni za Kijev
Zaharova: Sporazumi iz Minska prestali da budu važni za Kijev - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je da Rusija pretpostavlja da sporazumi iz Minski više nisu važni za Kijev, prenosi TASS.

"Pretpostavljamo da su Minski sporazumi prestali da budu važni za režim u Kijevu, što nam sve govori", rekla je ona za jutjub kanal Solovoj na pitanje da li se Rusija povukla iz "Minska 2".

Ruski predsednik Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju sinoć saopštio da Moskva priznaje Donjecku narodnu republiku (DNR) i Lugansku narodnu republiku (LNR) kao nezavisne. Rusija je sa DNR i LNR potpisala sporazume o prijateljstvu, saradnji i međusobnoj pomoći.

Ujedinjene nacije održale su sinoć hitan sastanak na zahtev Ukrajine, SAD i drugih zemalja, a upozoreno je na "stvarni rizik od velikog sukoba koji mora da se spreči po svaku cenu".

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski obratio se svojim građanima video-porukom, rekavši da se ta zemlja "ne plaši i ne duguje ništa nikome".

Lideri zapadnih zemalja brzo su reagovali na ovaj potez, jer se već najavljuju sankcije koje će EU i SAD uvesti Rusiji.

"Odavno je trebalo da donesem ovu odluku i priznam nezavisnost Luganska i Donjecka", rekao je u sinoć u obraćanju Putin nakon što je potpisao dekrete. Putin je svoje obraćanje naciji počeo govorom o istoriji, rekavši da je modernu Ukrajinu "stvorila" Rusija, kao i da je ona "integralni deo njihove istorije".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa