Evropa

Zelenski u obraćanju građanima: Ukrajinske granice su zaštićene, podržavaju nas međunarodni partneri

Komentari

Autor: Tanjug

22/02/2022

-

07:16

Zelenski u obraćanju građanima: Ukrajinske granice su zaštićene, podržavaju nas međunarodni partneri
Vladimir Zelenski - Copyright Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da Kijev rusko priznanje samoproglašenih republika u Donbasu kvalifikuje kao kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Zelenski je u video obraćanju građanima istakao da svu odgovornost za posledice u vezi sa pomenutim odlukama snosi političko rukovodstvo Rusije, prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, rusko priznanje nezavisnosti samoproglašenih republika u Donbasu znači i povlačenje iz Minskih sporazuma. Zelenski je istakao da će međunarodno priznate granice Ukrajine ostati iste.

"Kijev posvećen miru"

"Mi i naša država nemamo vremena za duga predavanja o istoriji, tako da neću da ulazim u prošlost. Govoriću o realnosti i budućnosti. Ukrajina je u svojim međunarodno priznatim granicama i tako će i ostati, uprkos bilo kakvim izjavama i akcijama Ruske Federacije", rekao je Zelenski.

Dodao je da je Kijev posvećen miru i da će nastaviti diplomatske napore i posle odluke Ruske Federacije da prizna republike u Donbasu.

Predsednik ukrajine je ocenio da Moskva odlukom o priznavanju nezavisnosti DNR i LNR legalizuje svoje trupe, koje se, kako on tvrdi, nalaze u Donbasu od 2014. godine. Zelenski je istakao da da su ukrajinske granice zaštićene i da međunarodni partneri podržavaju Kijev.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je juče dekret kojim Rusija priznaje nezavisnost dvaju separatističkih entiteta na istoku Ukrajine, Luganske narodne republike (LNR) i Donjecke narodne republike (DNR). Takođe, ruska vojska će ući u ove regione. Lideri zapadnih zemalja brzo su reagovali na ovaj potez, jer se već najavljuju sankcije koje će EU i SAD uvesti Rusiji.

Preporuka za vas

Komentari (2)

Марија

22.02.2022 17:46

Ни сам не верује у ово што прича

Zivan Oluic

22.02.2022 19:08

Sreća pa Zelenski zna sve o zemlji čiji je predsednik. I gde su joj granice.

Evropa