Evropa

Britanski "Gardijan": Putin naredio da ruske trupe "održavaju mir" u otcepljenom delu Ukrajine

Komentari

Autor: Guardian

21/02/2022

-

23:09

Britanski "Gardijan": Putin naredio da ruske trupe "održavaju mir" u otcepljenom delu Ukrajine
Britanski "Gardijan": Putin naredio da ruske trupe "održavaju mir" u otcepljenom delu Ukrajine - Copyright profimedia/ Russian Defence Ministry/TASS

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je Ministarstvu odbrane Rusije da pošalje snage u samoproglašene republike Donjecka i Luganska.

Kako prenosi britanski "Gardijan", pozivajući se na saznanja dopisnika iz Moskve, Putin je naredio da ruske trupe "održavaju mir" u delu Ukrajine koje drže ruski pobunjenici.

"Putin je naredio svojoj vojsci da ode u oblasti Donjecka i Luganska kako bi obavljala 'mirovne funkcije' u tekstu predsedničke naredbe koju je danas potpisao o priznavanju Donjecke i Luganske Narodne Republike. Rusija zvanično okupira delove ukrajinskog regiona Donbas", napisao je na Tviteru Endrju Rot.

Kako se navodi, duž ukrajinske granice već se nalazi oko 190.000 ruskih vojnika, saopštile su SAD u petak.

U uredbi Vladimira Putina o priznanju DNR i LNR, navodi se da će ruske oružane snage biti u funkciji podrške miru u Narodnim Republikama Donjeck i Lugansk, prenosi TASS.

"Prema zahtevu rukovodstva Donjecke Narodne Republike, ministarstvo odbrane Ruske Federacije će angažovati ruske oružane snage da obezbede podršku miru na teritoriji Donjecke Narodne Republike pre sklapanja sporazuma o prijateljstvu, saradnji i međusobnoj pomoći", navodi se u delu predsedničke uredbe o priznavanju nezavisnost DNR.

Kolona oklopnih vozila u Donjecku

Ukrajinski zvaničnici kažu da su ruske trupe večeras možda već ušle na otcepljenju teritoriju u okviru, kako Putin tvrdi, "mirovne misije" u Luganskoj i Donjeckoj narodnoj republici, prenosi "Gardijan".

Kako se navodi, lokalni ljudi u gradu Makijevka, 15 kilometara zapadno od Donjecka koji drže pobunjenici, videli su nešto što izgleda kao ruska oklopna vozila u pokretu. Jedan izvor, koji je odbio da bude imenovan, rekao je da je primetio "ogromnu kolonu ruskih oklopnih transportera i druge opreme" kako se kreće ka gradu Jasinuvata, takođe u regionu Donjeck.

Na video snimku koji je Ukrajina objavila večeras vidi se kako se kolona vojnih vozila sa farovima kreće u konvoju duž puta.  Zvaničnici su rekli da nije moguće reći da li su trupe pripadale redovnoj ruskoj vojsci ili su bile jedinica pobunjenika pod ruskom kontrolom.

Podsetimo, Putin je večeras potpisao ukaze o priznanju samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR). Predsednik Rusije, takođe je potpisao i sporazume o saradnji sa DNR i LNR.

Tokom televizijskog obraćanja naciji, predsednik Rusije kritikovao Ukrajinu, nazivajući je američkom kolonijom sa marionetskim režimom. Rekao je da "Ukrajina nikada nije imala tradiciju prave državnosti" i da je modernu Ukrajinu "stvorila" Rusija, javio je BBC.

Tanjug/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Govor je završio rekavši da će Rusija priznati teritorije pod kontrolom pobunjenika, upozoravajući da Ukrajina mora da prestane da puca na položaje pobunjenika ili će se suočiti sa posledicama.

"Kijev pokušava da izvede 'blickrig' u Donbasu. Vladajuća elita u Kijevu stalno i bez prestanka izražava nespremnost da se sprovede paket mera za rešavanje sukoba i nije zainteresovan za mirovno rešenje, već suprotno tome pokušava da iscenira još jedan blickrig sličan prvim pokušajima iz 2014. i 2015. godine. Odlično se sećamo kako su se završile te dve avanture", rekao je Putin.

Šolc, Makron i Bajden: Ovaj korak neće ostati bez odgovora

Jednostrani korak Rusije je jasno kršenje Sporazuma iz Minska i taj korak neće ostati bez odgovora, poručili su nemački kancelar Olaf Šolc, predsednik Francuske Emanuel Makron i američki predsednik Džozef Bajden.

Šolc je razgovarao sa Bajdenom i Makronom o zaoštravanju situacije, nakon što je večeras Putin potpisao ukaz o priznanju samoproglašenih Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR) na istoku Ukrajine, preneo je portparol nemačke vlade Štefen Hebeštrajt.

"Oni su bili jedinstveni da je ovaj jednostrani korak Rusije jasno kršenje Sporazuma iz Minska. Nemačka, Francuska i SAD osuđuju najoštrije odluku ruskog predsednika. Taj korak neće ostati bez odgovora", poručuje se u saopštenju.

Šolc, Makron i Bajden iskazali su solidarnost sa Ukrajinom i pohvalili dosadašnju uzdržanu reakciju Ukrajine pod predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Komentari (1)

C16

22.02.2022 05:59

Шта рећи сем свака част! Тако се брани свој народ и слобода. Русија треба да поврати целу Украјину

Evropa