Fokus

U Donjecku slavlje nakon priznanja Rusije

Komentari

Autor: Tanjug

21/02/2022

-

22:22

U Donjecku slavlje nakon priznanja Rusije
U Donjecku slavlje nakon priznanja Rusije - Copyright Tanjug AP/Alexei Alexandrov; profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Stanovnici Donjecka izašli su na ulice da proslave priznanje nezavisnosti samoproglašenih Luganske i Donjecke narodne republike od strane Rusije. Kako javlja agencija RIA Novosti, oni mašu ruskim zastavama i ispaljuju vatromet.

Zvučnici su postavljeni na centralnom gradskom trgu sa kojih je prenošen Putinov govor. Na kraju njegovog obraćanja, publika je radosno uzviknula "Rusija" i svi su čestitali jedni drugima. Zatim je počeo praznični vatromet dok je u pozadini svirala himna Rusije, prenose RIA Novosti.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je večeras ukaze o priznanju samoproglašenih republika u oblasti Donbas, na istoku Ukrajine.

Reakcije međunarodne zajednice bile su osuđujuće, a iz Bele kuće navode da su "odmah spremni da odgovore na taj akt Moskve sankcijama", kao i da je predsednik SAD već na telefonskoj vezi sa Emanuelom Makronom i Olafom Šolcom.

U istovetnim porukama predstavnici EU Ursula fon der Lajen, Šarl Mišel i Žosep Borelj najavili su ”snažan odgovor EU i njenih partnera”, dok je premijer Velike Britanije Boris Džonson potez Rusije nazvao "lošim i veoma mračnim znakom" kojim je prekršeno međunarodno pravo. Premijer Poljske Mateuš Moravjecki nazvao je odluku Rusije "činom agresije".

Litvanija je pozvala EU na hitno uvođenje sankcija, a generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je izjavio da "Rusija samo traži povod za novu invaziju na Ukrajinu".

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski najavio je da će se večeras obratiti naciji putem video poruke.

Komentari (0)

Svet