Evropa

Borelj: Rusija napravila najveću pretnju miru u Evropi od Drugog svetskog rata

Komentari

Autor: Tanjug

21/02/2022

-

20:04

Borelj: Rusija napravila najveću pretnju miru u Evropi od Drugog svetskog rata
Žozep Borelj - Copyright Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je večeras da je Rusija u Ukrajini stvorila njaveću pretnju miru u Evropi od Drugog svetskog rata i da je sve više kršenja prekida vatre i provokacija od, kako je naveo, ruskih separatista u istočnoj Ukrajini.

”Na kritičnom smo raskršću. Sve ono u šta smo verovali, međunarodno pravo, napredak posle Hladnog rata, sve je to stavlejno pod znak pitanja”, kaže Borelj.

Šef diplomatije EU je posle sastanka Saveta EU, na kojem je fokus bio na ukrajinskoj krizi, osudio ”manipulacije i dezinformacije” u cilju stvaranja preduslova za vojnu eskalaciju protiv Ukrajine, ocenivši da je u pitanju ”kalsično" provociranje sukoba.

Istovremeno, Borelj je pohavlio ”suzdržanost” Ukrajine u kriznoj situaciji.

On je predsednika Rusije Vladimira Putina pozvao da ”poštuje međunarodno pravo i Dogovor iz Minska i ne prizna nezavisnot oblasti Donjecka i Luganska”.

"Spremni smo da reagujemo jako i zajedno ukoliko on to učini. Očekujemo da neće biti potrebno, ali ako učini regaovaćemo”, nagalsio je Borelj.

Savet EU je još jednom potvrdio solidarnost EU sa Ukrajinom kako kroz finasijsku pomoć od jedne-dve miljarde evra, tako i kroz profesionalnu obuku ukrajinske vojske i podršku u borbi protiv demnsotracija i sajber napada.

Žozep Borelj je najavio moguci zajednički sastanak Saveta ministra spoljnih poslova u Kijevu i potvrdio da EU i 26 zemlja članica neće zatvarati svoje amabasade u Kijevu.

”Uskoro je osam godina od invazije i nelegalne anaksije Krima. Svaka dalja agresija izazvaće snažana odgovor EU. To se takođe odnosi na eventualni napad sa teritorije Belorusije”, kaže Borelj.

On ocenjuje da je Belorusija ”uvučena u ovu krizu” i da gubi suverenitet kroz netrasparentno raspoređivanje ruskih snaga na njenoj teritoriji.

Komentari (1)

Bane

22.02.2022 06:38

neće biti g.dine Borelj... Kada ste napali Srbe u Bosni, a zatim i Srbiju 1999.g. morali ste da budete svesni da se neće završiti na tome. Očigledno da sila Boga ne moli, sa ove ili one strane, kako god ...

Evropa