Biznis vesti

Bura na tržištu nafte i gasa zbog ukrajinske krize - cene skaču iz časa u čas

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

22/02/2022

-

13:42

Bura na tržištu nafte i gasa zbog ukrajinske krize - cene skaču iz časa u čas
Nafta - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Cene gasa i nafte u Evropi porasle su nakon ruskog priznanja nezavisnosti Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR).

Cena gasa je u Evropi viša za 10 odsto danas, javlja Tass, pozivajući se na podatke sa londonske ICE berze, a cena martovskih fjučersa gasa na holandskom TTF čvorištu je dostigla oko 935 dolara za 1.000 kubnih metara, ili 80 evra po MWh.

Cena evropske nafte Brent, koja se smatra međunarodnim standardom na naftnom tržištu, dostigla je sedmogodišnji maksimum od 99,38 dolara po barelu, izveštava britanski javni servis BBC. Prethodno je na terminskom trgovanju, rano pre podne, cena Brenta iznosila 96,85 dolara za barel.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je juče dekret kojim Rusija priznaje nezavisnost DNR i LNR.

Lideri zapadnih zemalja brzo su reagovali na ovaj potez - SAD su već uvele ekonomske sancije Luganskoj i Donjeckoj oblasti, a EU bi odluku o paketu sankcija trebalo da donese danas.

AP/Hasan Jamali

 

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da je Nemačka preduzela korake da zaustavi proces odobrenja gasovoda Severni tok 2, kojim bi gas trebalo da ide od Rusije do Nemačke.

Ujedinjene nacije održale su sinoć hitan sastanak na zahtev Ukrajine, SAD i drugih zemalja, a upozoreno je na "stvarni rizik od velikog sukoba koji mora da se spreči po svaku cenu".

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski obratio se svojim građanima video-porukom, rekavši da se ta zemlja "ne plaši i ne duguje ništa nikome".

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas da će Velika Britanija odmah uvesti oštre sankcije Rusiji.

profimedia

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis