Evropa

Zelenski: Razmotriću prekidanje diplomatskih odnosa sa Rusijom

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tass

22/02/2022

-

12:15

Zelenski: Razmotriću prekidanje diplomatskih odnosa sa Rusijom
Zelenski: Razmotriću prekidanje diplomatskih odnosa sa Rusijom - Copyright Johanna Geron, Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednk Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da je primio zahtev od Ministarstva spoljnih poslova (MSP) svoje zemlje za raskidanje diplomatskih odnosa sa Rusijom. 

"Primio sam zahtev od MSP da prekinemo diplomatske odnose sa Rusijom. Razmisliću o tome", rekao je Zelenski na konferenciji za medije koju je održao zajedno sa estonskim liderom, koji je trenutno u poseti Ukrajini. 

Zelenski smatra da je odluka Rusije o priznanju nezavisnosti samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike (DNR i LNR) zapravo osnova za "dalju oružanu agresiju" protiv Ukrajine. 

"Verujemo da ta odluka Rusije predstavlja pravnu osnovu za dalju oružanu agresiju protiv Ukrajine, čime se krše sve moguće međunarodne obaveze, kao i rezolucija UN o Ukrajini iz 2015. godine", dodao je Zelenski, preneo je TASS. 

Ukrajinski predsednik je rekao da "ne veruje kako će biti 'snažnog rata' protiv Ukrajine, ali da je spreman da uvede ratno stanje ukoliko dođe do eskalacije odnosa. 

Takođe, Zelenski je naglasio i da Kijev neće razmatrati zahteve DNR i LNR za povlačenje ukrajinskih trupa iz delova Donbasa koji su pod ukrajinskom kontrolom. 

"Ne komuniciramo sa njima, ne razumemo ko su oni", rekao je predsednik Ukrajine. 

Dodao je da se očekuje "brz odgovor, pomoć i podrška" od zapadnih zemalja nakon što je Rusija proglasila da priznaje nezavisnost DNR i LNR.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa