Biznis vesti

Bajatović: Neće biti poskupljenja gasa do kraja grejne sezone, s novcem ne kuburimo, ali ne možemo da se razbacujemo

Komentari

Autor: TV Prva / Tanjug

22/02/2022

-

10:23

Bajatović: Neće biti poskupljenja gasa do kraja grejne sezone, s novcem ne kuburimo, ali ne možemo da se razbacujemo
Dušan Bajatović - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Neće biti poskupljenja gasa za industriju i građane do kraja grejne sezone, poručio je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović. Govoreći za TV Prva on je podsetio da su predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin dogovorili 60 posto gasa po ceni od 270 dolara za hiljadu kubnih metara i dodao da se ostatak kupuje od Rusa po berzanskoj ceni, a od trgovaca po ceni većoj za proviziju.

Sporazum o ovoj ceni važi do početka juna, a Bajatović je najavio da će polovinom marta odnosno početkom aprila početi pregovori sa Rusima o novom gasnom ugovoru. Dodao je da se nada da će biti zaključen na najmanje 10 godina.

On je procenio da bi cena u tom ugovoru mogla da bude barem 30 posto niža od sadašnje tržišne cene gasa koja je nešto viša od 800 dolara za hiljadu kubika - odnosno oko 600 dolara.

Podsetio je da je Srbija 40 godina partner sa Gaspromom, da postoji partnerstvo oko NIS, a možda će se graditi i gasne centrale. Rekao je da trenutno Srbija ima 115 miliona kubika svog gasa uskladištenog u Banatskom Dvoru i 165 miliona ruskog, a da postoje i bezbenosne rezerve.

Ocenio je da bi to trebalo da bude dovoljno da bi se bezbedno došlo do kraja grejne sezone, i dodao da se te rezerve dopunjuju. On je rekao da je država pronašla sredstva u budžetu da finansira količine gasa, a da je kredite uz garancije države uzeo i Srbijagas.

"Što se novca tiče ne kuburimo za sada, ali ne možemo da se razbacujemo", rekao je on, ali nije želeo da kaže koliko je do sada potrošeno na gas.

Povodom krize u Ukrajini on je rekao da se sada vidi značaj Balkanskog toka i dodao da Srbija ne bi trebalo da bude ugrožena po pitanju količina gasa. Bajatović je istakao da Srbija neće imati problema sa gasom i ocenio da država za sada preduzima sve mere da ne dođe do nikakavih problema.

Povlačenje predstavnika državnih kompanija iz radnih grupa Ministarstva energetike za izradu strateških dokumenata on nije želeo da oceni kao bojkot ministarke Zorane Mihajlović. Dodao je da javna preduzeća drugačije vide energetski razvoj Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis