Evropa

Ambasada Srbije prenela preporuku MSP: Oko 300 državljana Srbije je trenutno u Ukrajini, neki su već napustili zemlju

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

14/02/2022

-

15:46

Ambasada Srbije prenela preporuku MSP: Oko 300 državljana Srbije je trenutno u Ukrajini, neki su već napustili zemlju
Prinskrin/Youtube/KBP Airport - Copyright Prinskrin/Youtube/KBP Airport

veličina teksta

Aa Aa

Oko 300 državljana Srbije nalazi se trenutno u Ukrajini, od čega u Kijevu oko 100, a neki su već napustili tu zemlju, rekao je ambasador Srbije u Ukrajini Aca Jovanović. On je istakao da je Ambasada u Kijevu odmah prenela preporuku Ministarstva spoljnih poslova građanima Srbije u Ukrajini da razmotre mogućnost privremenog napuštanja teritorije te države.

"Mi smo u roku od pet minuta to postavili na sajt ambasade, a u jutarnjim satima smo sve građane sa kojima smo bili u kontaktu ili koje znamo lično, obavestili mejlom ili porukom o stanju i situaciji. Različite su situacije, neki ovde su u mešovitim brakova, neko ovde ima porodice... Svako donosi odluku na osnovu svoje situacije", rekao je Jovanović za Tanjug.

Prema informacijama Ambasade, neki građani Srbije su i pre neko što je ta preporuka stigla, napustili Ukrajinu i sa decom otišli u Srbiju.

Juče je Ministarstvo spoljnih poslova preporučilo državljanima Srbije koji trenutno borave u Ukrajini da razmotre mogućnost privremenog napuštanja te države. Što se tiče onih koji planiraju da putuju u Ukrajinu, njima je MSP poručilo da razmotre odlaganje putovanja.

Odluku srpskog ministarstva za Euronews Srbija je komentarisao diplomata Darko tanasković. "Takve odluke se ponekad donose i u političko-diplomatskoj funkciji postavljanja naše države, ali u svakom slučaju to nije nešto što treba da nas ohrabri", naveo je on. 

Euronews Srbija

"Mislim da nije dobro - uvek kad se takve preporuke prave, ja računam na odgovornost našeg ministarstva i vlade da postoje procene koje govore da bi moglo doći do ugrožavanja bezbednosti naših građana i njihovog normalnog života, nikako nije simpatično to što smo čuli", dodao je Tanasković.

Kakva je situacija sa avionskim saobraćajem?

Kada je reč o aviosaobraćaju u Ukrajini, ambasador Jovanović kaže da su od juče praktično britanske osiguravajuće kompanije stavile zabranu za osiguranje vazduhoplova koji lete u Ukrajinu, što samim tim zbnači da veliki broj aviona ne može da leti bez osiguranja.

Navodi i primer jednog aviona "Skaj apa" (Sky up), ukrajinske nisko-budžetne aviokompanije, čiji je vlasnik Irac, koji je zbaranio da taj njegov avion sleti u Kijev, pa je morao da sleti u Kišinjev, glavni grad Moldavije, odakle su putnici prebačeni u Kijev.

Pixabay

 

"Ne znamo šta će biti dalje, imamo informaciju da je ukrajinska vlada donela odluku da izdvoji finansijska sredstva kako bi obezbila osiguranje vazduhoplova, kako ne bi prestao aviosaobraćaj", rekao je Jovanović.

"Čuju se različite informacije, neke su kontradiktorne"

Kada je reč o navodima ukrajinskih medija, da jedna od najvećih avio-kompanija u Ukrajini "seli" avione u inostranstvo, na zahtev vlasnika tih aviona, među kojima i dva u Beograd, ambasador ukazuje da se situacija u zemlji menja iz časa u čas i da se čuju različite informacije, od kojih su neke i kontradiktorne.

"Ne možemo to ni da demantujemo, ni da potvrdimo. Videćemo dalje kako će se razvijati stvari", rekao je Jovanović.

"Mi očekujemo sve najboje, ali treba biti realan i oprezan. Bez ikakve panike, ali ne treba se ponasasti neodgovorno", dodao je Jovanović.

Kakve su preporuke ostalih država?

I države regiona - Hrvatska i Slovenija apelovale su na svoje građane da napuste Ukrajinu. Podsetimo, to je pre nekoliko dana učinila Crna Gora, ali i brojne druge države širom sveta.

Preporuka o napuštanju Ukrajine stigla je i iz britanske kancelarije spoljnih poslova. Oni su saopštili da bi svi državljani Velike Britanije "trebalo da odu sada dok su komercijalna sredstva još dostupna".

Britanski ministar odbrane Ben Volas saopštio je da je prekinuo odmor u inostranstvu zbog "pogoršanja ukrajinske krize" i upozorio da bi Rusija "mogla da izvrši invaziju u narednim danima".

Sjedinjene Američke Države saopštile su da je rizik od invazije Rusije na Ukrajinu "dovoljan da se evakuiše osoblje iz američke ambasade u Kijevu".

Sa druge strane, iz Evropske unije smatraju da još nije vreme za ovakve poteze. Šef diplomatije EU, Žozep Borelj, saopštio da EU i zemlje članice neće zatvoriti svoje diplomatske misije u Ukrajini, pojedine zemlje donele su odluku da povuku svoje predstavnike.

Komentari (0)

Evropa