Biznis vesti

Stanojević: Snabdevanje Srbije gasom stabilno uprkos krizi u svetu

Komentari

Autor: Tanjug

30/01/2022

-

18:50

Stanojević: Snabdevanje Srbije gasom stabilno uprkos krizi u svetu
Petar Stanojević - Copyright Prinskrin/Youtube/Pancevo RTV

veličina teksta

Aa Aa

Srbija gas dobija preko Balkanskog toka što znači da ćemo imati stabilno snabdevanje ovim energentom, iako je energetska situacija u svetu opterećena političkom krizom između Rusije i NATO u Ukrajini, što dovodi do neizvesnosti na evropskom tržištu i utiče na rast cena nafte i gasa, izjavio je Petar Stanojević, specijalni savetnik potpredsednice Vlade i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović.

On je gostujući na televiziji Hepi rekao da je povećanje rezervi gasa, nafte i naftnih derivata u skladištima u Srbiji neophodno kako bi se u budućnosti izbeglo da krize izazvane u drugim zemljama utiču na stabilnost tržišta u Srbiji, saopšteno je iz Ministarstva rusdarstva i energetike.

"Ukoliko dođe do eskalacije krize u Ukrajini, sigurno je da možemo da očekujemo dalji rast cena gasa i nafte na evropskim tržištima. Mi ćemo imati dovoljno gasa, jer ga dobijamo preko Balkanskog toka, a ugovorom koji postoji sa Gaspromom imamo i cenu koja je niža od tržišne", kazao je Stanojević.

profimedia

 

Tržišna cena za dodatne količine gasa

Za dodatne količine koje se uvoze zbog velike potrošnje, Srbija, kako je naveo, plaća tržišnu cenu.

"Naftu uvozimo iz Iraka i na tom planu, što se tiče snabdevenosti neće biti problema. Obnovili smo donekle rezerve gasa, što se tiče nafte i naftnih derivata imamo rezerve za 30 dana, ali u budućnosti moramo da povećamo kapacitete kako bismo mogli da imamo kontrolu nad cenama. U svakom slučaju, najvažnije je da je obezbeđena dovoljno količina energenata za naše tržište", istakao je Stanojević.

On je rekao da pored nestabilne političke situacije u Ukrajini, na cenu nafte i gasa utiče i povećanje potražnje u Evropi, kao i strukturni problemi koji su u vezi sa nedovoljnim istraživanjem i ulaganjem u nove izvore u svetu.

"To će biti problem i u budućnosti, ali ako govorimo kratkoročno, cene gasa i nafte sigurno do aprila neće padati. Tada možemo da očekujemo stabilizaciju, ali u međuvremenu, s obzirom na to da su evropska skladišta na 40 do 50 procenata ispunjenosti, u slučaju ledenih dana možemo da očekujemo dalji rast cena. Situacija u Ukrajini otvara i druge probleme, jer Rusija snabdeva Evropsko tržište sa 40 odsto gasa i 30 procenata nafte. Ako dođe do prekida u isporuci, Evropa neće moći brzo da se oporavi", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis