Evropa

EU pregovara sa partnerima o povećanju isporuke gasa

Komentari

Autor: Tanjug

22/01/2022

-

20:21

EU pregovara sa partnerima o povećanju isporuke gasa
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija razgovara sa partnerima o potencijalu za povećanje isporuka gasa u evropski blok, izjavila je danas komesarka za energetiku Kadri Simson posle sastanka u francuskom gradu Amjenu sa evropskim ministrima energetike.

Nedostatak gasa u Evropi, za koji se okrivljuje Rusija, doveo je do skoka cena energenata, naveo je Rojters, koji podseća da Moskva poriče da manipuliše zalihama.

Simsonova je rekla da će prisustvovati konferencijama u Azerbejdžanu i Vašingtonu u februaru, na kojima će se razgovarati o načinima za povećanje isporuke gasa Evropi.

"Nivo uskladištenog gasa u EU je znatno niži nego inače u ovo doba godine", rekla je ona novinarima.

Ministri su na sastanku u Amjenu razgovarali o neizvesnosti na tržištu izazvanoj krizom u Ukrajini i značajnim padom priliva gasa iz Rusije poslednjih meseci, navela je Simsonova.

"Moja poruka je da Evropa ima snažnu, dobro diversifikovanu i otpornu gasnu infrastrukturu i jasne procedure solidarnosti u slučaju vanrednih situacija", istakla je ona.

"Ali moramo da ostanemo izuzetno oprezni, da poboljšamo našu spremnost na rizik i ojačamo solidarnost između država članica", dodala je Simsonova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa